Riktig mat & hälsa

Vegetarisk auberginegratäng med hemmagjord tomatsås och pesto.

Aubergine med tomatsås, pesto och mozzarella på vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Vilket väder det är i dag! Regnet öser ner. Jag fick bära ut Stella, min hund till en gräsmatta i morse för att hon skulle göra sina behov. Hon ville inte alls gå ut. Men det är ändå ganska skönt, för nu försvinner allt damm från gatorna och det känns renare i luften.

Nästa vecka går i sångens tecken, och jag håller på att öva in en ny låt. Min Mp3 går varm vid alla lediga tillfällen. Men jag får sjunga tyst. Vovven springer och gömmer sig när jag sätter igång , hi, hi!! och min dotter är ganska trött på mina sångövningar vid det här laget. Hon sa för ett tag sedan: Mamma! Måste du sjunga till och med när du gör frukost? Ja, jag sjunger nog ganska mycket! Kommer på mig själv ibland att jag sjunger till och med för hunden!  🙂

Dessutom har jag fortfarande lite kvar att sy på mina scenkläder inför tävlingarna i Karlstad i början av maj. Kan inte begripa varför jag hela tiden skjuter upp det. Kan bero på att jag inte är så duktig på att sy, 🙁  men ikväll ska jag ta mig i kragen och sy fast det sista på klänningen och byxorna. Sen är det bara resten kvar, och det behöver jag nog hjälp med. Riktigt tjusigt blir det. Sprakande, glittriga paljetter på klänningen. Snyggt!

Jag brukar göra en vegetarisk rätt i veckan, och igår blev det gratäng på aubergine med hemmagjord tomatsås och pesto samt mozzarella. Till det hade jag råris. Det blev lite över till min lunch, men idag kommer jag att äta lufttorkad skinka till. Medelhavsmat är så rent och fräscht och  Riktigt gott! 🙂

Peston gjorde jag på pinjenötter, ruccolasallad, basilika och parmesan. Enkelt att slänga ner i mixern tillsammans med olivolja. Klart på ett kick! Och mycket godare än köpt. Gjorde en större sats än vad jag skulle använda, och det som inte gick åt, förvarar jag i en glasburk i kylen. Kommer säkert att användas till någon annan rätt inom det snaraste.

Tomatsås:
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 chilifrukt
1-2 tsk basilika

Gör så här:
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och chilipeppar snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i minst 15 minuter. Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk basilika efter smak.

Pesto
70 g ruccolasallad
1 näve färsk basilika
60 g pinjenötter
1 dl riven paremesanost
ca 1 1/2- 2 dl olivolja
flingsalt

Grön pesto i vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Skölj ruccolasalladen och låt den rinna av ordentligt. Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna. Låt svalna. Lägg alla torra ingredienser i en mixer och häll i ca 1 dl olivolja. Mixa till en slät massa. Häll på mer olivolja om det behövs. Den ska vara glansig och inte torr. Smaka av med flingsalt.

Auberginegratäng:
2 portioner:
1 stor aubergine
250 g mozzarella
1 sats tomatsås
1/2 dl pesto
3 msk riven parmesan
Örtsalt och svartpeppar
1 2 dl olivolja

Gör så här:
Skölj auberginen noga. Torka av och skär den i skivor, cirka en centimeter tjocka. Olja in en ugnsfast form med olivolja. Lägg ner aubergineskivorna i formen och krydda med örtsalt och svartpeppar. Häll tomatsåsen över. Skär mozzarellaosten i skivor och dekorera varje aubergineskiva med osten. Ringla olivolja över. Sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. När mozzarellan smält ner och fått färg, ta ut formen och lägg på ca 1- 1 1/2 msk pesto på varje skiva aubergine. Sätt åter in i ugnen och låt stå ytterligare 10 minuter. Servera med råris kokt i grönsaksbuljong, eventuellt några skivor lufttorkad skinka, eller ät den som en vegetarisk rätt med sallad.

Smaklig Måltid! 🙂 / Mia

 

 

 


One comment on “Vegetarisk auberginegratäng med hemmagjord tomatsås och pesto.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]