Riktig mat & hälsa

Detox, vikt, laktosfritt och vegetariskt: Borsjtj- Rysk rödbetssoppa

Rödbetssoppa med ärtskott i vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Jag är inne på min femtonde dag med detox  och det känns bara bättre och bättre. Jag försöker tänka mycket vegetariskt, och det fungerar fantastiskt. Det som är jobbigast är att hålla borta mejeriprodukter. Jag är galen i ost och yoghurt, men det funkar. Ost får jag vara utan, men jag har köpt substitut i form av soyayoghurt den här tiden och upptäckt att det är jättegott, faktiskt. Det är bara synd att allt mjölkfritt, inklusive laktosfria produkter ska behöva vara så förbannat dyrt. Jag är själv överkänslig, och en laktosfri produkt, som exempelvis yoghurt, är oftast åtta-tio kronor dyrare än vanliga mejeriprodukter i samma mängd. 

Det mest påtagliga resultatet av detoxen är att jag känner mig piggare och har fått mer energi. Det mest märkbara är att jag gått ner i vikt. Jag är en person som har en ganska hög ämnesomsättning/ förbränning, och jag har alltid fått kämpa med att behålla mina kilo. Minsta slarv så rasar jag i vikt. När jag var yngre var jag nästan underviktig, trots att jag åt som en häst. I tonåren åt jag bananer med grädde varje kväll för att på så sätt försöka öka vikten. Det hjälpte föga. Efter 40-års åldern började jag dock bli mer normalviktig, men nu har jag märkt att mina jeans hänger löst runt midjan och alla frågar om jag tappat vikt. Ja, det har jag. Säkert tre kilo! Men nu får det räcka med det, för smalare vill jag inte bli. 🙂

Rödbetor är jag också galen i, och igår gjorde jag en rysk rödbetssoppa som var lite mer matig än den jag gjorde förra veckan. Denna innehåller även morot och vitkål. Riktigt nice kombo. Man ska servera smetana till soppan, om det ska vara riktigt ryskt. Själv toppade jag soppan med ärtskott, men  min dotter fick smetana som klimp.

Borsjtj- Rysk rödbetssoppa
2 portioner:

3 rödbetor ca 250g
1 gul lök
1 morot
100 g vitkål
5 dl grönsaksbuljong, ekologisk
1 msk vinäger
1 lagerblad
vitpeppar och ev herbamare örtsalt
kokosolja eller rapsolja till stekning

Gör så här:
Skala rödbetor, lök och morot. Råriv och spara en av rödbetorna och strimla resten av grönsakerna i fina strimlor. Fräs i kokosolja ett par minuter. Tillsätt buljong, lagerblad och vitpeppar. Koka upp och låt sjuda under lock på svag värme ca 30 minuter. När 5 minuter återstår av koktiden, lägg ner den rårivna rödbetan. Smaksätt med vinäger och eventuellt örsalt. Servera med smetana och-eller lite klippt persilja.

Ha det fint! /Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]