Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Må så gott!Om socker och dess skadliga inverkan.

Vet du om att vi svenskar äter ca 40-50 kg socker per person och år? Det är inte klokt!
URG!!!! Mår vi så bra av det? Eh?

Jag har tidigare skrivit om socker i flera inlägg, men tycker att det är en sak jag vill tjata om. Så jag förutspråkar det igen!

Socker är farligt! Långt farligare än mättat fett till och med! Socker höjer nivåer av triglycerider som är en skadlig variant av LDL, det onda kolesterolet. Har man för högt kolesterol, kan det öka risken för hjärt och kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och cancer. 

Socker fräter inte bara på dina tänder! Socker gör ju kroppen sur också! Alltså sur, sur! Vi behöver vara mer basiska i våra kroppar, alltså ha en bra PH-balans. Ett syraöverskott kan vara orsak till en lång rad sjukdomar som ledvärk, gikt, cancer och inflammationer i kroppen.

Många går omkring och känner sig sjuka, trötta och hängiga, vilket faktiskt kan  bero på en kost med mycket socker och snabba kolhydrater. 

Vi blir försurade av det mesta som vi äter, men framför allt av raffinerade produkter som innehåller snabba kolhydrater som exempelvis vitt socker, vetemjöl, vitt ris, pasta osv.

Även känslor kan producera överskott av syror, så som stress, ångest, rädsla och ilska.
Är du lycklig blir du basisk! 🙂

Andra faktorer kan vara miljön, nikotin,  parasiter, svamp som candida och faktiskt hur man andas/syresätter sin kropp.

En annan anledning kan vara att man av någon orsak har brist på matsmältningsenzymer och ett nedsatt matsmältningssystem.  Brist på matsmältningsenzymer kan bero på både alltför basiks eller alltför försurad miljö, då de är väldigt PH-känsliga. Eller på någon magsjukdom förstås.

Vi behöver äta ca 75% av basbildande livsmedel och 25% surt för att kroppen ska hålla en bra PH-balans. En grundregel är att all frukt och grönt ger kroppen en mer eller mindre basisk reaktion och annan föda har en försurad inverkan på kroppen.  Men man ska också ha i åtanke att man behöver både och.

Det finns redan forskat på att cancerceller förökar sig bättre i syrefattig och försurad miljö. Redan 1931 fick Otto Warburg Nobelpris för upptäckten att cancer inte kan överleva i en basisk miljö.

Må så gott! / Mia


3 comments on “Må så gott!Om socker och dess skadliga inverkan.

    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej! Tack! Ja man blir ju mörkrädd när man ser hur skadlig inverkan socker har. Men i Sverige är socialstyrelsens råd och rön för att undvika socker mer för att det är skadligt för tänderna än för vad det gör med vår hälsa. Mvh/ Mia

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)