Riktig mat & hälsa

Barbershop och Sesampanerad spätta med rödbets- och kaprisröra

I går hade vi, min kör,  klädrep/avsyning och genrep inför tävlingarna i Nordiska Mästerskapen i kvinnlig barbershop, i helgen! Det gick väldigt bra! Men det var mycket förberedelser innan. Håruppsättningar, smink och kläder. Fick hjälp av min dotter med de sista som skulle sys på byxorna till finaldräkten, och sen hjälpte hon mig även med håret, vilket var tur. Kan säga att det inte var det lättaste att fixa själv. Bild kommer senare. 🙂

Jag gick igenom besiktningen i allafall, förutom lite foder under klänningen som skulle klippas en bit.

I morgon går tåget mot Karlstad, så det blir nog inget bloggande mer denna vecka. Jag vet hur jag irrar omkring i sista minuten och kollar att jag har med allting säkert hundra gånger. Denna gång har vi tre uppsättningar med scenkläder, så det gäller att allt kommer med, liksom smink och lösögonfransar, lim, säkerhetsnålar, sytråd, plåster och diverse annat. Det vore katastrof om man glömmer något.

Fisk med hackade rödbetor på vit tallrik med svarta ränder

Foto: Mia Hagenmalm

Hann med att göra en god middag igår trots att nästan hela dagen gick åt till förberedelser.
Det blev rödspätta med rödbets- och kaprisröra samt hemmagjord hollandesås. Eftersom att jag utesluter gluten/bröd i mina recept, så panerade jag spättan i sesamfrön. Riktigt mumsigt!

Sesampanerad Rödspätta med rödbets&kaprishack
4 portioner:
4 spättafileèr
1 ägg
1-2 dl sesamfrön
örtsalt
vitpeppar

Gör så här:
Tina spättan om den är fryst. Knäck och vispa ett ägg i en skål, och häll upp sesamfrön på en tallrik. Doppa spättan först i ägg och panera den sedan med sesamfrön på båda sidor. Salta och peppra med måtta. Spätta är en tunn fisk, så egentligen räcker det med att krydda ena sidan. Stek i smör ca 3-4 minuter sida.

Rödbets -och kaprisröra
1 rödbeta, skalad och skuren i små bitar
3 msk kapris
1 röd lök, finhackad
1 msk honung

Gör så här:
Börja med att fräsa rödbetorna i smör under omrörning ca 5-7 minuter. Tillsätt lökhacket och fräs tills löken blivit mjuk. Lägg ner kapris och honung. rör om ordentligt och låt allt bli varmt. Ta upp och lägg hacket över fisken. Severa med potatis, sallad, en citronskiva och eventuellt hollandesås. Hemmagjord förstås.

Recept på  hollandesås:
1 dl citronsaft
2 äggulor
150 g smör
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5 tsk sukrin 

Gör så här:
Koka ner citronsaften till hälften. Krydda med salt och peppar. Låt den svalna lite så den blir ljummen. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något. Separera äggula från vitan och lägg i en skål. (äggvitan kan du ju spara och göra goda maränger på, eller något annat smaskens). Vispa äggulorna kraftigt någon minut. koka upp vatten i en vid gryta. Skålen med ägg ska få plats däri. Ställ ner skålen med ägg och fortsätt vispa tills äggen blir de uppnår ca 50 grader. Droppa ner det smälta smöret i äggulorna under kraftig vispning. gör så från början, annars kanske såsen skär sig. Det är ju inte kul. När såsen börjar tjockna kan du hälla ner smöret i en tunn stråle, lite i taget, under fortsatt vispning. Smaksätt med citronsaft och sukrin.

Nu går jag in i min barbershopbubbla, bland glittriga scenkläder, lösögonfransar, smink och sång på högsta A-nivå, och stannar där tills på söndag!

Trevlig Helg! 🙂 Mia

 

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]