Riktig mat & hälsa

Oeufs en cocotte till frukost! Eller pocherat ägg med creme fraiche i kopp!

Foto: Evelyn Hagenmalm

Foto: Evelyn Hagenmalm

Jag tittar ofta på matlagningsprogram, och igår när jag sappade mellan kanalerna halkade jag in på ett program på 9:an, Rachel Khoos som i sitt lilla kök i Paris tillagar mat för två.Hon gjorde en Oeufs en cocotte, alltså pocherat ägg i kopp.
Eftersom att jag ofta äter ägg till frukost var detta ett väldigt välkomnande tips. Lite variation förgyller morgonen. Frukost är det viktigaste målet på dagen, och jag är ofta väldigt hungrig då. Inte direkt när jag vaknar dock, men när jag varit i farten en timme eller två brukar det bli en rejäl frukost.Man ska se till att man får i sig det mesta av dagens konsumtion av fetter så har kroppen energi att ta av, och man blir heller inte lika hungrig under dagen.

Jag har inget recept på den Oeufs En Cocotte Rachel Khoos gjorde, så jag körde ihop det som jag kommer ihåg det i dag på morgonen efter att jag tittade på programmet. Detta måste ju också vara något för de som kör LCHF. Och gott var det.Den syrliga smaken från creme fraichen tillsammans med ägg och muskot var grymt gott!Skulle ha varit gott med kaviar/rom på också. Ska testa det nästa gång. Det här blir en återkommande frukost i mitt kök.

1 ägg
1/2 dl creme fraiche
örtslat och svartpeppar
riven muskot
någon droppe tryffelolja (kan uteslutas)
någon matsked riven ost ( det hade inte hon, men jag ville ha det i)

Gör så här:
Sätt ugnen på 160 c och lägg ner nästan 1/2 dl creme fraiche i en kopp eller skål eller vad du vill. Koppen får inte vara för tunn, för då kan den spricka.
Blanda ner lite örtsalt och peppar på en höft och riv över muskot.Lägg ner den rivna osten. Knäck ett ägg over röran och lägg över den resterande creme fraichen. Droppa över tryffelolja. Ta lite ljummet vatten i en form, som täcker upp halva koppen. Jag hade ingen så djup form så jag tog en vanlig gryta. Sätt koppen i vattnet och ställ in den i ugnen i ca 15-20 minuter. 15 om du vill ha äggulan rinnande, 20-25 min. om du vill ha den lite hårdare.
I Frankrike har man bröd att doppa i ägget, så för fotots skull tog jag helt enkelt lite bröd, skar i strängar, på med ost och gratinerade i ugnen en stund. Själv äter jag inte bröd. Vill man lyxa till det, lägg på en klick rom/kaviar på den färdiga rätten. Bon Appetit!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]