Riktig mat & hälsa

Kryddstarka kycklingspett med het jordnötssås!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Kyckling är tacksamt att variera. Här har jag marinerat fileèr i kryddig marinad och sedan grillat dem i ugnen. Till spetten gjorde jag en såå underbart god jordnötssås. (Stod och surplade i mig hälften med sked. 🙂  )

Det tar också lite tid att tillaga den här rätten, för kycklingen ska marineras 1 timme och såsen koka i ca 30 minuter. Så det gäller att vara ute i god tid.

Jordnötter innehåller lite många kolhydrater dock, men samtidigt mycket av nyttigt enkelomättat fett och väldigt rik på E-vitamin. Den är också rik på B-vitaminer, järn, kalium, magnesium och zink.

Oerhört gott blir det och riktigt festligt till helgen. Kycklig på fredag? 🙂

Kycklingspett 2 portioner:
250 g kycklingfilè
Marinad:
saft och skal av 1 citron
1/2 dl  japansk soya
1 msk fisksås ( Finns att köpa på flaska. Thai)
2 msk olivolja
1/2 tsk sambal oelek

Gör så här:
Tvätta citronen noga i vatten och vinäger. Vinäger gör att du får bort eventuella bakterier och kemikalier. Torka av den och riv skalet på ett rivjärn. Pressa ur saften. Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär kycklingen i mindre bitar. Lägg kycklingen i marinaden, gärna i en plastpåse. Ställt kallt i kylskåp minst en timme.
Lägg träspett, 4 stycken i vatten.

Glasering till grillspett:
1/4 dl flytande honung
1 tsk japansk soya
2 msk Furikake ( Japansk sesamfröblandning. Jättegod!) eller svarta sesamfrön.

Trä upp  de marinerade kycklingbitarna på spett och grilla dem överst i ugnen ca 4-5 minuter/sida
 i 250 c. Ta ut och pensla dem med glaceringen och strö över furikake eller sesamfrö. Grilla någon minut till.

Jordnötssås:
1/4 dl salta jordnötter
2 msk jordnötssmör, ekologiskt
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1/2 tsk sambal oelek
1-2 msk kokosolja, gärna med kokossmak
200 ml kokosmjölk, helst på tetra
1/2 msk sukrin Gold ( som råsocker, finns att köpa på hälsokost)
1/2 tsk riven ingefära
2  tsk currypasta
1/2 msk fisksås
1/2 msk citronsaft

Gör så här:
Kör jordnötterna i en mixer. Finhacka lök och vitlök och fräs dem i kokosolja. Häll på kokosmjölk, sukrin,
ingefära, smabal och currypasta och koka upp under omrörning. Rör ner jordnötter och jordnötssmöret
och rör om. Låt sjuda på svag värme ca 30 miuter. Rör om då och då så att det inte bränns. Jordnötterna stannar annars gärna på botten av kastrullen. Rör ner citronsaften på slutet.
Sedvanligt är att man serverar denna rätt med jasminris, men jag valde att göra en matig sallad med quinoa.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]