Riktig mat & hälsa

Jag tycker att lagom är bäst i test! Det gäller även kolhydrater!

Har haft många kunder genom åren som kommer in och ska köpa proteiner, för att de har börjat träna. MEN!!! Det ska inte vara kolhydrater i. Inga kolhydrater alls, eller så lite som möjligt……

Alla får göra precis som de vill!Jag tänker inte stå med pekpinnar! Men!! Detta är MIN åsikt om ämnet:

Kroppen måste ha både proteiner och kolhydrater för att man ska orka träna!
Undviker man kolhydrater, måste man också veta vad man håller på med!:-(

Kolhydrater innehåller lika mycket kalorier som protein per 100g. Kroppen behöver ca 50 g kolhydrater per dag för att man inte ska få ketos, vilket är en syraförgiftning i blodet. Ketos uppstår när kroppen behöver omvandla det egna fettet till energi. Alltså, finns det inte kolhydrater att ta av, tar man av reserverna. 

Kolhydrater bryts ner till glucos i kroppen och glucos är bränsle för cellerna och för hjärnan. Hjärnan kan bara använda, och behöver bränsle i form av ca 100g glucos per dag. Man behöver också kolhydrater för att inte protein som är vävnadsbildande och behövs för att reparera skador i kroppen, istället går åt till energi. Men alldelses  för mycket av den varan och i form av till exempel socker, bidrar till att kroppen inte kan omvandla socker till glucos utan resulterar i att man fyller på fettdipåerna istället.

Kolhydrater är faktiskt ett näringsämne för kroppen och är ett gemensamt namn för  sockerarter som har  delats in i tre olika former: kostfiber, olika sockerarter och stärkelse, och det beror förstås på formen om den omvandlas långsamt eller snabbt i kroppen.

Självklart är det socker, läsk och godis samt raffinerade produkter som till exempel vitt ris, vitt bröd,  vit pasta och vetemjöl som ger snabbast energi. Alltså snabba kolhydrater och ett högt GI. Att däremot äta en kost med lite långsammare kolhydrater som fullkornsprodukter ger ett jämnare blodsocker.  Ett jämt blodsocker gör att vi känner oss mättare längre och slipper sötsuget.

Bra kolhydrater är nödvändigt för en god hälsa och är ett viktigt näringsämne som kroppen behöver. 

Att äta bra kolhydrater i form av frukt, grönsaker och fullkornsprodukter, och undvika sötsaker, räcker för mig, för jag följer ingen diet. Däremot kan jag plocka från olika koncept, lite av varje, av vad jag anser är nyttigt!  Sen är det upp till var och en att välja förstås. 🙂

/ Mia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]