Annons
Annons

Längtar efter första tussilagon och äter grönsakswok med tofu!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
6 februari, 2013
Grönsakspytt med tofu

Februari månad är en trist månad tycker jag. Nu längtar jag till våren, till april! Det är så mysigt att se den första krokusen och den första tussilagon. Men i lördags var det fint. Tog en promenad vid havet med min dotter och hunden. Strålande sol men kallt. Och det var ljust ända till klockan var fem. Härligt! Visst är det konstigt ibland hur ens sinnesstämning stämmer överrens med vädret? Iallafall Jag blir uppåt när solen skiner, och lite mindre uppåt när det regnar och är grått.

I dag har jag skickat efter ett mjöl- durramjöl, som en kund frågade efter. Jag har aldrig hört talas om det, så nyfiken som jag är måste jag ju kolla vad det är och vart man kan få tag på det. Hittade en länk på nätet. Ska bli spännande av testa. Det är glutenfritt och passar ju bra om man vill utesluta vete. Recept på bröd kommer så fort jag fått hem det och bakat med det.

Jag försöker att äta vegetariskt minst en gång i veckan, och igår testade jag att göra en pytt-i-panna eller wok på tofu och grönsaker när jag kom hem från mitt arbete. Blev riktigt gott faktiskt. Jag serverade den med glasnudlar som jag hade värmt i grönsaksbuljong för att få lite smak på nudlarna som är ganska smaklösa annars, och eftersom jag skulle sjunga hela kvällen behövde jag något som ökade min mättnadskänsla.

Tofu är baserat på soja och man kan faktiskt göra den själv, men det hade jag inte tid med, så jag köpte färdig. Tofu smakar ingenting, så jag brukar marinera den lite innan jag tillagar den.

Annons

Varje gång blir det olika marinader beroende på vad jag gör med den. Det är ju lite kul för då kan man variera smaken efter vad man tycker att den ska smaka.

Marinerad Tofu
275g naturell tofu
1/2 dl japansk soya, jag använde tamari
1 msk sesamfrö
1 tsk riven färsk ingefära
1 klyfta riven vitlök
1/2 tsk chiliflakes
2 msk citronsaft

Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär tofun i bitar/tärningar och lägg i marinaden. Ställ kallt och låt den stå och dra åt sig i kylen minst 30minuter.

Grönsakspytt med tofu och nudlar
Foto: Hagenmalm

Bilden blev lite suddig. Såg inte det förrän jag skulle ladda upp den. Tyvärr. 🙁

Grönsakspytt med tofu och glasnudlar
1-2 msk kokosolja med smak
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 msk riven ingefära
200 g röd paprika skuren i bitar
1 liten zucchini, skivad
275 g marinerad tofu
örtsalt och ev svartpeppar

Gör så här:
Hetta upp kokosoljan och bryn grönsakerna ca 5 minuter. Tillsätt tofu, ingefära, sesamfrön och kryddor
och stek ytterligare 5- 10 minuter beroende på hur àl dente du vill ha dem. Koka nudlar enligt anvisning
på paketet i lite grönsaksbuljong. Servera! 🙂

 

Annons
Annons