Riktig mat & hälsa

Björkblad för både invärtes och utvärtes bruk.

Björkblad på ett bord

Foto: Mia Hagenmalm

I helgen var jag ute och plockade björkblad för att torka bladen till te. Man ska plocka bladen innan midsommar, sen blir de ganska hårda.
Björkblad är drivande och bra att ta vid ödem, när man samlar på sig vätska i kroppen. Det är urindrivande samt stimulerar njurarna och är virus-och inflammationshämmande. Det är också stimulerande för utsöndringen av slaggprodukter i bindväven. Därför ingår björk ofta i detox och i olja för celluliter. Man ska dock inte använda vare sig björkblad eller elexir från björksav i allt för stora mängder under en längre tid, då det kan irritera och skada lever och njurar. Det gäller även för utvärtes bruk då allt man smörjer sig med, absorberas av huden in i kroppen.

Man kan också använda sig av saven från björken, men då måste man vara ute i god tid, innan björkens löv slår ut, för annars går ju saven åt till dem. Nu är det lite sent påtänkt! 🙂 Får köpa elexir från Weleda istället.

Weledas björkserie

Foto: Mia Hagenmalm

Weleda har en serie där björk ingår. Elexir för detox och kroppsskrubb och cellulitolja. Skrubben använder jag flitigt. Den är amazing! Innehåller just björklövsextrakt och har en underbar doft av citrus. Weledas serie använder jag för att den är baserad på helt naturliga eteriska oljor och örter.

Mitt te på björkblad:
2 tsk björkblad, färska eller torkade till 2-3 dl kokande vatten.
Låt dra en stund! Sila av och drick!Pressa görna lite färsk citronsaft i Mmmm!
Bör dock inte drickas som kvällste, för då får du nog gå upp på toa några gånger på natten. Det är urindrivande. 🙂 Jag är nu inne på dag 7 av min detoxkur och har ca 13 dagar kvar om jag inte fortsätter när mitt detoxelexir är slut.

Om du har eksem, så kan du använda dig av avkok på björkblad både för invärtes och utvärtes bruk.

Jag gjorde en sallad på en del av bladen. Jag bytte ut de sedvanliga salladsbladen mot björkblad och gjorde en dressing på olivolja och citron.Smakade lite annorlunda men  gott! 🙂 Bladen är väldigt rika på C-vitamin

Sallad på tomater, björkblad lök på vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

Jag har även lagt lite av bladen i blöt för att experimentera om jag kan göra ett schampo av det. Spännande. Återkommer med resultat efter att schampot är färdigt och jag har tvättat håret med det. Håret ska bli glansigt och mjukt av såpan. Så här har jag gjort:

Björkblad i vatten i skål

Foto: Mia Hagenmalm

Recept på schampo/såpvatten:
1 liter vatten
1 dl björkblad.

Låt stå och dra ett dygn. Rör omkring då och då. Sila av löven och häll upp på ren flaska. Detta ska bli som en såpa, så man kan också använda sig av det för att skura golven med. 🙂

Annars använder jag bara Rosenseriens Proteinschampo. Tar det till och med med mig till frisören när jag ska gå dit. Det är ett milt krämigt underbart helt ekologiskt schampo baserat på endast naturliga ingredienser. Eftersom att schampot är koncentrerat och inte innehåller något vatten, är det otroligt drygt att man behöver endast jättelite av det. En klick av en kronas storlek i handen, till mitt långa hår, sen arbetar jag upp det med vatten. Det är det enda schampo jag kan använda utan att få sår och klåda i huvudet. Hela Rosenseriens produkter är så fri från kemiska medel att man kan äta den om man vill. Flera av deras produkter är  Svanenmärkta vilket är bra för både dig och miljön.

Shampo från rosenserien på bord med grön duk

Foto: Mia Hagenmalm

 Ha en bra dag! /Mia


15 comments on “Björkblad för både invärtes och utvärtes bruk.

 1. Leif on

  Hej.
  Jag letar inf. för min hälsa.
  Bestämt att bota min kropp, så gott det går.
  NU undrarjag, plockat björkblad till te. Torkar i ugnen. Vet du hur länge de skall vara i ugnen? 50 grader.
  Annars, TACK för olika tips, och lycka till med sång, mat”forskning” och annat arbete.
  MVH
  Leif

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Leif!
   Tack så mycket! 🙂
   Svårt att säga hur länge bladen ska torka. Låt dem stå på lägsta värme i ugnen några timmar men ha uppsikt över dem. Känn på dem att de är riktigt torra innan du tar ut dem. Förvara sen i glasburk.

   Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Marie!
   Björkelixir ska man spä ut med vatten eller jouse. Man tar det som en kur- detox. Tänk på att dricka minst ytterligare 1,5- 2 liter vatten/dag för att få ut alla slaggprodukter ur kroppen.
   Havtorn kan man ta koncentrerad eller tillsammans med vatten. Jag föredrar att ta det med mat i magen. Jag kan tycka att just havtorn både som rena bär och i form av elixir annars ger lite sveda i magen och sura uppstötningar. Men då har jag förstås en känslig mage.

   Med Vänlig Hälsning/ Mia

   Svara
 2. Anna Lindström on

  Hej!
  Jag plockade björklöv i lappland i somras. När jag kom hem testade jag ditt recept på schampo/såpa. Tyvärr blev det inte så tjockt alls utan mer som en vattenlösning faktiskt. Vad kan jag ha gjort för fel tror du?
  Mvh. Anna

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Anna!
   Du har inte gjort fel. Mitt blir också tunt och inte alls som såpa vilket jag hade läst på receptet jag gjorde efter, men jag tvättar håret med det ändå. Jag har gjort lite efterforskningar och i andra recept står det inget om att björkvattnet ska bli tjockt utan mer som tunt tvålvatten.
   Björkschampo löddrar inte, men gnugga hårbotten och hår med “schampot” och håret blir otroligt rent och mjukt. När man lägger löven i blöt så frigörs nämligen saponiner ett aktivt naturligt, tvålämne som rengör.
   Jag skulle förstås ha återkommit med resultatet av schampot i ett annat inlägg, men ser att det glömdes bort, tyvärr.
   Du kan också frigöra saponiner snabbare genom att skaka en burk med 4 dl vatten och en näve färska björkblad tills saponinerna frigörs. Det ska skumma om blandningen. Sila sen av bladen. Häll upp på ren burk. Håller ca 1 vecka.

   Hälsningar Mia

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]