Riktig mat & hälsa

Rödbetssoppa till lunch på detoxdag tre!

Tredje dagen med detox börjar jag dagen med Basica som vanligt. Min huvudvärk har fortfarande inte släppt, så för att kunna fungera någolunda normalt har jag tagit två tabletter magnesium och en fortodol. Fortodol är ett kosttillskott som innehåller extrakt av gurkmeja. Gurkmeja verkar inflammationshämmande och är superbra att krydda maten med om man har ledvärk.Den hjälper faktiskt mot huvudvärk. Ett sundare alternativ till alvedon. Jag känner att jag börjar bli lite klarare i knoppen iallafall..
Min frukost idag bestod av en smoothie på spenat, ingefära och frukt. Recept kommer senare.

I dag till lunch har jag gjort soppa. Jag har faktiskt bara ätit soppa i olika former de första dagarna av min detox. Äter också mycket grönsaker i rå form. Mycket basiskt som spenat, broccoli, groddar och andra gröna saker. Min lunch i dag blev en rödbetsoppa, därför att rödbetor är så himla nyttigt. Dessutom rensar den tarmen och avgiftar gallan och levern från toxider. Nitratet-den röda färgen i betan höjer prestationsförmågan och ger massor av energi. Och enligt studier kan rödbetor även motverka cancer. I soppa eller i rå form, har rödbetor lite jordig smak. Därför tillsätter jag citron för att balansera upp smakerna.

Ursprungligen kommer rödbetan från Främre Asien och tillhör arten beta, vilket ju hörs på namnet. Den kom till Sverige på 1600-talet men finns nämd i Europa redan på 200-talet. Rödbetan är rik på kostfiber som balanserar blodsockret till en jämn energinivå vilket gör att man känner ett mindre sötsug och håller sig mätt längre.

Rödbetor innehåller massor av nyttigheter, bland annat B-vitaminet folat eller folsyra som det heter i kemisk form, vilket är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning. Brist på folat/folsyra kan ge anemi. Den innehåller också nitrat, kalium, natrium och magnesium.

Rödbestsoppa i vit skål tooat med groddar

Foto: Mia Hagenmalm

Rödbetssoppa:
2 portioner
3 stora rödbetor
1 gul lök
1 msk riven ingefära
1/4 röd chili
1/2 citron, saften och rivet skal av
6 dl vatten
1 grönsaksbuljong ekologisk
kokosolja till stekning

Gör så här:
Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Fräs tillsammans med chili och lök i kokosolja några minuter. Häll på vatten och lägg i buljong och ingefära. Låt koka ca 20-30 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.
Mixa soppan direkt i grytan. Smaka av med citronsaft och rivet skal. Gott är att lägga i en klick gräddfil, men eftersom att jag vill utesluta mjölkprodukter under min detox, toppar jag soppan med en nypa alfa-alfagroddar.

Ha en det gott! Mia


2 comments on “Rödbetssoppa till lunch på detoxdag tre!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]