Riktig mat & hälsa

Spännande alternativ till svenska semlan:Danska fastelavnsboller i LCHF-tappning,

Såg ett recept på danska semlor i tidningen och gjorde ett försök att göra en lite nyttigare variant utan vete och socker. Använde sukrin och mandelmjöl istället. Det funkade utmärkt. 🙂

Fastelavnsboller

Foto; Mia Hagenmalm

Jag kommer ihåg TV-programmet solstollarna där man hade danska wienerbröd med choklad, (med chokolade)Även deras FASTELAVNBOLLER, den danska varianten av semla är toppad med choklad istället för grädde. Och man anväder marsipan istället för mandelmassa, som man fyller bullen med innan man gräddar den. Dessutom är det ju så att faktiskt inte alla gillar grädde! 

3 st LCHF-Fastelavnboller:
1 ägg
1/2 dl sukrin melis
1 msk smör
0.25 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 1/2 dl mandelmjöl
1 msk Bakepro
1 tsk bakpuver
1 tsk kardemumma
1/2 krm salt

Marsipan;
1 dl mandelmjöl
0,25 dl sukrin
1/2 msk vatten

Blanda mandelmjöl med sukrin och vatten. Rör samman.

Fyllning;
Ta ca hälften av marsipanen och blanda ut med 1 msk rumsvarmt smör och 1/2 msk sukrin

Topping:
35 g  Choklad, 70%

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis pösigt. Tillsätt mjölk och smör och rör om.Blanda alla torra ingredienser och rör till en smet. Låt stå och svälla ca 10 minuter. När smeten blivit fastare, klicka ut smeten på ett bakplåtspapper, Lägg marsipanfyllning på toppen och lägg
ytterligare bullsmet över och" baka" in marsipanen i bullen. Grädda bullarna i mitten av ugnen på 175 grader ca 15-20 minuter.
Ta ut och låt svalna. Smält chokladen och toppa bullarna. Smaskens! De var riktigt, riktigt goda! 🙂

 

 

3


One comment on “Spännande alternativ till svenska semlan:Danska fastelavnsboller i LCHF-tappning,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]