Riktig mat & hälsa

Oeufs en cocotte till frukost! Eller pocherat ägg med creme fraiche i kopp!

Foto: Evelyn Hagenmalm

Foto: Evelyn Hagenmalm

Jag tittar ofta på matlagningsprogram, och igår när jag sappade mellan kanalerna halkade jag in på ett program på 9:an, Rachel Khoos som i sitt lilla kök i Paris tillagar mat för två.Hon gjorde en Oeufs en cocotte, alltså pocherat ägg i kopp.
Eftersom att jag ofta äter ägg till frukost var detta ett väldigt välkomnande tips. Lite variation förgyller morgonen. Frukost är det viktigaste målet på dagen, och jag är ofta väldigt hungrig då. Inte direkt när jag vaknar dock, men när jag varit i farten en timme eller två brukar det bli en rejäl frukost.Man ska se till att man får i sig det mesta av dagens konsumtion av fetter så har kroppen energi att ta av, och man blir heller inte lika hungrig under dagen.

Jag har inget recept på den Oeufs En Cocotte Rachel Khoos gjorde, så jag körde ihop det som jag kommer ihåg det i dag på morgonen efter att jag tittade på programmet. Detta måste ju också vara något för de som kör LCHF. Och gott var det.Den syrliga smaken från creme fraichen tillsammans med ägg och muskot var grymt gott!Skulle ha varit gott med kaviar/rom på också. Ska testa det nästa gång. Det här blir en återkommande frukost i mitt kök.

1 ägg
1/2 dl creme fraiche
örtslat och svartpeppar
riven muskot
någon droppe tryffelolja (kan uteslutas)
någon matsked riven ost ( det hade inte hon, men jag ville ha det i)

Gör så här:
Sätt ugnen på 160 c och lägg ner nästan 1/2 dl creme fraiche i en kopp eller skål eller vad du vill. Koppen får inte vara för tunn, för då kan den spricka.
Blanda ner lite örtsalt och peppar på en höft och riv över muskot.Lägg ner den rivna osten. Knäck ett ägg over röran och lägg över den resterande creme fraichen. Droppa över tryffelolja. Ta lite ljummet vatten i en form, som täcker upp halva koppen. Jag hade ingen så djup form så jag tog en vanlig gryta. Sätt koppen i vattnet och ställ in den i ugnen i ca 15-20 minuter. 15 om du vill ha äggulan rinnande, 20-25 min. om du vill ha den lite hårdare.
I Frankrike har man bröd att doppa i ägget, så för fotots skull tog jag helt enkelt lite bröd, skar i strängar, på med ost och gratinerade i ugnen en stund. Själv äter jag inte bröd. Vill man lyxa till det, lägg på en klick rom/kaviar på den färdiga rätten. Bon Appetit!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]