Riktig mat & hälsa

Rödbetssoppa till lunch på detoxdag tre!

Tredje dagen med detox börjar jag dagen med Basica som vanligt. Min huvudvärk har fortfarande inte släppt, så för att kunna fungera någolunda normalt har jag tagit två tabletter magnesium och en fortodol. Fortodol är ett kosttillskott som innehåller extrakt av gurkmeja. Gurkmeja verkar inflammationshämmande och är superbra att krydda maten med om man har ledvärk.Den hjälper faktiskt mot huvudvärk. Ett sundare alternativ till alvedon. Jag känner att jag börjar bli lite klarare i knoppen iallafall..
Min frukost idag bestod av en smoothie på spenat, ingefära och frukt. Recept kommer senare.

I dag till lunch har jag gjort soppa. Jag har faktiskt bara ätit soppa i olika former de första dagarna av min detox. Äter också mycket grönsaker i rå form. Mycket basiskt som spenat, broccoli, groddar och andra gröna saker. Min lunch i dag blev en rödbetsoppa, därför att rödbetor är så himla nyttigt. Dessutom rensar den tarmen och avgiftar gallan och levern från toxider. Nitratet-den röda färgen i betan höjer prestationsförmågan och ger massor av energi. Och enligt studier kan rödbetor även motverka cancer. I soppa eller i rå form, har rödbetor lite jordig smak. Därför tillsätter jag citron för att balansera upp smakerna.

Ursprungligen kommer rödbetan från Främre Asien och tillhör arten beta, vilket ju hörs på namnet. Den kom till Sverige på 1600-talet men finns nämd i Europa redan på 200-talet. Rödbetan är rik på kostfiber som balanserar blodsockret till en jämn energinivå vilket gör att man känner ett mindre sötsug och håller sig mätt längre.

Rödbetor innehåller massor av nyttigheter, bland annat B-vitaminet folat eller folsyra som det heter i kemisk form, vilket är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning. Brist på folat/folsyra kan ge anemi. Den innehåller också nitrat, kalium, natrium och magnesium.

Rödbestsoppa i vit skål tooat med groddar

Foto: Mia Hagenmalm

Rödbetssoppa:
2 portioner
3 stora rödbetor
1 gul lök
1 msk riven ingefära
1/4 röd chili
1/2 citron, saften och rivet skal av
6 dl vatten
1 grönsaksbuljong ekologisk
kokosolja till stekning

Gör så här:
Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Fräs tillsammans med chili och lök i kokosolja några minuter. Häll på vatten och lägg i buljong och ingefära. Låt koka ca 20-30 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.
Mixa soppan direkt i grytan. Smaka av med citronsaft och rivet skal. Gott är att lägga i en klick gräddfil, men eftersom att jag vill utesluta mjölkprodukter under min detox, toppar jag soppan med en nypa alfa-alfagroddar.

Ha en det gott! Mia


2 comments on “Rödbetssoppa till lunch på detoxdag tre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]