Riktig mat & hälsa

Kryddstarka kycklingspett med het jordnötssås!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Kyckling är tacksamt att variera. Här har jag marinerat fileèr i kryddig marinad och sedan grillat dem i ugnen. Till spetten gjorde jag en såå underbart god jordnötssås. (Stod och surplade i mig hälften med sked. 🙂  )

Det tar också lite tid att tillaga den här rätten, för kycklingen ska marineras 1 timme och såsen koka i ca 30 minuter. Så det gäller att vara ute i god tid.

Jordnötter innehåller lite många kolhydrater dock, men samtidigt mycket av nyttigt enkelomättat fett och väldigt rik på E-vitamin. Den är också rik på B-vitaminer, järn, kalium, magnesium och zink.

Oerhört gott blir det och riktigt festligt till helgen. Kycklig på fredag? 🙂

Kycklingspett 2 portioner:
250 g kycklingfilè
Marinad:
saft och skal av 1 citron
1/2 dl  japansk soya
1 msk fisksås ( Finns att köpa på flaska. Thai)
2 msk olivolja
1/2 tsk sambal oelek

Gör så här:
Tvätta citronen noga i vatten och vinäger. Vinäger gör att du får bort eventuella bakterier och kemikalier. Torka av den och riv skalet på ett rivjärn. Pressa ur saften. Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär kycklingen i mindre bitar. Lägg kycklingen i marinaden, gärna i en plastpåse. Ställt kallt i kylskåp minst en timme.
Lägg träspett, 4 stycken i vatten.

Glasering till grillspett:
1/4 dl flytande honung
1 tsk japansk soya
2 msk Furikake ( Japansk sesamfröblandning. Jättegod!) eller svarta sesamfrön.

Trä upp  de marinerade kycklingbitarna på spett och grilla dem överst i ugnen ca 4-5 minuter/sida
 i 250 c. Ta ut och pensla dem med glaceringen och strö över furikake eller sesamfrö. Grilla någon minut till.

Jordnötssås:
1/4 dl salta jordnötter
2 msk jordnötssmör, ekologiskt
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1/2 tsk sambal oelek
1-2 msk kokosolja, gärna med kokossmak
200 ml kokosmjölk, helst på tetra
1/2 msk sukrin Gold ( som råsocker, finns att köpa på hälsokost)
1/2 tsk riven ingefära
2  tsk currypasta
1/2 msk fisksås
1/2 msk citronsaft

Gör så här:
Kör jordnötterna i en mixer. Finhacka lök och vitlök och fräs dem i kokosolja. Häll på kokosmjölk, sukrin,
ingefära, smabal och currypasta och koka upp under omrörning. Rör ner jordnötter och jordnötssmöret
och rör om. Låt sjuda på svag värme ca 30 miuter. Rör om då och då så att det inte bränns. Jordnötterna stannar annars gärna på botten av kastrullen. Rör ner citronsaften på slutet.
Sedvanligt är att man serverar denna rätt med jasminris, men jag valde att göra en matig sallad med quinoa.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]