Riktig mat & hälsa

Mangosorbet med passion och sång!

Gul sorbet i blå vacker skål på vitt bord

Foto: evelyn Hagenmalm

Jag har haft mycket på tapeten med sången denna vecka, så därför har jag knappt hunnit laga mat. Eller blogga! Det har mest blivit mat som jag lagat och fryst in från förut som har stått på matbordet. Två kvällar denna vecka har gått åt till att repa och igår gjorde vi ett megagig! Vad det är för gig är jätte hemligt ännu så länge. Men när vi får prata om det, ska jag naturligtvis tala om vad det är. Så spännande! 🙂

Igår när jag kom hem från detta hemliga gig, åkte jag förbi en suchibar och handlade hem ett antal delikatessbitar. Så nice för jag älskar suchi! Min dotter tycker dock inte om det, så hon fick pannkaka istället. (Pannkakan har jag gjort i ett tidigare blogginlägg, och den innehåller vare sig vete eller socker). //kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2012/10/17/lchf-crepes-fett-socker-basisk-foda-och-viktiga-antioxidanter/

Jag blandade ihop en efterrätt på mango och passionsfrukt som fick stå i frysen medan vi åt, och när det var dags för att sjunka ner i TV-soffan och lägga fötterna på bordet,var den klar att avnjutas. Riktigt god! Söt, syrlig och fräsch på samma gång. Jag gör alltid mina bakverk och efterrätter utan socker! Och det blir så himla gott ändå! Och nyttigt!  🙂 Mums!

Mango är jätte nyttigt! Den är rik på C-vitamin och betakaroten som i kroppen omvandlas till A-vitamin. A-vitamin är bra för synen, slemhinnor, huden och skelettet. C-vitamin bidrar till friska blodkärl, stärker tänder, hud och skelett. Dessutom innehåller mango massor av antioxiderande fenolföreningar. En av dessa fenolföreningar är mangiferin, ett enzym som finns i många frukter och örter och som man använder mot diabetes och som underlättar matspjälkningen. 

Mango&passionsorbet utan socker
4 portiner
500 g fryst mango
4 st passionsfrukter
2 lime, rivet skal
6 msk limesaft
1 1/2 dl sukrin melis
5 dl turkisk yoghurt

Gör så här:
Gnugga limen i vinäger och skölj grundligt i vatten. (vinäger tar bort eventuella bekämpningsmedel, kemikalier och bakterier). Riv skalet av limen.Värm upp limesaften i en kastrull och rör ner sukrin melis i saften. Gör ett snabbt uppkok, men se till att vispa sukrinet så det löser sig ordentligt. Dela passionsfrukten och gröp ur frukten. Lägg skal från lime tillsammans med frukt, yoghurt och sockerlag i en mixer. Mixa till en slät massa. Frys i  form i ca 40 minuter till en timme.

Trevlig helg/ Mia 🙂


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]

Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Blogginlägg

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt. Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. […]

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

Blogginlägg

Allt liv kommer från jorden Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten. Så börjar filmen Sista skörden! Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket […]