Riktig mat & hälsa

Rödspätta på purjolöksbädd!

Rödspätta i ugnsform med creme fraiche och tomater, dill

Mia hagenmalm

Alla som läser min blogg, vet att jag är väldigt förtjust i fisk. Jag tror att det har med min uppväxt att göra. Även mina barn älskar fisk. Vi tillbringade hela somrarna på vårt smultronställe hos mormor och morfar på Hallshuk på norra Gotland när jag var liten, och även när mina barn har vuxit upp. Hallshuk är ett gammalt  fiskeläger, och naturligtvis blev det en massa fiske på somrarna. Vi la ut nät på kvällarna och drog upp flundror tidigt på morgonen, som vi sen rökte med tallkottar. Då var det fest!Oj vad sugen jag blir när jag tänker på det. Längtar till i sommar då jag ska åka ner till min lilla husvagn som står hos mina släktingar på ön. På Gotland kan man köpa rökt flundra lite här och där.
Torsk drog vi också upp, massor! Då fanns det mycket torsk i Östersjön, vilket det tyvärr inte finns nu. Då hade vi alltid frysen full för ett år frammåt. Härligt!

Igår blev det fisk igen till middag! Jag tycker det är lyxig mat! Rödspätta är dessutom tacksamt att variera. Det blev rödspätta på purjolöksbädd, med tomater och creme fraische serverad med pressad potatis och kokt broccolie. Mums!

Rödspätta på purjolöksbädd
4 portioner: (Jag räknar 2 spättor per person).
8 st rödspättafileèr
3 dl purjolök,  i strimlor
2 dl creme fraiche
2 msk tomatpurè
200 g körsbärstomater
2 msk dill
Herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form med kokosfett eller smör. Lägg den strimlade, skölda purjolöken så att den täcker formen. Krydda fileèrna med herbamare örtsalt på ena sidan. Vik ihop och lägg dem omlott på purjolöksbädden. Blanda creme fraiche med tomatpurè och dill och smaksätt med örtsalt och svartpeppar. Häll det över fisken. Dela tomaterna på mitten och lägg dem över
fisken. Grädda i ugnen ca 15-20 minuter.
Servera med pressad potatis, broccolie eller en grön sallad.


One comment on “Rödspätta på purjolöksbädd!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]