Riktig mat & hälsa

Bikarbonat för PH-balansen!

Pratade med en ung mamma som inhandlade en flaska med kollodialt silver. Hon berättade att hon använde det själv samt att hon baddade sina barns eksem med det med gott resultat. Sen berättade hon om en anhörig som efter någon vecka fått bort sina eksem på fötterna genom att bada fotbad med vanligt natriumbikarbonat. Jag har för övrigt hört många påpeka att de använder just det för te x svampinfektioner. Och det är så sant!
Bikarbonat (HCO3) balanserar PH-balansen, och ökar syresättningen till cellerna
(HCO3 finns naturligt i tarmkanalens slem, för att förhindra saltsyran att fräta på slemhinnorna).

Vid stress, fel mathållning med för mycket försurad mat, sjukdomar och dålig sömn, kan andningen bli hämmad,vilket skapar en obalans då koldioxiden i kroppen sänkts.Man kan få en positiv effekt av birkabonat som innehåller stora mängder koldioxid.

I Tyskland och  Japan använder man sig av koldioxidbad både från naturliga, varma källor och konstgjorda vilket visat sig ha en läkande effekt på exempelvis eksem. Du kan göra ett eget koldioxidbad genom att hälla bikarbonat i badvattnet. Vi absorberar koldioxid genom huden och det ökar blodcirkulationen och sänker PH-värdet i blodet vilket tillför vävnader och muskler mer syre.Vissa intar bikarbonat för att öka musklernas uthållighet vid träning.

I USA forskar man på om bikarbonat har positiv inverkan på cancer.

I små mängder är bikarbonat bra för matsmältningen och magsyran. Det har även visat sig ha effekt på candidasvamp. (1/2 tsk till 3 dl vatten), och även för urinvägsinfektioner.

Så visst är det användbart med bikarbonat på många sätt! Inte bara för att baka med.

 


8 comments on “Bikarbonat för PH-balansen!

  1. Jocke on

    Hej!
    Om man vill få i sig bikarbonat i kosten utan att behöva ställa sig och baka bullar varje dag. Finns det några bra tips?

    Jocke

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Jocke!
      Ja du!
      Natrimbikarbonat förekommer naturligt i marken och i hav och vattendrag.
      Det finns så många användningsområden för bikarbonat. Te x kan man städa med bikarbonat eller få bort exempelvis fläckar på kläder. Man kan också ha i någon matsked i vattnet
      när man kokar grönsaker för att de inte ska förlora sin spänsighet, men frågan är om den behåller sin funktion om man kokar det.Det vet inte jag. Däremot kan du strö bikarbonat på exempelvis grapefrukt för att få bort den beska smaken, eller neutralisera exempelvis vinäger i salladen. Bikarbonat får bort den syrliga smaken. Men för bästa effekt ska man dricka det!En halv tesked bikarbonat med ett halvt glas vatten på fastande mage, alltså inte för nära inpå maten. Magen behöver syran för att kunna smälta det.Däremot vet jag inte hur mycket man kan hålla på med bikarbonat och hur länge man kan dricka det. Sen ska man vara noga med att kolla om bikarbonatet är ekologiskt. Några produkter kan innehålla alluminium
      Mvh/ Mia

      Svara
  2. Jane on

    Hej, ibland står det att man ska ta en tesked om dagen på ett annat ställe två matskedar (inte i din blogg dock). Hur mycket är lämpligt att ta egentligen? Onödigt att ta mer än vad som behövs ju – även om kroppen tar hand om och neutraiserar överskottet – så gott är det ju inte. Själv var jag förra året KRATIGT FÖRSURAD! Antar att man kan behöva ta lite extra då men två matskedar låter mycket. Tänker själv att det bästa är att självklart satsa på mer basisk mat i första hand men att även komplettera med lite bikarbonat. 🙂

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Jag tycker att man ska vara försiktig med bikarbonat så för mig låter 2 matskedar alldeles för mycket, men visst kan man under någon period ta en tesked i lite vatten.
      Men det är jätteviktigt att Magsyran har ett lågt pH- värde (ca 0,8) för att kunna ta upp näring och för att kunna smälta maten
      Bikarbonat gör magsyran mer basisk och om den blir för basisk ökar också risken för bakterier, parasiter och svamp. Så enligt mig är det som du säger bättre att satsa på kosten istället.
      Hälsningar Mia

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]