Riktig mat & hälsa

Barbershop och Sesampanerad spätta med rödbets- och kaprisröra

I går hade vi, min kör,  klädrep/avsyning och genrep inför tävlingarna i Nordiska Mästerskapen i kvinnlig barbershop, i helgen! Det gick väldigt bra! Men det var mycket förberedelser innan. Håruppsättningar, smink och kläder. Fick hjälp av min dotter med de sista som skulle sys på byxorna till finaldräkten, och sen hjälpte hon mig även med håret, vilket var tur. Kan säga att det inte var det lättaste att fixa själv. Bild kommer senare. 🙂

Jag gick igenom besiktningen i allafall, förutom lite foder under klänningen som skulle klippas en bit.

I morgon går tåget mot Karlstad, så det blir nog inget bloggande mer denna vecka. Jag vet hur jag irrar omkring i sista minuten och kollar att jag har med allting säkert hundra gånger. Denna gång har vi tre uppsättningar med scenkläder, så det gäller att allt kommer med, liksom smink och lösögonfransar, lim, säkerhetsnålar, sytråd, plåster och diverse annat. Det vore katastrof om man glömmer något.

Fisk med hackade rödbetor på vit tallrik med svarta ränder

Foto: Mia Hagenmalm

Hann med att göra en god middag igår trots att nästan hela dagen gick åt till förberedelser.
Det blev rödspätta med rödbets- och kaprisröra samt hemmagjord hollandesås. Eftersom att jag utesluter gluten/bröd i mina recept, så panerade jag spättan i sesamfrön. Riktigt mumsigt!

Sesampanerad Rödspätta med rödbets&kaprishack
4 portioner:
4 spättafileèr
1 ägg
1-2 dl sesamfrön
örtsalt
vitpeppar

Gör så här:
Tina spättan om den är fryst. Knäck och vispa ett ägg i en skål, och häll upp sesamfrön på en tallrik. Doppa spättan först i ägg och panera den sedan med sesamfrön på båda sidor. Salta och peppra med måtta. Spätta är en tunn fisk, så egentligen räcker det med att krydda ena sidan. Stek i smör ca 3-4 minuter sida.

Rödbets -och kaprisröra
1 rödbeta, skalad och skuren i små bitar
3 msk kapris
1 röd lök, finhackad
1 msk honung

Gör så här:
Börja med att fräsa rödbetorna i smör under omrörning ca 5-7 minuter. Tillsätt lökhacket och fräs tills löken blivit mjuk. Lägg ner kapris och honung. rör om ordentligt och låt allt bli varmt. Ta upp och lägg hacket över fisken. Severa med potatis, sallad, en citronskiva och eventuellt hollandesås. Hemmagjord förstås.

Recept på  hollandesås:
1 dl citronsaft
2 äggulor
150 g smör
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5 tsk sukrin 

Gör så här:
Koka ner citronsaften till hälften. Krydda med salt och peppar. Låt den svalna lite så den blir ljummen. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något. Separera äggula från vitan och lägg i en skål. (äggvitan kan du ju spara och göra goda maränger på, eller något annat smaskens). Vispa äggulorna kraftigt någon minut. koka upp vatten i en vid gryta. Skålen med ägg ska få plats däri. Ställ ner skålen med ägg och fortsätt vispa tills äggen blir de uppnår ca 50 grader. Droppa ner det smälta smöret i äggulorna under kraftig vispning. gör så från början, annars kanske såsen skär sig. Det är ju inte kul. När såsen börjar tjockna kan du hälla ner smöret i en tunn stråle, lite i taget, under fortsatt vispning. Smaksätt med citronsaft och sukrin.

Nu går jag in i min barbershopbubbla, bland glittriga scenkläder, lösögonfransar, smink och sång på högsta A-nivå, och stannar där tills på söndag!

Trevlig Helg! 🙂 Mia

 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]