Riktig mat & hälsa

Barbershop på världsmästarnivå och lax med mangoyoghurt till middag!

Vilket härligt väder det är i dag! Strålande sol och varmt! Äntligen!

Laxburgare på vitt fat med klyftpotatis, sallad och sås

Foto: Mia Hagenmalm

I helgen var jag i Karlstad på Nordiska Mästerskapen i Barbershop med min kör! Oj vad kul det var! Men jag känner mig fortfarande väldigt mör och trött. Det blir väldigt intensivt. I lördags gick vi upp klockan halv sex på morgonen för att sminka, sätta lösögonfransar på plats och fixa håret.
Klockan nio samlades vi för att sjunga upp, ta några starter och öva på sådant som kan bli riskfyllt när det gäller synk och att hålla tonart. Vi sjunger ju akapella. 

Förra året vann vi tävlingen, så i år tävlar vi internationellt. Vi sjöng endast för bedömning på tävlingarna, inför VM som går av stapeln på Hawaii i höst. Det är bra att veta vad man ska jobba på. Därför får man en bedömning av domarna. Great!

Det var en ganska tuff dag i lördags. Finalpaketet som består av en ballad och en uptone sjöng vi som första kör. Sen sjöng vi semifinalpaketet som så kallade mice coolers, när alla tävlande körer gjort sitt och domarna under tiden gör klart bedömningarna av de tävlande körerna. Mellan våra uppträdanden är det drill som gäller. Alltså träna, öva, träna!!! Mat! Byte av kläder, och smink igen. Det blir ett väldigt tajt schema. Dessutom var vi med och sjöng på Show Of Champions som avslutar tävlingarna. Det blev sent! Klockan var nog över tio på kvällen sista gången vi stod på scen. Då var iallafall jag ganska trött! Vi sjunger på A+ nivå, och Rönninge Show Chorus (min kör) är en av världens bästa körer. Eller kanske vi är bäst? Jag är lite osäker så jag ska nog prata tyst om det. Sen blev det After Glow, vilket innebär sk efterfest:-)

Vi kom ändå i säng ganska tidigt på natten, och tåget hem gick vid halv elva på söndag förmiddag.

Jag lovade att återkomma med bild på nya frisyren. Eftersom att vi sjunger låtar från 40-talet så måste vi ju se ut som tagen ur den tidsepoken. Därför är nya frisyren Viktory Rolls. Riktigt nice faktiskt! Det blev snyggt tillsammans med nya hattarna och klänningen. Och Viktory Rolls passar ju bra nu när vi ska till VM. Ett vinnande koncept?

Foto: Evelyn Hagenmalm

Foto: Evelyn Hagenmalm

 

IMAG0889[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

I går blev det fisk IGEN! Fisk äter vi flera gånger i veckan. Till middag igår gjorde jag laxburgare. Det är ju så gott! Och lax är en bra fisk vad det gäller nyttiga Omega-3 fettsyror. Stek den i rapsolja, så balanseras Omega-3 och 6 upp bra. Det är faktiskt viktigt att göra det. Steker man i till exempel margarin, försvinner Omega-3 ur fisken, därför att margarin består av härdade fetter som "äter" upp Omega-3.
Jag använde koriander som krydda denna gång. Det blev otroligt gott! Och så är koriander väldigt nyttigt! Den anses ha antibakteriella egenskaper och innehåller nyttiga vitaminet C och mineralerna magnesium, kalium, kalcium och fosfor. Dessutom är den rik på antioxidanter. Men koriander har en säregen smak. Antingen bara älskar man det, eller så hatar man det.

Laxburgare går fort att laga. Inte för att jag hade bråttom, men jag var ganska trött igår när jag kom hem från mitt arbete. En god kall sås till och lite klyftpotatis och sallad som tillbehör gjorde middagen extra lyxig så där på en vanlig måndagskväll. Mums!

Börja med potatisen. Skala så många som du tror går åt, skär i klyftor och lägg i en oljad form. Strö över flingsalt och svartpeppar plus ringla lite olivolja över. Sätt in i mitten av ugnen ca 30 minuter på 220 grader. 

Gör sedan såsen:
Yoghurtsås med mango:
1 dl grekisk yoghurt
1 dl färsk mango, finskuren i små tärningar
1 krm sambal oelek
1/2 lime, rivet skal av
1 tsk agavesirap
1 krm herabamare örtkrydda
Blanda samman alla ingredienser till såsen, och ställt kallt en stund.

Laxburgare
2 portiner:
250 g färsk laxfile
1 näve färsk koriander
1/2 gul lök, finhackad
1/4 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1/2 tsk örtsalt
1 ägg

Gör så här:
Dra skinnet av laxen och skär i mindre bitar. Lägg ner laxbitar tillsammans med övriga ingredienser, utom löken i en matberedare ellr mixer. Kör sönder alltsammans till en färs. Ta upp och arbeta in löken i färsen. Blöt händerna och forma burgare av färsen. Stek på medelvärme i rapsolja 2-3 minuter sida.

Servera med klyftpotatis, sås och sallad!

Ha en underbar dag i solen! / Mia

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]