Riktig mat & hälsa

Mangosorbet med passion och sång!

Gul sorbet i blå vacker skål på vitt bord

Foto: evelyn Hagenmalm

Jag har haft mycket på tapeten med sången denna vecka, så därför har jag knappt hunnit laga mat. Eller blogga! Det har mest blivit mat som jag lagat och fryst in från förut som har stått på matbordet. Två kvällar denna vecka har gått åt till att repa och igår gjorde vi ett megagig! Vad det är för gig är jätte hemligt ännu så länge. Men när vi får prata om det, ska jag naturligtvis tala om vad det är. Så spännande! 🙂

Igår när jag kom hem från detta hemliga gig, åkte jag förbi en suchibar och handlade hem ett antal delikatessbitar. Så nice för jag älskar suchi! Min dotter tycker dock inte om det, så hon fick pannkaka istället. (Pannkakan har jag gjort i ett tidigare blogginlägg, och den innehåller vare sig vete eller socker). https://kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2012/10/17/lchf-crepes-fett-socker-basisk-foda-och-viktiga-antioxidanter/

Jag blandade ihop en efterrätt på mango och passionsfrukt som fick stå i frysen medan vi åt, och när det var dags för att sjunka ner i TV-soffan och lägga fötterna på bordet,var den klar att avnjutas. Riktigt god! Söt, syrlig och fräsch på samma gång. Jag gör alltid mina bakverk och efterrätter utan socker! Och det blir så himla gott ändå! Och nyttigt!  🙂 Mums!

Mango är jätte nyttigt! Den är rik på C-vitamin och betakaroten som i kroppen omvandlas till A-vitamin. A-vitamin är bra för synen, slemhinnor, huden och skelettet. C-vitamin bidrar till friska blodkärl, stärker tänder, hud och skelett. Dessutom innehåller mango massor av antioxiderande fenolföreningar. En av dessa fenolföreningar är mangiferin, ett enzym som finns i många frukter och örter och som man använder mot diabetes och som underlättar matspjälkningen. 

Mango&passionsorbet utan socker
4 portiner
500 g fryst mango
4 st passionsfrukter
2 lime, rivet skal
6 msk limesaft
1 1/2 dl sukrin melis
5 dl turkisk yoghurt

Gör så här:
Gnugga limen i vinäger och skölj grundligt i vatten. (vinäger tar bort eventuella bekämpningsmedel, kemikalier och bakterier). Riv skalet av limen.Värm upp limesaften i en kastrull och rör ner sukrin melis i saften. Gör ett snabbt uppkok, men se till att vispa sukrinet så det löser sig ordentligt. Dela passionsfrukten och gröp ur frukten. Lägg skal från lime tillsammans med frukt, yoghurt och sockerlag i en mixer. Mixa till en slät massa. Frys i  form i ca 40 minuter till en timme.

Trevlig helg/ Mia 🙂


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]