Riktig mat & hälsa

Kronärtskockssoppa med mascarpone

Vad härligt det är när solen skiner och det känns varmare i luften. Satt och lyssnade på takdroppet och på måsarnas skri, på lunchen förut.Som Balsam för själen! Det är mycket måsar i Nynäshamn,jag gillar att höra dem, men på försommaren när de har ungar, blir jag trött på dem. De attackerar! Man får passa sig så man inte har en mås i skallen rätt vad det är. Och de skriker nätterna igenom. Då önskar man…..

Gjorde en så god kronärtskockssoppa härom dagen som jag vill dela med mig av. Kronärtskockorna har säsong nu och de säljs mycket billigare, så det gäller att passa på.
Kronärtskocka är en tistelart som är rik på betakaroten, kalium och C-vitaminer. Dessutom innehåller hjärtat inulin, ett probiotiskt ämne som stimulerar tillväxten av nyttiga tarmbakterier. Bladen i sin tur innehåller bitterämnen som stimulerar matsmältningen.

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

Kronärtskocksoppa med mascarpone
2 kronärtskockor
1 lagerblad
1/2 citron i klyftor
4 dl vatten
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, skivade
200g mascarpone
1 tsk timjan
1 ekologisk grönsaksbuljong
1 msk smör till stekning
1 msk citron, saft av
1 msk hackad persilja
örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Bryt av skaftet på kronärtskockorna och skölj dem under rinnande vatten. Koka upp 1 liter lättsaltat vatten med lagerblad och citronklyftan. Lägg ner kockorna och låt koka i ca 40 minuter eller tills bladen lossnar lätt från stammen. Rensa kronärtskockorna från blad. Skrapa av och spara köttet från den del av bladet som sitter närmast stammen. Skär även hjärtat i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i smöret tills det mjuknat. De ska inte ta färg. Lägg ner köttet från kronärtskockorna och låt det fräsa med en stund. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen, citronsaften samt mascarponeost. Låt det koka upp. Smaka av med timjan, salt och peppar. Vill man kan man mixa soppan med en stavmixer, men jag föredrar när det är lite bitar i.Toppa med hackad persilja. Servera gärna med lite riven parmesanost.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]