Annons
Annons

Spännande alternativ till svenska semlan:Danska fastelavnsboller i LCHF-tappning,

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
11 februari, 2013
Fastelavnsboller

Såg ett recept på danska semlor i tidningen och gjorde ett försök att göra en lite nyttigare variant utan vete och socker. Använde sukrin och mandelmjöl istället. Det funkade utmärkt. 🙂

Fastelavnsboller
Foto; Mia Hagenmalm

Jag kommer ihåg TV-programmet solstollarna där man hade danska wienerbröd med choklad, (med chokolade)Även deras FASTELAVNBOLLER, den danska varianten av semla är toppad med choklad istället för grädde. Och man anväder marsipan istället för mandelmassa, som man fyller bullen med innan man gräddar den. Dessutom är det ju så att faktiskt inte alla gillar grädde!

3 st LCHF-Fastelavnboller:

Annons

1 ägg
1/2 dl sukrin melis
1 msk smör
0.25 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 1/2 dl mandelmjöl
1 msk Bakepro
1 tsk bakpuver
1 tsk kardemumma
1/2 krm salt

Marsipan;
1 dl mandelmjöl
0,25 dl sukrin
1/2 msk vatten

Blanda mandelmjöl med sukrin och vatten. Rör samman.

Fyllning;
Ta ca hälften av marsipanen och blanda ut med 1 msk rumsvarmt smör och 1/2 msk sukrin

Topping:
35 g Choklad, 70%

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis pösigt. Tillsätt mjölk och smör och rör om.Blanda alla torra ingredienser och rör till en smet. Låt stå och svälla ca 10 minuter. När smeten blivit fastare, klicka ut smeten på ett bakplåtspapper, Lägg marsipanfyllning på toppen och lägg
ytterligare bullsmet över och” baka” in marsipanen i bullen. Grädda bullarna i mitten av ugnen på 175 grader ca 15-20 minuter.
Ta ut och låt svalna. Smält chokladen och toppa bullarna. Smaskens! De var riktigt, riktigt goda! 🙂

 

 

3

Annons
Annons