Riktig mat & hälsa

Barbershop och Sesampanerad spätta med rödbets- och kaprisröra

I går hade vi, min kör,  klädrep/avsyning och genrep inför tävlingarna i Nordiska Mästerskapen i kvinnlig barbershop, i helgen! Det gick väldigt bra! Men det var mycket förberedelser innan. Håruppsättningar, smink och kläder. Fick hjälp av min dotter med de sista som skulle sys på byxorna till finaldräkten, och sen hjälpte hon mig även med håret, vilket var tur. Kan säga att det inte var det lättaste att fixa själv. Bild kommer senare. 🙂

Jag gick igenom besiktningen i allafall, förutom lite foder under klänningen som skulle klippas en bit.

I morgon går tåget mot Karlstad, så det blir nog inget bloggande mer denna vecka. Jag vet hur jag irrar omkring i sista minuten och kollar att jag har med allting säkert hundra gånger. Denna gång har vi tre uppsättningar med scenkläder, så det gäller att allt kommer med, liksom smink och lösögonfransar, lim, säkerhetsnålar, sytråd, plåster och diverse annat. Det vore katastrof om man glömmer något.

Fisk med hackade rödbetor på vit tallrik med svarta ränder

Foto: Mia Hagenmalm

Hann med att göra en god middag igår trots att nästan hela dagen gick åt till förberedelser.
Det blev rödspätta med rödbets- och kaprisröra samt hemmagjord hollandesås. Eftersom att jag utesluter gluten/bröd i mina recept, så panerade jag spättan i sesamfrön. Riktigt mumsigt!

Sesampanerad Rödspätta med rödbets&kaprishack
4 portioner:
4 spättafileèr
1 ägg
1-2 dl sesamfrön
örtsalt
vitpeppar

Gör så här:
Tina spättan om den är fryst. Knäck och vispa ett ägg i en skål, och häll upp sesamfrön på en tallrik. Doppa spättan först i ägg och panera den sedan med sesamfrön på båda sidor. Salta och peppra med måtta. Spätta är en tunn fisk, så egentligen räcker det med att krydda ena sidan. Stek i smör ca 3-4 minuter sida.

Rödbets -och kaprisröra
1 rödbeta, skalad och skuren i små bitar
3 msk kapris
1 röd lök, finhackad
1 msk honung

Gör så här:
Börja med att fräsa rödbetorna i smör under omrörning ca 5-7 minuter. Tillsätt lökhacket och fräs tills löken blivit mjuk. Lägg ner kapris och honung. rör om ordentligt och låt allt bli varmt. Ta upp och lägg hacket över fisken. Severa med potatis, sallad, en citronskiva och eventuellt hollandesås. Hemmagjord förstås.

Recept på  hollandesås:
1 dl citronsaft
2 äggulor
150 g smör
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5 tsk sukrin 

Gör så här:
Koka ner citronsaften till hälften. Krydda med salt och peppar. Låt den svalna lite så den blir ljummen. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något. Separera äggula från vitan och lägg i en skål. (äggvitan kan du ju spara och göra goda maränger på, eller något annat smaskens). Vispa äggulorna kraftigt någon minut. koka upp vatten i en vid gryta. Skålen med ägg ska få plats däri. Ställ ner skålen med ägg och fortsätt vispa tills äggen blir de uppnår ca 50 grader. Droppa ner det smälta smöret i äggulorna under kraftig vispning. gör så från början, annars kanske såsen skär sig. Det är ju inte kul. När såsen börjar tjockna kan du hälla ner smöret i en tunn stråle, lite i taget, under fortsatt vispning. Smaksätt med citronsaft och sukrin.

Nu går jag in i min barbershopbubbla, bland glittriga scenkläder, lösögonfransar, smink och sång på högsta A-nivå, och stannar där tills på söndag!

Trevlig Helg! 🙂 Mia

 

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]