Riktig mat & hälsa

Jag tycker att lagom är bäst i test! Det gäller även kolhydrater!

Har haft många kunder genom åren som kommer in och ska köpa proteiner, för att de har börjat träna. MEN!!! Det ska inte vara kolhydrater i. Inga kolhydrater alls, eller så lite som möjligt......

Alla får göra precis som de vill!Jag tänker inte stå med pekpinnar! Men!! Detta är MIN åsikt om ämnet:

Kroppen måste ha både proteiner och kolhydrater för att man ska orka träna!
Undviker man kolhydrater, måste man också veta vad man håller på med!:-(

Kolhydrater innehåller lika mycket kalorier som protein per 100g. Kroppen behöver ca 50 g kolhydrater per dag för att man inte ska få ketos, vilket är en syraförgiftning i blodet. Ketos uppstår när kroppen behöver omvandla det egna fettet till energi. Alltså, finns det inte kolhydrater att ta av, tar man av reserverna. 

Kolhydrater bryts ner till glucos i kroppen och glucos är bränsle för cellerna och för hjärnan. Hjärnan kan bara använda, och behöver bränsle i form av ca 100g glucos per dag. Man behöver också kolhydrater för att inte protein som är vävnadsbildande och behövs för att reparera skador i kroppen, istället går åt till energi. Men alldelses  för mycket av den varan och i form av till exempel socker, bidrar till att kroppen inte kan omvandla socker till glucos utan resulterar i att man fyller på fettdipåerna istället.

Kolhydrater är faktiskt ett näringsämne för kroppen och är ett gemensamt namn för  sockerarter som har  delats in i tre olika former: kostfiber, olika sockerarter och stärkelse, och det beror förstås på formen om den omvandlas långsamt eller snabbt i kroppen.

Självklart är det socker, läsk och godis samt raffinerade produkter som till exempel vitt ris, vitt bröd,  vit pasta och vetemjöl som ger snabbast energi. Alltså snabba kolhydrater och ett högt GI. Att däremot äta en kost med lite långsammare kolhydrater som fullkornsprodukter ger ett jämnare blodsocker.  Ett jämt blodsocker gör att vi känner oss mättare längre och slipper sötsuget.

Bra kolhydrater är nödvändigt för en god hälsa och är ett viktigt näringsämne som kroppen behöver. 

Att äta bra kolhydrater i form av frukt, grönsaker och fullkornsprodukter, och undvika sötsaker, räcker för mig, för jag följer ingen diet. Däremot kan jag plocka från olika koncept, lite av varje, av vad jag anser är nyttigt!  Sen är det upp till var och en att välja förstås. 🙂

/ Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]