Riktig mat & hälsa

Bikarbonat för PH-balansen!

Pratade med en ung mamma som inhandlade en flaska med kollodialt silver. Hon berättade att hon använde det själv samt att hon baddade sina barns eksem med det med gott resultat. Sen berättade hon om en anhörig som efter någon vecka fått bort sina eksem på fötterna genom att bada fotbad med vanligt natriumbikarbonat. Jag har för övrigt hört många påpeka att de använder just det för te x svampinfektioner. Och det är så sant!
Bikarbonat (HCO3) balanserar PH-balansen, och ökar syresättningen till cellerna
(HCO3 finns naturligt i tarmkanalens slem, för att förhindra saltsyran att fräta på slemhinnorna).

Vid stress, fel mathållning med för mycket försurad mat, sjukdomar och dålig sömn, kan andningen bli hämmad,vilket skapar en obalans då koldioxiden i kroppen sänkts.Man kan få en positiv effekt av birkabonat som innehåller stora mängder koldioxid.

I Tyskland och  Japan använder man sig av koldioxidbad både från naturliga, varma källor och konstgjorda vilket visat sig ha en läkande effekt på exempelvis eksem. Du kan göra ett eget koldioxidbad genom att hälla bikarbonat i badvattnet. Vi absorberar koldioxid genom huden och det ökar blodcirkulationen och sänker PH-värdet i blodet vilket tillför vävnader och muskler mer syre.Vissa intar bikarbonat för att öka musklernas uthållighet vid träning.

I USA forskar man på om bikarbonat har positiv inverkan på cancer.

I små mängder är bikarbonat bra för matsmältningen och magsyran. Det har även visat sig ha effekt på candidasvamp. (1/2 tsk till 3 dl vatten), och även för urinvägsinfektioner.

Så visst är det användbart med bikarbonat på många sätt! Inte bara för att baka med.

 


8 comments on “Bikarbonat för PH-balansen!

 1. Jocke on

  Hej!
  Om man vill få i sig bikarbonat i kosten utan att behöva ställa sig och baka bullar varje dag. Finns det några bra tips?

  Jocke

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Jocke!
   Ja du!
   Natrimbikarbonat förekommer naturligt i marken och i hav och vattendrag.
   Det finns så många användningsområden för bikarbonat. Te x kan man städa med bikarbonat eller få bort exempelvis fläckar på kläder. Man kan också ha i någon matsked i vattnet
   när man kokar grönsaker för att de inte ska förlora sin spänsighet, men frågan är om den behåller sin funktion om man kokar det.Det vet inte jag. Däremot kan du strö bikarbonat på exempelvis grapefrukt för att få bort den beska smaken, eller neutralisera exempelvis vinäger i salladen. Bikarbonat får bort den syrliga smaken. Men för bästa effekt ska man dricka det!En halv tesked bikarbonat med ett halvt glas vatten på fastande mage, alltså inte för nära inpå maten. Magen behöver syran för att kunna smälta det.Däremot vet jag inte hur mycket man kan hålla på med bikarbonat och hur länge man kan dricka det. Sen ska man vara noga med att kolla om bikarbonatet är ekologiskt. Några produkter kan innehålla alluminium
   Mvh/ Mia

   Svara
 2. Jane on

  Hej, ibland står det att man ska ta en tesked om dagen på ett annat ställe två matskedar (inte i din blogg dock). Hur mycket är lämpligt att ta egentligen? Onödigt att ta mer än vad som behövs ju – även om kroppen tar hand om och neutraiserar överskottet – så gott är det ju inte. Själv var jag förra året KRATIGT FÖRSURAD! Antar att man kan behöva ta lite extra då men två matskedar låter mycket. Tänker själv att det bästa är att självklart satsa på mer basisk mat i första hand men att även komplettera med lite bikarbonat. 🙂

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Jag tycker att man ska vara försiktig med bikarbonat så för mig låter 2 matskedar alldeles för mycket, men visst kan man under någon period ta en tesked i lite vatten.
   Men det är jätteviktigt att Magsyran har ett lågt pH- värde (ca 0,8) för att kunna ta upp näring och för att kunna smälta maten
   Bikarbonat gör magsyran mer basisk och om den blir för basisk ökar också risken för bakterier, parasiter och svamp. Så enligt mig är det som du säger bättre att satsa på kosten istället.
   Hälsningar Mia

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]