Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Krämig soppa på nyttig jordärtskocka och recept på ansiktsmask.

Jordärtskocksoppa i svartrandig tallrik på svartrandigt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Nu i helgen gjorde jag  jordärtskocksoppa till lunch den ena dagen. Det är riktigt gott tycker jag! Soppa överhuvudtaget, är bra att ta till när man känner att man inte riktigt har tid att stå vid spisen. Och i söndags var det ju så makalöst vackert väder. Och varmt! Helt underbart! Tog en lång promenad med hunden utmed vattnet här i Nynäshamn, och satt länge på en brygga och bara njöt av utsikten, tittade på fåglar och lät mig värmas av solens varma strålar. Isen börjar smälta i viken nu. Snart dax att sjösätta båtarna! 🙂

Hade lite jordärtskockor i kylen som jag inte bestämt vad jag skulle göra med, men i söndags blev det soppa av knölarna.

Jordärtskocka har en lite säregen smak, nästan som rädisa korsat med kronärtskocka om jag får beskriva den, och kommer ursprungligen från Nordamerika där befolkningen kallade den solrot. 🙂 Kokt har den en söt jordaktig smak. Jordärtskocka är en slags solros faktiskt, besläktad med den vanliga solrosen och tillhör familjen korgblommiga växter.

Jordärtskockor är lite anonyma tycker jag. Den borde få mer plats på matbordet, då den är så enormt nyttig egentligen. Den är rik på fibrer och vegetabiliskt protein samt Kalium C-vitamin och K-vitamin, mineraler och innehåller ämnet inulin vilket gynnar tillväxten av bra tarmbakterier och är bra för diabetiker.
Den sägs även sänka det onda kolesterolet och har även en renande effekt på kroppen

Jag brukar ha den i gratänger eller som purè också. Då blandar jag den med lite potatis för att få lite stärkelse i maten. (Jordärtskocka innehåller ingen stärkelse). Du kan även äta den rå i tunna skivor i till exempel en sallad. Rå är den väldigt krispig, lite sötaktig med nötaktig smak. Eller ersätt helt enkelt knölen potatis med knölen jordärtskocka! 🙂

Visste du att den även kan minska rynkor??!
Riv helt enkelt jordärtskockor smått, blanda med lite linfröolja, lägg i anskitet och ha masken på i ca 15-20 minuter. Upprepa ca 3 gånger i veckan.

För att balancera den naturligt söta smaken av jordärtskocka bryter jag av med några matskedar limesaft och chili, och sötar igen med lite agavesirap för att få bort den lite jordiga smaken.
Mums! Den blev riktigt, riktigt god! 🙂

Jordärtskocksoppa
2 portioner:

500 g KRAVodlade jordärtskockor
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 chilifrukt, urkärnad och hackad
1 cm ingefära, skalad och skivad
Rapsolja och smör till stekning
4 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
150 g kokosmjölk
3 dl grädde
2 msk limesaft
1 msk agavesirap

Gör så här:
Borsta jordärtskockorna och skär i mindre bitar och lägg direkt i kallt vatten så att de inte blir missfärgade. (Skalet är lite brunt, men går att äta. Vill du, så kan du skala dem). Fräs jordärtskockorna i smör och rapsolja tillsammans med lök, vitlök, chili och ingefära, tills löken blivit mjuk. Slå på vatten, kokosmjölk och lägg i buljongtärningar. Låt koka upp, och vrid ner värmen. Låt småkoka ca 15 minuter. När soppan nästan är klar, slå över grädden, koka upp igen och låt koka/sjuda ca 5 minuter till. Smaka av med eventuellt flingsalt. Mixa soppan slät direkt i grytan. Toppa med persilja eller timjan. Servera med surdegsbröd och  någon skiva kalkon eller skinka. Jag serverade ostchips som jag kryddade med paprikapulver som tilltugg min soppa. Ta gärna en frukt som efterrätt.

Ha det gott! 🙂 / Mia


One comment on “Krämig soppa på nyttig jordärtskocka och recept på ansiktsmask.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)