Riktig mat & hälsa

Mat för skral plånbok: Helstekt apelsinkyckling med kryddig bulgur!

Efter all julklappsahandel kanske det är lite skralt i plånboken?? Iallafall i min. Jag får tänka lite mer ekonomiskt när jag handlar. Ett tips är att skriva en matsedel för varje vecka, och så handlar man bara ingredienser efter den. Det är lätt att köpa något extra eller något man inte egentligen behöver om man handlar te x middagsmaten varje dag. Jag hittade billig hel kyckling i köttdisken i veckan. Bara 30kr/st. Det räcker till en middag för att mätta både mig och min dotter, samt en lunch av resterna till dagen efter. Att köpa hel kyckling är dessutom billigare än att köpa fileèr eller klubbor. Jag fyllde kycklingen med apelsin som ju också är billigt just nu. Till det gjorde jag en kryddig bulgursallad och serverade med kokta grönsaker. Det blev en riktigt lyxig måltid ändå. Jag hade tänkt att göra en sås av creme fraiche men hade ingen hemma, så därför blev det en sås på skyn från kycklingen, vatten, buljong och peppar. Jag redde av den till en tjockare sås med hampamjöl. (Det blir lite tråkig färg av hampa så jag färgade såsen med lite soja). Ett tips om man inte vill reda såser och soppor med vete- eller majsmjöl.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm



2 Portioner:

1 hel kyckling 800g - 1 kg
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
1 apelsin
75 g smör
1 msk sambal oelek
1 krossad vitlöksklyfta

Bulgursallad:
2 dl bulgur
4 dl vatten
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
1/2 msk spiskummin
2 tsk malen kanel
0,5 g saffran
3 msk olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här:
Tvätta apelsinen noga under rinnande vatten och för att få bort eventuella kemikalier och bekämpningsmedel, kan man tvätta frukten i vinäger. (Se: http://kurera.se/knepen-som-far-din-frukt-ren-fran-bekampningsmedel)
Riv skalet av apelsinen. Gör ett kryddsmör av smör, apelsinskal sambal oelek,
och krossad vitlök. Gör ett snitt i varje lår på kycklingen och lossa skinnet från bröstet. Stick in fingrarna mellan bröst och skinn så du får två fickor. Smörj in kycklingen med olivolja.Stoppa in smörklickar under skinnet på kycklingen, och det som blir över smörjer du in hela kycklingen med. Klyfta resten av apelsinen och späcka skråvet på kycklingen. Om du har en köttermometer sticker du den i den tjockaste delen av kycklingen. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 50-60 minuter. Ta ut och ös kycklingen med köttspadet efter 30 minuter. Kycklingen är klar när termometern visar 70 grader. Jag har ingen termometer så jag tar ut och kollar om köttsaften är klar och inte rosa när jag sticker i den med kniv. Jätte viktigt att den är helt genomstekt. OBS! Diska alla redskap du använt till kyckling väldigt noga. Kyckling kan innehålla bakterier - campylobakter, vilket kan ge kraftiga magbesvär.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]