Riktig mat & hälsa

Barbershop på världsmästarnivå och lax med mangoyoghurt till middag!

Vilket härligt väder det är i dag! Strålande sol och varmt! Äntligen!

Laxburgare på vitt fat med klyftpotatis, sallad och sås

Foto: Mia Hagenmalm

I helgen var jag i Karlstad på Nordiska Mästerskapen i Barbershop med min kör! Oj vad kul det var! Men jag känner mig fortfarande väldigt mör och trött. Det blir väldigt intensivt. I lördags gick vi upp klockan halv sex på morgonen för att sminka, sätta lösögonfransar på plats och fixa håret.
Klockan nio samlades vi för att sjunga upp, ta några starter och öva på sådant som kan bli riskfyllt när det gäller synk och att hålla tonart. Vi sjunger ju akapella. 

Förra året vann vi tävlingen, så i år tävlar vi internationellt. Vi sjöng endast för bedömning på tävlingarna, inför VM som går av stapeln på Hawaii i höst. Det är bra att veta vad man ska jobba på. Därför får man en bedömning av domarna. Great!

Det var en ganska tuff dag i lördags. Finalpaketet som består av en ballad och en uptone sjöng vi som första kör. Sen sjöng vi semifinalpaketet som så kallade mice coolers, när alla tävlande körer gjort sitt och domarna under tiden gör klart bedömningarna av de tävlande körerna. Mellan våra uppträdanden är det drill som gäller. Alltså träna, öva, träna!!! Mat! Byte av kläder, och smink igen. Det blir ett väldigt tajt schema. Dessutom var vi med och sjöng på Show Of Champions som avslutar tävlingarna. Det blev sent! Klockan var nog över tio på kvällen sista gången vi stod på scen. Då var iallafall jag ganska trött! Vi sjunger på A+ nivå, och Rönninge Show Chorus (min kör) är en av världens bästa körer. Eller kanske vi är bäst? Jag är lite osäker så jag ska nog prata tyst om det. Sen blev det After Glow, vilket innebär sk efterfest:-)

Vi kom ändå i säng ganska tidigt på natten, och tåget hem gick vid halv elva på söndag förmiddag.

Jag lovade att återkomma med bild på nya frisyren. Eftersom att vi sjunger låtar från 40-talet så måste vi ju se ut som tagen ur den tidsepoken. Därför är nya frisyren Viktory Rolls. Riktigt nice faktiskt! Det blev snyggt tillsammans med nya hattarna och klänningen. Och Viktory Rolls passar ju bra nu när vi ska till VM. Ett vinnande koncept?

Foto: Evelyn Hagenmalm

Foto: Evelyn Hagenmalm

 

IMAG0889[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

I går blev det fisk IGEN! Fisk äter vi flera gånger i veckan. Till middag igår gjorde jag laxburgare. Det är ju så gott! Och lax är en bra fisk vad det gäller nyttiga Omega-3 fettsyror. Stek den i rapsolja, så balanseras Omega-3 och 6 upp bra. Det är faktiskt viktigt att göra det. Steker man i till exempel margarin, försvinner Omega-3 ur fisken, därför att margarin består av härdade fetter som “äter” upp Omega-3.
Jag använde koriander som krydda denna gång. Det blev otroligt gott! Och så är koriander väldigt nyttigt! Den anses ha antibakteriella egenskaper och innehåller nyttiga vitaminet C och mineralerna magnesium, kalium, kalcium och fosfor. Dessutom är den rik på antioxidanter. Men koriander har en säregen smak. Antingen bara älskar man det, eller så hatar man det.

Laxburgare går fort att laga. Inte för att jag hade bråttom, men jag var ganska trött igår när jag kom hem från mitt arbete. En god kall sås till och lite klyftpotatis och sallad som tillbehör gjorde middagen extra lyxig så där på en vanlig måndagskväll. Mums!

Börja med potatisen. Skala så många som du tror går åt, skär i klyftor och lägg i en oljad form. Strö över flingsalt och svartpeppar plus ringla lite olivolja över. Sätt in i mitten av ugnen ca 30 minuter på 220 grader. 

Gör sedan såsen:
Yoghurtsås med mango:
1 dl grekisk yoghurt
1 dl färsk mango, finskuren i små tärningar
1 krm sambal oelek
1/2 lime, rivet skal av
1 tsk agavesirap
1 krm herabamare örtkrydda
Blanda samman alla ingredienser till såsen, och ställt kallt en stund.

Laxburgare
2 portiner:
250 g färsk laxfile
1 näve färsk koriander
1/2 gul lök, finhackad
1/4 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1/2 tsk örtsalt
1 ägg

Gör så här:
Dra skinnet av laxen och skär i mindre bitar. Lägg ner laxbitar tillsammans med övriga ingredienser, utom löken i en matberedare ellr mixer. Kör sönder alltsammans till en färs. Ta upp och arbeta in löken i färsen. Blöt händerna och forma burgare av färsen. Stek på medelvärme i rapsolja 2-3 minuter sida.

Servera med klyftpotatis, sås och sallad!

Ha en underbar dag i solen! / Mia

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]