Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Björkblad för både invärtes och utvärtes bruk.

Björkblad på ett bord

Foto: Mia Hagenmalm

I helgen var jag ute och plockade björkblad för att torka bladen till te. Man ska plocka bladen innan midsommar, sen blir de ganska hårda.
Björkblad är drivande och bra att ta vid ödem, när man samlar på sig vätska i kroppen. Det är urindrivande samt stimulerar njurarna och är virus-och inflammationshämmande. Det är också stimulerande för utsöndringen av slaggprodukter i bindväven. Därför ingår björk ofta i detox och i olja för celluliter. Man ska dock inte använda vare sig björkblad eller elexir från björksav i allt för stora mängder under en längre tid, då det kan irritera och skada lever och njurar. Det gäller även för utvärtes bruk då allt man smörjer sig med, absorberas av huden in i kroppen.

Man kan också använda sig av saven från björken, men då måste man vara ute i god tid, innan björkens löv slår ut, för annars går ju saven åt till dem. Nu är det lite sent påtänkt! 🙂 Får köpa elexir från Weleda istället.

Weledas björkserie

Foto: Mia Hagenmalm

Weleda har en serie där björk ingår. Elexir för detox och kroppsskrubb och cellulitolja. Skrubben använder jag flitigt. Den är amazing! Innehåller just björklövsextrakt och har en underbar doft av citrus. Weledas serie använder jag för att den är baserad på helt naturliga eteriska oljor och örter.

Mitt te på björkblad:
2 tsk björkblad, färska eller torkade till 2-3 dl kokande vatten.
Låt dra en stund! Sila av och drick!Pressa görna lite färsk citronsaft i Mmmm!
Bör dock inte drickas som kvällste, för då får du nog gå upp på toa några gånger på natten. Det är urindrivande. 🙂 Jag är nu inne på dag 7 av min detoxkur och har ca 13 dagar kvar om jag inte fortsätter när mitt detoxelexir är slut.

Om du har eksem, så kan du använda dig av avkok på björkblad både för invärtes och utvärtes bruk.

Jag gjorde en sallad på en del av bladen. Jag bytte ut de sedvanliga salladsbladen mot björkblad och gjorde en dressing på olivolja och citron.Smakade lite annorlunda men  gott! 🙂 Bladen är väldigt rika på C-vitamin

Sallad på tomater, björkblad lök på vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Jag har även lagt lite av bladen i blöt för att experimentera om jag kan göra ett schampo av det. Spännande. Återkommer med resultat efter att schampot är färdigt och jag har tvättat håret med det. Håret ska bli glansigt och mjukt av såpan. Så här har jag gjort:

Björkblad i vatten i skål

Foto: Mia Hagenmalm

Recept på schampo/såpvatten:
1 liter vatten
1 dl björkblad.

Låt stå och dra ett dygn. Rör omkring då och då. Sila av löven och häll upp på ren flaska. Detta ska bli som en såpa, så man kan också använda sig av det för att skura golven med. 🙂

Annars använder jag bara Rosenseriens Proteinschampo. Tar det till och med med mig till frisören när jag ska gå dit. Det är ett milt krämigt underbart helt ekologiskt schampo baserat på endast naturliga ingredienser. Eftersom att schampot är koncentrerat och inte innehåller något vatten, är det otroligt drygt att man behöver endast jättelite av det. En klick av en kronas storlek i handen, till mitt långa hår, sen arbetar jag upp det med vatten. Det är det enda schampo jag kan använda utan att få sår och klåda i huvudet. Hela Rosenseriens produkter är så fri från kemiska medel att man kan äta den om man vill. Flera av deras produkter är  Svanenmärkta vilket är bra för både dig och miljön.

Shampo från rosenserien på bord med grön duk

Foto: Mia Hagenmalm

 Ha en bra dag! /Mia


23 comments on “Björkblad för både invärtes och utvärtes bruk.

  • Catharina on

   E ny här och inte så duktig på detta men undrar ….
   När du skriver såpa vilken såpa fins så många olika sorter på marknaden. Vilken kan man använda till och göra schampon och tvätta sig i utan och få problem med huden?
   Och var köper man den?

   Svara
 1. Leif on

  Hej.
  Jag letar inf. för min hälsa.
  Bestämt att bota min kropp, så gott det går.
  NU undrarjag, plockat björkblad till te. Torkar i ugnen. Vet du hur länge de skall vara i ugnen? 50 grader.
  Annars, TACK för olika tips, och lycka till med sång, mat”forskning” och annat arbete.
  MVH
  Leif

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Leif!
   Tack så mycket! 🙂
   Svårt att säga hur länge bladen ska torka. Låt dem stå på lägsta värme i ugnen några timmar men ha uppsikt över dem. Känn på dem att de är riktigt torra innan du tar ut dem. Förvara sen i glasburk.

   Svara
  • Catharina on

   E ny här och inte så duktig på detta men undrar ….
   När du skriver såpa vilken såpa fins så många olika sorter på marknaden. Vilken kan man använda till och göra schampon och tvätta sig i utan och få problem med huden?
   Och var köper man den?

   Svara
   • Mias mat- och bakblogg on

    Hej!
    Traditionellt används björkblad vid lindrigare urinvägsinfektioner då björk verkar för att stimulerar njurarna att öka urinproduktionen.
    På så sätt spolas njurar och urinvägar rena och bakterier får då svårt att få fäste. Dessutom balanseras pH-värdet (surhetsgraden) i urinet. Björkblad är även bakteriedödande och
    inflammationshämmande.
    Hälsningar Mia

    Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Marie!
   Björkelixir ska man spä ut med vatten eller jouse. Man tar det som en kur- detox. Tänk på att dricka minst ytterligare 1,5- 2 liter vatten/dag för att få ut alla slaggprodukter ur kroppen.
   Havtorn kan man ta koncentrerad eller tillsammans med vatten. Jag föredrar att ta det med mat i magen. Jag kan tycka att just havtorn både som rena bär och i form av elixir annars ger lite sveda i magen och sura uppstötningar. Men då har jag förstås en känslig mage.

   Med Vänlig Hälsning/ Mia

   Svara
 2. Anna Lindström on

  Hej!
  Jag plockade björklöv i lappland i somras. När jag kom hem testade jag ditt recept på schampo/såpa. Tyvärr blev det inte så tjockt alls utan mer som en vattenlösning faktiskt. Vad kan jag ha gjort för fel tror du?
  Mvh. Anna

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Anna!
   Du har inte gjort fel. Mitt blir också tunt och inte alls som såpa vilket jag hade läst på receptet jag gjorde efter, men jag tvättar håret med det ändå. Jag har gjort lite efterforskningar och i andra recept står det inget om att björkvattnet ska bli tjockt utan mer som tunt tvålvatten.
   Björkschampo löddrar inte, men gnugga hårbotten och hår med “schampot” och håret blir otroligt rent och mjukt. När man lägger löven i blöt så frigörs nämligen saponiner ett aktivt naturligt, tvålämne som rengör.
   Jag skulle förstås ha återkommit med resultatet av schampot i ett annat inlägg, men ser att det glömdes bort, tyvärr.
   Du kan också frigöra saponiner snabbare genom att skaka en burk med 4 dl vatten och en näve färska björkblad tills saponinerna frigörs. Det ska skumma om blandningen. Sila sen av bladen. Häll upp på ren burk. Håller ca 1 vecka.

   Hälsningar Mia

   Svara
 3. Linnéa on

  Hej
  Jag har idag plockat 20 blad (når inte fler sitter i rullstol) och ska prova som te i helgen.
  Jag hittar inte Rosenseries proteinshampot du rekommenderade. Får bara upp sånt schampo med Argan… var köper du ditt?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Åh har du redan hittat björkblad? Jag måste bege mig ut och kolla om björken börjat slå ut här också.
   Rosenseriens proteinshampo har tyvärr utgått ur deras sortiment och ersatts av den med arganolja.
   Vänligen Mia

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

Blogginlägg

I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost. Det blir så himla gott och dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg. Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag. Själv är […]

Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)