Riktig mat & hälsa

Längtar efter första tussilagon och äter grönsakswok med tofu!

Februari månad är en trist månad tycker jag. Nu längtar jag till våren, till april! Det är så mysigt att se den första krokusen och den första tussilagon. Men i lördags var det fint. Tog en promenad vid havet med min dotter och hunden. Strålande sol men kallt. Och det var ljust ända till klockan var fem. Härligt! Visst är det konstigt ibland hur ens sinnesstämning stämmer överrens med vädret? Iallafall Jag blir uppåt när solen skiner, och lite mindre uppåt när det regnar och är grått. 

I dag har jag skickat efter ett mjöl- durramjöl, som en kund frågade efter. Jag har aldrig hört talas om det, så nyfiken som jag är måste jag ju kolla vad det  är och vart man kan få tag på det. Hittade en länk på nätet. Ska bli spännande av testa. Det är glutenfritt och passar ju bra om man vill utesluta vete. Recept på bröd kommer så fort jag fått hem det och bakat med det.

Jag försöker att äta  vegetariskt minst en gång i veckan, och igår testade jag att göra en pytt-i-panna eller wok på tofu och grönsaker när jag kom hem från mitt arbete. Blev riktigt gott faktiskt. Jag serverade den med glasnudlar som jag hade värmt i grönsaksbuljong för att få lite smak på nudlarna som är ganska smaklösa annars, och eftersom jag skulle sjunga hela kvällen behövde jag något som ökade min mättnadskänsla.

Tofu är baserat på soja och man kan faktiskt göra den själv, men det hade jag inte tid med, så jag köpte färdig. Tofu smakar ingenting,  så jag brukar marinera den lite innan jag tillagar den.
Varje gång blir det olika marinader beroende på vad jag gör med den. Det är ju lite kul för då kan man variera smaken efter vad man tycker att den ska smaka.

Marinerad Tofu
275g naturell tofu
1/2 dl japansk soya, jag använde tamari
1 msk sesamfrö
1 tsk riven färsk ingefära
1 klyfta riven vitlök
1/2 tsk chiliflakes
2 msk citronsaft

Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär tofun i bitar/tärningar och lägg i marinaden. Ställ kallt och låt den stå och dra åt sig i kylen minst 30minuter.

Grönsakspytt med tofu och nudlar

Foto: Hagenmalm

Bilden blev lite suddig. Såg inte det förrän jag skulle ladda upp den. Tyvärr. 🙁

Grönsakspytt med tofu och glasnudlar
1-2 msk kokosolja med smak
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 msk riven ingefära
200 g röd paprika skuren i bitar
1 liten zucchini, skivad
275 g marinerad tofu
örtsalt och ev svartpeppar

Gör så här:
Hetta upp kokosoljan och bryn grönsakerna ca 5 minuter. Tillsätt tofu, ingefära, sesamfrön och kryddor
och stek ytterligare 5- 10 minuter beroende på hur àl dente du vill ha dem. Koka nudlar enligt anvisning
på paketet i lite grönsaksbuljong. Servera! 🙂

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]