Annons
Annons

Oeufs en cocotte till frukost! Eller pocherat ägg med creme fraiche i kopp!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
4 mars, 2013
Oeufs en cocotte till frukost! Eller pocherat ägg med creme fraiche i kopp!
Foto: Evelyn Hagenmalm
Foto: Evelyn Hagenmalm

Jag tittar ofta på matlagningsprogram, och igår när jag sappade mellan kanalerna halkade jag in på ett program på 9:an, Rachel Khoos som i sitt lilla kök i Paris tillagar mat för två.Hon gjorde en Oeufs en cocotte, alltså pocherat ägg i kopp.
Eftersom att jag ofta äter ägg till frukost var detta ett väldigt välkomnande tips. Lite variation förgyller morgonen. Frukost är det viktigaste målet på dagen, och jag är ofta väldigt hungrig då. Inte direkt när jag vaknar dock, men när jag varit i farten en timme eller två brukar det bli en rejäl frukost.Man ska se till att man får i sig det mesta av dagens konsumtion av fetter så har kroppen energi att ta av, och man blir heller inte lika hungrig under dagen.

Jag har inget recept på den Oeufs En Cocotte Rachel Khoos gjorde, så jag körde ihop det som jag kommer ihåg det i dag på morgonen efter att jag tittade på programmet. Detta måste ju också vara något för de som kör LCHF. Och gott var det.Den syrliga smaken från creme fraichen tillsammans med ägg och muskot var grymt gott!Skulle ha varit gott med kaviar/rom på också. Ska testa det nästa gång. Det här blir en återkommande frukost i mitt kök.

Annons

1 ägg
1/2 dl creme fraiche
örtslat och svartpeppar
riven muskot
någon droppe tryffelolja (kan uteslutas)
någon matsked riven ost ( det hade inte hon, men jag ville ha det i)

Gör så här:
Sätt ugnen på 160 c och lägg ner nästan 1/2 dl creme fraiche i en kopp eller skål eller vad du vill. Koppen får inte vara för tunn, för då kan den spricka.
Blanda ner lite örtsalt och peppar på en höft och riv över muskot.Lägg ner den rivna osten. Knäck ett ägg over röran och lägg över den resterande creme fraichen. Droppa över tryffelolja. Ta lite ljummet vatten i en form, som täcker upp halva koppen. Jag hade ingen så djup form så jag tog en vanlig gryta. Sätt koppen i vattnet och ställ in den i ugnen i ca 15-20 minuter. 15 om du vill ha äggulan rinnande, 20-25 min. om du vill ha den lite hårdare.
I Frankrike har man bröd att doppa i ägget, så för fotots skull tog jag helt enkelt lite bröd, skar i strängar, på med ost och gratinerade i ugnen en stund. Själv äter jag inte bröd. Vill man lyxa till det, lägg på en klick rom/kaviar på den färdiga rätten. Bon Appetit!

Annons
Annons