Riktig mat & hälsa

Julegranen kastas ut, och firas med grillad lax, saffran- och spenatstuvning .

Foto: Evelyn Hagenmalm

Foto: Evelyn Hagenmalm

Har haft en ganska lugn helg! Min lilla vovve övar på att bli rumsren och nu verkar det som om hon
äntligen förstår att det är ute man ska göra sina behov och inte på golvet i hallen. Det blir mycket spring ut och in, tidigt på morgon och sent på kvällen. Är ganska trött faktiskt. Igår tror jag vi var ute 20 gånger, och då överdriver jag inte. Bara i förra veckan var jag rent ut sagt förtvivlad över att hon inte verkade vilja förstå. Hon kissade inne precis hela tiden, även när vi just varit ute. Men min kära syster som själv har två hundar, hade henne över nyår, och lärde henne både det ena och andra på bara två dagar. Bland annat att man gör sina behov utomhus. Vi har en lättlärd hund, bara man själv vet hur man ska gå till väga. Så vi fick också lära oss ett och annat! 🙂 Nu kan vi äntligen börja njuta av henne. Nästa steg är att få henne lite lugnare. Hon är som en duracellkanin. Bara kör på. Undrar om hon är lite nervös, lilla kraken. Söt är hon så det förslår i alla fall.

I går söndag, städade jag ut julen. Det var skönt att få bort granen och alla tomtar. Det är mysigt att sätta upp allt innan jul, men ännu mer mysigt att ta bort dem efter jul tycker jag.
Hade några laxfileèr i frysen som jag grillade i grillpannan, gjorde ett kryddsmör och en lite annorlunda spenatstuvning. Lyxig avslutning på helgen.

Grillad lax med saffran- och spenatstuvning.

2 portioner:
300 g laxfilè
2 msk rumsvarmt smör
rivet skal av 1/2 citron
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk agavesirap eller honung
salt och peppar

Spenatstuvning:

150 g fryst hackad spenat
1 liten charlottenlök
1,5 dl creme fraiche
ett halvt saffranspaket
örtsalt och vitpeppar
( eventuellt lite vatten eller grädde att spä med).

Blanda smöret med citronskal, senap, agavesirap eller honung och lite salt och svartpeppar.
Tina den frysta spenaten i lite smör i en gryta. Tillsätt creme fraiche  och saffran.
Smaka av med örtsalt och peppar. Låt stå och sjuda en stund. Tycker du att stuvningen blir för tjock, späd med lite vatten eller grädde.
Grilla laxen i en grillpanna eller stek den i stekpanna 4-5 minuter sida.
Klicka över smöret på laxen och låt den smälta.�
servera med spenatstuvningen, kokt potatis och en grönsallad. Kör du LCHF, skippa potatisen.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]