Riktig mat & hälsa

Längtar efter första tussilagon och äter grönsakswok med tofu!

Februari månad är en trist månad tycker jag. Nu längtar jag till våren, till april! Det är så mysigt att se den första krokusen och den första tussilagon. Men i lördags var det fint. Tog en promenad vid havet med min dotter och hunden. Strålande sol men kallt. Och det var ljust ända till klockan var fem. Härligt! Visst är det konstigt ibland hur ens sinnesstämning stämmer överrens med vädret? Iallafall Jag blir uppåt när solen skiner, och lite mindre uppåt när det regnar och är grått. 

I dag har jag skickat efter ett mjöl- durramjöl, som en kund frågade efter. Jag har aldrig hört talas om det, så nyfiken som jag är måste jag ju kolla vad det  är och vart man kan få tag på det. Hittade en länk på nätet. Ska bli spännande av testa. Det är glutenfritt och passar ju bra om man vill utesluta vete. Recept på bröd kommer så fort jag fått hem det och bakat med det.

Jag försöker att äta  vegetariskt minst en gång i veckan, och igår testade jag att göra en pytt-i-panna eller wok på tofu och grönsaker när jag kom hem från mitt arbete. Blev riktigt gott faktiskt. Jag serverade den med glasnudlar som jag hade värmt i grönsaksbuljong för att få lite smak på nudlarna som är ganska smaklösa annars, och eftersom jag skulle sjunga hela kvällen behövde jag något som ökade min mättnadskänsla.

Tofu är baserat på soja och man kan faktiskt göra den själv, men det hade jag inte tid med, så jag köpte färdig. Tofu smakar ingenting,  så jag brukar marinera den lite innan jag tillagar den.
Varje gång blir det olika marinader beroende på vad jag gör med den. Det är ju lite kul för då kan man variera smaken efter vad man tycker att den ska smaka.

Marinerad Tofu
275g naturell tofu
1/2 dl japansk soya, jag använde tamari
1 msk sesamfrö
1 tsk riven färsk ingefära
1 klyfta riven vitlök
1/2 tsk chiliflakes
2 msk citronsaft

Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär tofun i bitar/tärningar och lägg i marinaden. Ställ kallt och låt den stå och dra åt sig i kylen minst 30minuter.

Grönsakspytt med tofu och nudlar

Foto: Hagenmalm

Bilden blev lite suddig. Såg inte det förrän jag skulle ladda upp den. Tyvärr. 🙁

Grönsakspytt med tofu och glasnudlar
1-2 msk kokosolja med smak
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 msk riven ingefära
200 g röd paprika skuren i bitar
1 liten zucchini, skivad
275 g marinerad tofu
örtsalt och ev svartpeppar

Gör så här:
Hetta upp kokosoljan och bryn grönsakerna ca 5 minuter. Tillsätt tofu, ingefära, sesamfrön och kryddor
och stek ytterligare 5- 10 minuter beroende på hur àl dente du vill ha dem. Koka nudlar enligt anvisning
på paketet i lite grönsaksbuljong. Servera! 🙂

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]