Riktig mat & hälsa

Andra staruren och Strömmingsdax!

Strömmimgsflundror med lök på grått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Vilket vinterväder det är! Massor av snö och iskyla igen. Det är väl det andra snöovädret i mars om jag inte minns fel. Enligt gotländsk bondepraktika, ska det komma sju starurar, det vill säga, sju oväder, i mars innan våren kan göra antågan. Så det är bara att räkna snöoväder i mars. När sju stycken har passerat ska det vara VÅR!!! 🙂 🙂

I lördags hade min granne med familj dragit upp nästan 40 kilo strömming när de var ute och fiskade på isen. Helt otroligt! Dessvärre kunde de inte behålla allt själva  så de tvingades att ge bort massor, då frysen inte hade plats för så mycket. Jag fick ca 2 kilo. Så snällt av dem. De rensade till och med åt mig! Skönt! Det inte är min starka sida.

Av två kilo strömming kan man göra mycket, men jag i min tur gav bort lite till mina döttrar. Dock sparade jag åt mig själv, och tillagade både inkokt och inlagd strömming. Det är ju sååå gott! Och billig mat. Man kan variera den mycket också.

Här kommer mitt recept på stekt inlagd strömmingsflundra. Som vanligt har jag uteslutit socker och ersatt det med sukrin. Kanske  passar bra nu när det snart är påsk? Strömming blir en aptitretare på påskbordet!

Inlagd stekt strömmingsflundra:

4 portioner/�
1 kg strömmimgsfileèr
1 tsk salt
1 dl glutenfritt ströbröd

Fyllning:
2 msk hackad dill eller persilja

Till inläggning:
1 skivad gul lök
8 vitpepparkorn, grovstötta
2 msk dill. hackad

Lag:
2 dl vatten
5 msk ättikssprit
5 msk sukrin melis
1 tsk salt

Gör så här:
Salta köttsidan på strömmingen, och lägg fyllning på hälften av dem, och lägg ihop fileèrna två och två, till flundror. Panera dem i ströbröd och stek dem i smör eller kokosfett ca 4 minuter på varje sida.

Blanda allt i lagen. Jag fick värma/ koka upp den för att få sukrin melis att smälta. Låt svalna.

Varva strömming som gärna ska vara varm med lök och pepparkorn. Häll över den kalla lagen. Låt kallna.
Godast blir strömmingen om den får stå i kylen några dagar innan man serverar den, tycker jag. 🙂

Garnera med dill!

Smaklig måltid! / Mia

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]