Riktig mat & hälsa

Kryddstarka kycklingspett med het jordnötssås!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Kyckling är tacksamt att variera. Här har jag marinerat fileèr i kryddig marinad och sedan grillat dem i ugnen. Till spetten gjorde jag en såå underbart god jordnötssås. (Stod och surplade i mig hälften med sked. 🙂  )

Det tar också lite tid att tillaga den här rätten, för kycklingen ska marineras 1 timme och såsen koka i ca 30 minuter. Så det gäller att vara ute i god tid.

Jordnötter innehåller lite många kolhydrater dock, men samtidigt mycket av nyttigt enkelomättat fett och väldigt rik på E-vitamin. Den är också rik på B-vitaminer, järn, kalium, magnesium och zink.

Oerhört gott blir det och riktigt festligt till helgen. Kycklig på fredag? 🙂

Kycklingspett 2 portioner:
250 g kycklingfilè
Marinad:
saft och skal av 1 citron
1/2 dl  japansk soya
1 msk fisksås ( Finns att köpa på flaska. Thai)
2 msk olivolja
1/2 tsk sambal oelek

Gör så här:
Tvätta citronen noga i vatten och vinäger. Vinäger gör att du får bort eventuella bakterier och kemikalier. Torka av den och riv skalet på ett rivjärn. Pressa ur saften. Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär kycklingen i mindre bitar. Lägg kycklingen i marinaden, gärna i en plastpåse. Ställt kallt i kylskåp minst en timme.
Lägg träspett, 4 stycken i vatten.

Glasering till grillspett:
1/4 dl flytande honung
1 tsk japansk soya
2 msk Furikake ( Japansk sesamfröblandning. Jättegod!) eller svarta sesamfrön.

Trä upp  de marinerade kycklingbitarna på spett och grilla dem överst i ugnen ca 4-5 minuter/sida
 i 250 c. Ta ut och pensla dem med glaceringen och strö över furikake eller sesamfrö. Grilla någon minut till.

Jordnötssås:
1/4 dl salta jordnötter
2 msk jordnötssmör, ekologiskt
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1/2 tsk sambal oelek
1-2 msk kokosolja, gärna med kokossmak
200 ml kokosmjölk, helst på tetra
1/2 msk sukrin Gold ( som råsocker, finns att köpa på hälsokost)
1/2 tsk riven ingefära
2  tsk currypasta
1/2 msk fisksås
1/2 msk citronsaft

Gör så här:
Kör jordnötterna i en mixer. Finhacka lök och vitlök och fräs dem i kokosolja. Häll på kokosmjölk, sukrin,
ingefära, smabal och currypasta och koka upp under omrörning. Rör ner jordnötter och jordnötssmöret
och rör om. Låt sjuda på svag värme ca 30 miuter. Rör om då och då så att det inte bränns. Jordnötterna stannar annars gärna på botten av kastrullen. Rör ner citronsaften på slutet.
Sedvanligt är att man serverar denna rätt med jasminris, men jag valde att göra en matig sallad med quinoa.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]