Riktig mat & hälsa

Räk&avokadopaj på smördegsbotten gjord på mandel- och kokosmjöl

Foto: Evelyn Hagenmalm

Foto: Evelyn Hagenmalm

Till förra helgen gjorde jag en paj som smakade helt fantastiskt gott. Gjorde en smördeg av mandel- och kokosmjöl och fyllde med creme fraiche och philadelphiaost och som jag förgräddade innan jag fyllde den med grönsaker och räkor. Den här pajen blev sååå himla god! Smördegen tillsammans med ostblandningen blev en riktig hit. Jag kommer att använda mig av den i andra pajer också framöver, för nu har jag hittat en favorit. Man kan ju fylla den med vad man vill egentligen, och jag valde att ta av det som fanns i kylen. Jag valde att använda råa grönsaker, då jag vill ha det raw, på grund av PH-balansen. Råa grönsaker är mer basiska än kokta.

Smördeg på mandelmjöl:
200 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,75- 1 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk fiberhusk

Fyllning 1:
1 dl creme fraiche
100 g philadelphiaost

Fyllning 2:
500 g skalade räkor
400 g champinjoner, hackade
2 st mogna avokado
8 st körsbärstomater, halverade
2 msk färsriven pepparrot
1 dl creme fraiche
200 g stenbitsrom
1/2 röd lök finhackad
Dill till dekoration.
salt och svartpeppar
ev. lime i klyftor

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga. Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten och vinäger. Låt stå kallt i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform. Blanda creme fraiche med philadelphiaost och bre den över degen. Förgrädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig. Ta ut och låt svalna/ kallna.

Mosa avokado tillsammans med creme fraiche och blanda ner den hackade löken. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela blandningen i pajskalet. Lägg på de hackade chapinjonerna och räkor, strö över den rivna pepparroten och dekorera med körsbärstomater, klickar av stenbitsrom, eventuellt några klickar creme fraiche och dillvippor. Servera med ett glas citronvatten.

Trevlig helg!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]