Annons
Annons

På begäran: Kall lax&räktårta med avocado

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
31 mars, 2013
Lax&räkpaj i rund form
Lax&räkpaj i rund form
Foto: Mia Hagenmalm

Glad påsk! 🙂
I går var jag bjuden på påskmiddag hos mina döttrar med familjer. Mycket god mat! Och tårta med hemgjord bananglass till efterrätt! Var sååå mätt när jag kom hem, och hamnade i paltkoma. Man blir trött när man äter för mycket.
Jag gjorde en paj som jag tog med. Den här pajen serverade min moster en midsommar för en herrans massa år sedan. Den har sedan dess varit en återkommande och väldigt uppskattad rätt på mitt bord vid festliga tillfällen som påsk, midsommar osv.

Nu var det länge sedan jag gjorde den, men så pratade jag med en vän som jag inte hört av på flera år, som kom att prata om den goda pajen och frågade efter receptet. Då hade jag inte ingredienserna i huvudet. Nu har jag letat upp det i minnet. Ursprungligen ska det vara en botten på kavring, men eftersom att jag frångått att använda vetemjöl i mina recept, får det bli en botten bakad på mandelmjöl istället. (Men till min vän: Det ska vara 200 g kavring och 50 g smält smör som du mixar ihop och trycker ut i en pajform). Och du! Ingen gelatin ingår :-).

Annons

TIPS:
Jag hittade inga ätklara avocados i går. Ett tips är att lägga dem i en påse tillsammans med ett äpple, så mognar de fortare. Äpple avsöndrar en gas-etylengas vilket påskyndar mognadsprocessen.

Kall lax&räkpaj med avocado:
Pajbotten:
Jag tycker att detta passar så bra ihop med just kavring, så i den här pajdegen tillsätter jag därför typiska kryddor och ingredienser som man använder i kavring. Ni vet gubbröra på kavring! Så himla gott! �
200 g smör
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,75-1dl vatten
1 tsk vinäger
1 msk fiberhusk
3 msk agavesirap
1 msk brödkryddor

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga. Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten och vinäger. Låt stå kallt i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform. Blanda creme fraiche med philadelphiaost och bre den över degen. Förgrädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig. Ta ut och låt svalna/ kallna.

Fyllning:
200 g rökt lax
2 ägg, hårdkokta
2 avocado
200 g räkor, skalade
1 liten röd lök
2 msk majonäs
1 dl creme fraiche
1/2 msk citronsaft
salt och peppar
Citron, kaviar/rom, dill och räkor till garnering

Gör så här:
Skala, kärna ur och mosa avocadoköttet tillsammans med majonäsen och salt och peppar och droppa över citron. Strimla och skär laxen i mindre bitar. Hacka räkor ägg och lök fint. Blanda samman med avocadoröran och bre ut det över pajskalet. Garnera med räkor, dill, citron och kaviar/rom.

Låt pajen stå och mogna på sig några timmar i kylen innan du serverar den. Då blir den som godast.

Ha en trevlig fortsatt påskhelg!

Mia

Annons
Annons