Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Rester efter julens middagar, blir lyxig laxpudding!

 

Ja då var helgerna över, och vardagen tillbaka Jag tycker faktiskt det är skönt. Jag tycker inte om att hatta hit och dit med ledighet och jobb.
Är kanske en människa som gillar rutiner. Första veckan i januari brukar vara ganska lugn, så det blir en mjukstart på det nya året. Och det bästa av allt, känner jag, är att vi går mot rätt håll. Snart blir det vår och sommar som är de årstider jag tycker bäst om.
Hade rester av lax i kylen, både stekt och rökt, som jag måste förbruka
innan bäst före datum, så i går gjorde jag en laxpudding, vilket
var ganska länge sedan. Förr gjorde kustfolket också laxpudding som en resträtt.
Men jag tycker det är lyxig mat! Och när man blandar olika sorter, som här med rökt och vanlig lax blir det enormt gott! Med skirat smaksatt smör eller dill creme fraiche! Eller både ock? Mmmmm!

Laxpudding 4 portioner.
12 potatisar av fast sort
300 g lax, gärna olika sorter
1 stor gul lök
0,6 dl finhackad dill
2 msk smör
2 st ägg
3 dl mjölk
6 dl grädde
salt och vitpeppar

Gör så här:
Koka potatisen med skalet på i lätt saltat vatten tills den är nästan färdig.
Slå av vattnet och skala och skiva den när den svalnat något.
Smörj en ugnsäker form. varva potatis, lök, lax och dill och salta och peppra mellan varje lager. Var försiktig med saltet om du har
lax som redan är salt. Avsluta med ett lager potatis överst.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och salt och peppar och
häll det över puddingen. Låt gärna stå några timmar i kylskåp så att
äggstanningen från tränga in ordentligt.
Grädda längst ner i ugnen på 225 grader i ca 50-60 minuter.
Känn med en gaffel eller en kniv så att äggstanningen
har stannat ordentligt innan du tar ut den.

Ta ut och låt stå några minuter innan du stjälper upp
den på ett fat. Servera med något av tillbehören.

Skirat smör med gräslök:
50 g smör
2 msk hackad gräslök.

Gör så här:
Smält smöret försiktigt i en kastrull. Tillsätt hackad
gräslök. Servera.

Dill Creme Fraiche:
3 dl creme fraiche
1/2 grönskasbuljongstärning
1 dl finhackad dill
ev en knivsudd chiliflakes

Gör så här:

Koka upp creme fraichen i en kastrull och smula ner
buljongtärningen. Rör till pulvret löst sig. Låt svalna.
Smaksätt med dill och eventuellt chiliflakes.


One comment on “Rester efter julens middagar, blir lyxig laxpudding!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)