Annons
Annons

Må så gott!Om socker och dess skadliga inverkan.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
3 juni, 2013

Vet du om att vi svenskar äter ca 40-50 kg socker per person och år? Det är inte klokt!
URG!!!! Mår vi så bra av det? Eh?

Jag har tidigare skrivit om socker i flera inlägg, men tycker att det är en sak jag vill tjata om. Så jag förutspråkar det igen!

Socker är farligt! Långt farligare än mättat fett till och med! Socker höjer nivåer av triglycerider som är en skadlig variant av LDL, det onda kolesterolet. Har man för högt kolesterol, kan det öka risken för hjärt och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och cancer.

Annons

Socker fräter inte bara på dina tänder! Socker gör ju kroppen sur också! Alltså sur, sur! Vi behöver vara mer basiska i våra kroppar, alltså ha en bra PH-balans. Ett syraöverskott kan vara orsak till en lång rad sjukdomar som ledvärk, gikt, cancer och inflammationer i kroppen.

Många går omkring och känner sig sjuka, trötta och hängiga, vilket faktiskt kan bero på en kost med mycket socker och snabba kolhydrater.

Vi blir försurade av det mesta som vi äter, men framför allt av raffinerade produkter som innehåller snabba kolhydrater som exempelvis vitt socker, vetemjöl, vitt ris, pasta osv.

Även känslor kan producera överskott av syror, så som stress, ångest, rädsla och ilska.
Är du lycklig blir du basisk! 🙂

Andra faktorer kan vara miljön, nikotin, parasiter, svamp som candida och faktiskt hur man andas/syresätter sin kropp.

En annan anledning kan vara att man av någon orsak har brist på matsmältningsenzymer och ett nedsatt matsmältningssystem. Brist på matsmältningsenzymer kan bero på både alltför basiks eller alltför försurad miljö, då de är väldigt PH-känsliga. Eller på någon magsjukdom förstås.

Vi behöver äta ca 75% av basbildande livsmedel och 25% surt för att kroppen ska hålla en bra PH-balans. En grundregel är att all frukt och grönt ger kroppen en mer eller mindre basisk reaktion och annan föda har en försurad inverkan på kroppen. Men man ska också ha i åtanke att man behöver både och.

Det finns redan forskat på att cancerceller förökar sig bättre i syrefattig och försurad miljö. Redan 1931 fick Otto Warburg Nobelpris för upptäckten att cancer inte kan överleva i en basisk miljö.

Må så gott! / Mia

Annons
Annons