Annons
Annons

Andra staruren och Strömmingsdax!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
19 mars, 2013
Strömmimgsflundror med lök på grått fat
Strömmimgsflundror med lök på grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Vilket vinterväder det är! Massor av snö och iskyla igen. Det är väl det andra snöovädret i mars om jag inte minns fel. Enligt gotländsk bondepraktika, ska det komma sju starurar, det vill säga, sju oväder, i mars innan våren kan göra antågan. Så det är bara att räkna snöoväder i mars. När sju stycken har passerat ska det vara VÅR!!! 🙂 🙂

I lördags hade min granne med familj dragit upp nästan 40 kilo strömming när de var ute och fiskade på isen. Helt otroligt! Dessvärre kunde de inte behålla allt själva så de tvingades att ge bort massor, då frysen inte hade plats för så mycket. Jag fick ca 2 kilo. Så snällt av dem. De rensade till och med åt mig! Skönt! Det inte är min starka sida.

Av två kilo strömming kan man göra mycket, men jag i min tur gav bort lite till mina döttrar. Dock sparade jag åt mig själv, och tillagade både inkokt och inlagd strömming. Det är ju sååå gott! Och billig mat. Man kan variera den mycket också.

Annons

Här kommer mitt recept på stekt inlagd strömmingsflundra. Som vanligt har jag uteslutit socker och ersatt det med sukrin. Kanske passar bra nu när det snart är påsk? Strömming blir en aptitretare på påskbordet!

Inlagd stekt strömmingsflundra:

4 portioner/�
1 kg strömmimgsfileèr
1 tsk salt
1 dl glutenfritt ströbröd

Fyllning:
2 msk hackad dill eller persilja

Till inläggning:
1 skivad gul lök
8 vitpepparkorn, grovstötta
2 msk dill. hackad

Lag:
2 dl vatten
5 msk ättikssprit
5 msk sukrin melis
1 tsk salt

Gör så här:
Salta köttsidan på strömmingen, och lägg fyllning på hälften av dem, och lägg ihop fileèrna två och två, till flundror. Panera dem i ströbröd och stek dem i smör eller kokosfett ca 4 minuter på varje sida.

Blanda allt i lagen. Jag fick värma/ koka upp den för att få sukrin melis att smälta. Låt svalna.

Varva strömming som gärna ska vara varm med lök och pepparkorn. Häll över den kalla lagen. Låt kallna.
Godast blir strömmingen om den får stå i kylen några dagar innan man serverar den, tycker jag. 🙂

Garnera med dill!

Smaklig måltid! / Mia

 

Annons
Annons