Riktig mat & hälsa

Björkblad för både invärtes och utvärtes bruk.

Björkblad på ett bord

Foto: Mia Hagenmalm

I helgen var jag ute och plockade björkblad för att torka bladen till te. Man ska plocka bladen innan midsommar, sen blir de ganska hårda.
Björkblad är drivande och bra att ta vid ödem, när man samlar på sig vätska i kroppen. Det är urindrivande samt stimulerar njurarna och är virus-och inflammationshämmande. Det är också stimulerande för utsöndringen av slaggprodukter i bindväven. Därför ingår björk ofta i detox och i olja för celluliter. Man ska dock inte använda vare sig björkblad eller elexir från björksav i allt för stora mängder under en längre tid, då det kan irritera och skada lever och njurar. Det gäller även för utvärtes bruk då allt man smörjer sig med, absorberas av huden in i kroppen.

Man kan också använda sig av saven från björken, men då måste man vara ute i god tid, innan björkens löv slår ut, för annars går ju saven åt till dem. Nu är det lite sent påtänkt! 🙂 Får köpa elexir från Weleda istället.

Weledas björkserie

Foto: Mia Hagenmalm

Weleda har en serie där björk ingår. Elexir för detox och kroppsskrubb och cellulitolja. Skrubben använder jag flitigt. Den är amazing! Innehåller just björklövsextrakt och har en underbar doft av citrus. Weledas serie använder jag för att den är baserad på helt naturliga eteriska oljor och örter.

Mitt te på björkblad:
2 tsk björkblad, färska eller torkade till 2-3 dl kokande vatten.
Låt dra en stund! Sila av och drick!Pressa görna lite färsk citronsaft i Mmmm!
Bör dock inte drickas som kvällste, för då får du nog gå upp på toa några gånger på natten. Det är urindrivande. 🙂 Jag är nu inne på dag 7 av min detoxkur och har ca 13 dagar kvar om jag inte fortsätter när mitt detoxelexir är slut.

Om du har eksem, så kan du använda dig av avkok på björkblad både för invärtes och utvärtes bruk.

Jag gjorde en sallad på en del av bladen. Jag bytte ut de sedvanliga salladsbladen mot björkblad och gjorde en dressing på olivolja och citron.Smakade lite annorlunda men  gott! 🙂 Bladen är väldigt rika på C-vitamin

Sallad på tomater, björkblad lök på vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Jag har även lagt lite av bladen i blöt för att experimentera om jag kan göra ett schampo av det. Spännande. Återkommer med resultat efter att schampot är färdigt och jag har tvättat håret med det. Håret ska bli glansigt och mjukt av såpan. Så här har jag gjort:

Björkblad i vatten i skål

Foto: Mia Hagenmalm

Recept på schampo/såpvatten:
1 liter vatten
1 dl björkblad.

Låt stå och dra ett dygn. Rör omkring då och då. Sila av löven och häll upp på ren flaska. Detta ska bli som en såpa, så man kan också använda sig av det för att skura golven med. 🙂

Annars använder jag bara Rosenseriens Proteinschampo. Tar det till och med med mig till frisören när jag ska gå dit. Det är ett milt krämigt underbart helt ekologiskt schampo baserat på endast naturliga ingredienser. Eftersom att schampot är koncentrerat och inte innehåller något vatten, är det otroligt drygt att man behöver endast jättelite av det. En klick av en kronas storlek i handen, till mitt långa hår, sen arbetar jag upp det med vatten. Det är det enda schampo jag kan använda utan att få sår och klåda i huvudet. Hela Rosenseriens produkter är så fri från kemiska medel att man kan äta den om man vill. Flera av deras produkter är  Svanenmärkta vilket är bra för både dig och miljön.

Shampo från rosenserien på bord med grön duk

Foto: Mia Hagenmalm

 Ha en bra dag! /Mia


15 comments on “Björkblad för både invärtes och utvärtes bruk.

  1. Leif on

    Hej.
    Jag letar inf. för min hälsa.
    Bestämt att bota min kropp, så gott det går.
    NU undrarjag, plockat björkblad till te. Torkar i ugnen. Vet du hur länge de skall vara i ugnen? 50 grader.
    Annars, TACK för olika tips, och lycka till med sång, mat”forskning” och annat arbete.
    MVH
    Leif

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Leif!
      Tack så mycket! 🙂
      Svårt att säga hur länge bladen ska torka. Låt dem stå på lägsta värme i ugnen några timmar men ha uppsikt över dem. Känn på dem att de är riktigt torra innan du tar ut dem. Förvara sen i glasburk.

      Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Marie!
      Björkelixir ska man spä ut med vatten eller jouse. Man tar det som en kur- detox. Tänk på att dricka minst ytterligare 1,5- 2 liter vatten/dag för att få ut alla slaggprodukter ur kroppen.
      Havtorn kan man ta koncentrerad eller tillsammans med vatten. Jag föredrar att ta det med mat i magen. Jag kan tycka att just havtorn både som rena bär och i form av elixir annars ger lite sveda i magen och sura uppstötningar. Men då har jag förstås en känslig mage.

      Med Vänlig Hälsning/ Mia

      Svara
  2. Anna Lindström on

    Hej!
    Jag plockade björklöv i lappland i somras. När jag kom hem testade jag ditt recept på schampo/såpa. Tyvärr blev det inte så tjockt alls utan mer som en vattenlösning faktiskt. Vad kan jag ha gjort för fel tror du?
    Mvh. Anna

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Anna!
      Du har inte gjort fel. Mitt blir också tunt och inte alls som såpa vilket jag hade läst på receptet jag gjorde efter, men jag tvättar håret med det ändå. Jag har gjort lite efterforskningar och i andra recept står det inget om att björkvattnet ska bli tjockt utan mer som tunt tvålvatten.
      Björkschampo löddrar inte, men gnugga hårbotten och hår med “schampot” och håret blir otroligt rent och mjukt. När man lägger löven i blöt så frigörs nämligen saponiner ett aktivt naturligt, tvålämne som rengör.
      Jag skulle förstås ha återkommit med resultatet av schampot i ett annat inlägg, men ser att det glömdes bort, tyvärr.
      Du kan också frigöra saponiner snabbare genom att skaka en burk med 4 dl vatten och en näve färska björkblad tills saponinerna frigörs. Det ska skumma om blandningen. Sila sen av bladen. Häll upp på ren burk. Håller ca 1 vecka.

      Hälsningar Mia

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]