Riktig mat & hälsa

Krämig soppa på nyttig jordärtskocka och recept på ansiktsmask.

Jordärtskocksoppa i svartrandig tallrik på svartrandigt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Nu i helgen gjorde jag  jordärtskocksoppa till lunch den ena dagen. Det är riktigt gott tycker jag! Soppa överhuvudtaget, är bra att ta till när man känner att man inte riktigt har tid att stå vid spisen. Och i söndags var det ju så makalöst vackert väder. Och varmt! Helt underbart! Tog en lång promenad med hunden utmed vattnet här i Nynäshamn, och satt länge på en brygga och bara njöt av utsikten, tittade på fåglar och lät mig värmas av solens varma strålar. Isen börjar smälta i viken nu. Snart dax att sjösätta båtarna! 🙂

Hade lite jordärtskockor i kylen som jag inte bestämt vad jag skulle göra med, men i söndags blev det soppa av knölarna.

Jordärtskocka har en lite säregen smak, nästan som rädisa korsat med kronärtskocka om jag får beskriva den, och kommer ursprungligen från Nordamerika där befolkningen kallade den solrot. 🙂 Kokt har den en söt jordaktig smak. Jordärtskocka är en slags solros faktiskt, besläktad med den vanliga solrosen och tillhör familjen korgblommiga växter.

Jordärtskockor är lite anonyma tycker jag. Den borde få mer plats på matbordet, då den är så enormt nyttig egentligen. Den är rik på fibrer och vegetabiliskt protein samt Kalium C-vitamin och K-vitamin, mineraler och innehåller ämnet inulin vilket gynnar tillväxten av bra tarmbakterier och är bra för diabetiker.
Den sägs även sänka det onda kolesterolet och har även en renande effekt på kroppen

Jag brukar ha den i gratänger eller som purè också. Då blandar jag den med lite potatis för att få lite stärkelse i maten. (Jordärtskocka innehåller ingen stärkelse). Du kan även äta den rå i tunna skivor i till exempel en sallad. Rå är den väldigt krispig, lite sötaktig med nötaktig smak. Eller ersätt helt enkelt knölen potatis med knölen jordärtskocka! 🙂

Visste du att den även kan minska rynkor??!
Riv helt enkelt jordärtskockor smått, blanda med lite linfröolja, lägg i anskitet och ha masken på i ca 15-20 minuter. Upprepa ca 3 gånger i veckan.

För att balancera den naturligt söta smaken av jordärtskocka bryter jag av med några matskedar limesaft och chili, och sötar igen med lite agavesirap för att få bort den lite jordiga smaken.
Mums! Den blev riktigt, riktigt god! 🙂

Jordärtskocksoppa
2 portioner:

500 g KRAVodlade jordärtskockor
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 chilifrukt, urkärnad och hackad
1 cm ingefära, skalad och skivad
Rapsolja och smör till stekning
4 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
150 g kokosmjölk
3 dl grädde
2 msk limesaft
1 msk agavesirap

Gör så här:
Borsta jordärtskockorna och skär i mindre bitar och lägg direkt i kallt vatten så att de inte blir missfärgade. (Skalet är lite brunt, men går att äta. Vill du, så kan du skala dem). Fräs jordärtskockorna i smör och rapsolja tillsammans med lök, vitlök, chili och ingefära, tills löken blivit mjuk. Slå på vatten, kokosmjölk och lägg i buljongtärningar. Låt koka upp, och vrid ner värmen. Låt småkoka ca 15 minuter. När soppan nästan är klar, slå över grädden, koka upp igen och låt koka/sjuda ca 5 minuter till. Smaka av med eventuellt flingsalt. Mixa soppan slät direkt i grytan. Toppa med persilja eller timjan. Servera med surdegsbröd och  någon skiva kalkon eller skinka. Jag serverade ostchips som jag kryddade med paprikapulver som tilltugg min soppa. Ta gärna en frukt som efterrätt.

Ha det gott! 🙂 / Mia


One comment on “Krämig soppa på nyttig jordärtskocka och recept på ansiktsmask.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]