Riktig mat & hälsa

Många vaniljpannacotta med lakritsmarinerade hallon blir det till mig!

Egentligen skulle jag ha gäster på besök i helgen, men fick ställa in då min dotter ligger i feber hemma. Trist både för dottern och för mig, samt gäster att behöva lämna återbud, men det går fler tåg. Detta innebar att jag stod med efterrätt som någon måste äta upp. Och det blev jag och min dotter som skulle dela på den. Dessvärre gillade hon inte pannacotta så det finns desto mer till mig och jag har kvar till i kväll också! Mums, vad gott det ska bli. 🙂 Smaksens!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Pannacotta betyder helt enkelt kokt grädde, och är väldigt lätt att göra. (Man kan ju smaksätta med sin egen favoritsmak, och här valde jag vanilj). Men! Det behöver tid i kylen, så var ute i god tid.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

 

Vaniljpannacotta med lakritsmarinerade hallon.
4 portioner:
5 dl vispgrädde
2 msk surin melis
1/2 tsk vaniljpulver
4  msk agar agarflingor eller:
2 gelatinblad

Gör så här:
Koka upp vispgrädde tillsammans med sukrin melis och vaniljpulver. Låt sjuda på svag värme ca 7-8 minuter. Använder du Agarflingor, vispar du ner det direkt i den varma grädden och låter det koka med när det återstår 3 minuter. Vill du hellre ha gelatin, lägg bladen i kallt vatten ca 5 minuter. Krama ur bladen och tillsätt dem mot slutet av koktiden. Låt svalna lite och häll upp i glas eller
siliconform. Ställ kallt i minst 5-6 timmar.

Lakritsmarinerade hallon:
200 g hallon
2,5 dl vatten
1 dl sukrin
1 tsk lakritspulver

Gör så här:
Blanda vatten med sukrin och låt sjuda tills du ser att sockret löst sig. Låt svalna och rör ut sockerlagen med lakritspulver. Häll lagen över de tinade bären och låt marinera minst 1 timme. Servera med pannacottan.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]