Riktig mat & hälsa

Bikarbonat för PH-balansen!

Pratade med en ung mamma som inhandlade en flaska med kollodialt silver. Hon berättade att hon använde det själv samt att hon baddade sina barns eksem med det med gott resultat. Sen berättade hon om en anhörig som efter någon vecka fått bort sina eksem på fötterna genom att bada fotbad med vanligt natriumbikarbonat. Jag har för övrigt hört många påpeka att de använder just det för te x svampinfektioner. Och det är så sant!
Bikarbonat (HCO3) balanserar PH-balansen, och ökar syresättningen till cellerna
(HCO3 finns naturligt i tarmkanalens slem, för att förhindra saltsyran att fräta på slemhinnorna).

Vid stress, fel mathållning med för mycket försurad mat, sjukdomar och dålig sömn, kan andningen bli hämmad,vilket skapar en obalans då koldioxiden i kroppen sänkts.Man kan få en positiv effekt av birkabonat som innehåller stora mängder koldioxid.

I Tyskland och  Japan använder man sig av koldioxidbad både från naturliga, varma källor och konstgjorda vilket visat sig ha en läkande effekt på exempelvis eksem. Du kan göra ett eget koldioxidbad genom att hälla bikarbonat i badvattnet. Vi absorberar koldioxid genom huden och det ökar blodcirkulationen och sänker PH-värdet i blodet vilket tillför vävnader och muskler mer syre.Vissa intar bikarbonat för att öka musklernas uthållighet vid träning.

I USA forskar man på om bikarbonat har positiv inverkan på cancer.

I små mängder är bikarbonat bra för matsmältningen och magsyran. Det har även visat sig ha effekt på candidasvamp. (1/2 tsk till 3 dl vatten), och även för urinvägsinfektioner.

Så visst är det användbart med bikarbonat på många sätt! Inte bara för att baka med.

 


8 comments on “Bikarbonat för PH-balansen!

  1. Jocke on

    Hej!
    Om man vill få i sig bikarbonat i kosten utan att behöva ställa sig och baka bullar varje dag. Finns det några bra tips?

    Jocke

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Jocke!
      Ja du!
      Natrimbikarbonat förekommer naturligt i marken och i hav och vattendrag.
      Det finns så många användningsområden för bikarbonat. Te x kan man städa med bikarbonat eller få bort exempelvis fläckar på kläder. Man kan också ha i någon matsked i vattnet
      när man kokar grönsaker för att de inte ska förlora sin spänsighet, men frågan är om den behåller sin funktion om man kokar det.Det vet inte jag. Däremot kan du strö bikarbonat på exempelvis grapefrukt för att få bort den beska smaken, eller neutralisera exempelvis vinäger i salladen. Bikarbonat får bort den syrliga smaken. Men för bästa effekt ska man dricka det!En halv tesked bikarbonat med ett halvt glas vatten på fastande mage, alltså inte för nära inpå maten. Magen behöver syran för att kunna smälta det.Däremot vet jag inte hur mycket man kan hålla på med bikarbonat och hur länge man kan dricka det. Sen ska man vara noga med att kolla om bikarbonatet är ekologiskt. Några produkter kan innehålla alluminium
      Mvh/ Mia

      Svara
  2. Jane on

    Hej, ibland står det att man ska ta en tesked om dagen på ett annat ställe två matskedar (inte i din blogg dock). Hur mycket är lämpligt att ta egentligen? Onödigt att ta mer än vad som behövs ju – även om kroppen tar hand om och neutraiserar överskottet – så gott är det ju inte. Själv var jag förra året KRATIGT FÖRSURAD! Antar att man kan behöva ta lite extra då men två matskedar låter mycket. Tänker själv att det bästa är att självklart satsa på mer basisk mat i första hand men att även komplettera med lite bikarbonat. 🙂

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej!
      Jag tycker att man ska vara försiktig med bikarbonat så för mig låter 2 matskedar alldeles för mycket, men visst kan man under någon period ta en tesked i lite vatten.
      Men det är jätteviktigt att Magsyran har ett lågt pH- värde (ca 0,8) för att kunna ta upp näring och för att kunna smälta maten
      Bikarbonat gör magsyran mer basisk och om den blir för basisk ökar också risken för bakterier, parasiter och svamp. Så enligt mig är det som du säger bättre att satsa på kosten istället.
      Hälsningar Mia

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]