Riktig mat & hälsa

Rester efter julens middagar, blir lyxig laxpudding!

 

Ja då var helgerna över, och vardagen tillbaka Jag tycker faktiskt det är skönt. Jag tycker inte om att hatta hit och dit med ledighet och jobb.
Är kanske en människa som gillar rutiner. Första veckan i januari brukar vara ganska lugn, så det blir en mjukstart på det nya året. Och det bästa av allt, känner jag, är att vi går mot rätt håll. Snart blir det vår och sommar som är de årstider jag tycker bäst om.
Hade rester av lax i kylen, både stekt och rökt, som jag måste förbruka
innan bäst före datum, så i går gjorde jag en laxpudding, vilket
var ganska länge sedan. Förr gjorde kustfolket också laxpudding som en resträtt.
Men jag tycker det är lyxig mat! Och när man blandar olika sorter, som här med rökt och vanlig lax blir det enormt gott! Med skirat smaksatt smör eller dill creme fraiche! Eller både ock? Mmmmm!

Laxpudding 4 portioner.
12 potatisar av fast sort
300 g lax, gärna olika sorter
1 stor gul lök
0,6 dl finhackad dill
2 msk smör
2 st ägg
3 dl mjölk
6 dl grädde
salt och vitpeppar

Gör så här:
Koka potatisen med skalet på i lätt saltat vatten tills den är nästan färdig.
Slå av vattnet och skala och skiva den när den svalnat något.
Smörj en ugnsäker form. varva potatis, lök, lax och dill och salta och peppra mellan varje lager. Var försiktig med saltet om du har
lax som redan är salt. Avsluta med ett lager potatis överst.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och salt och peppar och
häll det över puddingen. Låt gärna stå några timmar i kylskåp så att
äggstanningen från tränga in ordentligt.
Grädda längst ner i ugnen på 225 grader i ca 50-60 minuter.
Känn med en gaffel eller en kniv så att äggstanningen
har stannat ordentligt innan du tar ut den.

Ta ut och låt stå några minuter innan du stjälper upp
den på ett fat. Servera med något av tillbehören.

Skirat smör med gräslök:
50 g smör
2 msk hackad gräslök.

Gör så här:
Smält smöret försiktigt i en kastrull. Tillsätt hackad
gräslök. Servera.

Dill Creme Fraiche:
3 dl creme fraiche
1/2 grönskasbuljongstärning
1 dl finhackad dill
ev en knivsudd chiliflakes

Gör så här:

Koka upp creme fraichen i en kastrull och smula ner
buljongtärningen. Rör till pulvret löst sig. Låt svalna.
Smaksätt med dill och eventuellt chiliflakes.


One comment on “Rester efter julens middagar, blir lyxig laxpudding!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]