Riktig mat & hälsa

Rester efter julens middagar, blir lyxig laxpudding!

 

Ja då var helgerna över, och vardagen tillbaka Jag tycker faktiskt det är skönt. Jag tycker inte om att hatta hit och dit med ledighet och jobb.
Är kanske en människa som gillar rutiner. Första veckan i januari brukar vara ganska lugn, så det blir en mjukstart på det nya året. Och det bästa av allt, känner jag, är att vi går mot rätt håll. Snart blir det vår och sommar som är de årstider jag tycker bäst om.
Hade rester av lax i kylen, både stekt och rökt, som jag måste förbruka
innan bäst före datum, så i går gjorde jag en laxpudding, vilket
var ganska länge sedan. Förr gjorde kustfolket också laxpudding som en resträtt.
Men jag tycker det är lyxig mat! Och när man blandar olika sorter, som här med rökt och vanlig lax blir det enormt gott! Med skirat smaksatt smör eller dill creme fraiche! Eller både ock? Mmmmm!

Laxpudding 4 portioner.
12 potatisar av fast sort
300 g lax, gärna olika sorter
1 stor gul lök
0,6 dl finhackad dill
2 msk smör
2 st ägg
3 dl mjölk
6 dl grädde
salt och vitpeppar

Gör så här:
Koka potatisen med skalet på i lätt saltat vatten tills den är nästan färdig.
Slå av vattnet och skala och skiva den när den svalnat något.
Smörj en ugnsäker form. varva potatis, lök, lax och dill och salta och peppra mellan varje lager. Var försiktig med saltet om du har
lax som redan är salt. Avsluta med ett lager potatis överst.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och salt och peppar och
häll det över puddingen. Låt gärna stå några timmar i kylskåp så att
äggstanningen från tränga in ordentligt.
Grädda längst ner i ugnen på 225 grader i ca 50-60 minuter.
Känn med en gaffel eller en kniv så att äggstanningen
har stannat ordentligt innan du tar ut den.

Ta ut och låt stå några minuter innan du stjälper upp
den på ett fat. Servera med något av tillbehören.

Skirat smör med gräslök:
50 g smör
2 msk hackad gräslök.

Gör så här:
Smält smöret försiktigt i en kastrull. Tillsätt hackad
gräslök. Servera.

Dill Creme Fraiche:
3 dl creme fraiche
1/2 grönskasbuljongstärning
1 dl finhackad dill
ev en knivsudd chiliflakes

Gör så här:

Koka upp creme fraichen i en kastrull och smula ner
buljongtärningen. Rör till pulvret löst sig. Låt svalna.
Smaksätt med dill och eventuellt chiliflakes.


One comment on “Rester efter julens middagar, blir lyxig laxpudding!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]