Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Det här med glutamat i dagis- och skolmat! Ska våra barn äta det?

Tänk vad vi får i oss genom färdigmaten!! Det är inte bara socker i för höga doser. Det finns andra skrämmande ämnen i färdigmat som också påverkar kroppen på ett mycket negativt sätt. Och jag tänker på våra barn som redan från dagisåldern blir matade med detta skräp till halvfabrikat och färdigmat. Hur många skolor eller dagis lagar sin mat från grunden? Inte många, eller knappast några alls. Det är för dyrt!

Jag har själv arbetat på daghem under ett flertal år, och vet hur maten påverkar. Jag förstörde  min mage under de åren. Kan ännu känna känslan när man ätit dessa färdiga köttbullar med brunsås ihoprört av pulver. Man mådde illa och hade ont i magen hela dagen.  Eller pannkakor som smakade papper och kom färdiga som man bara skulle lägga på ett bläck och värma i ugnen. Den maten äter barnen varje dag!  Jag kunde själv ta med egen lunch. Det kan inte barnen!

Ett av de ämnen som jag vill upplysa om är GLUTAMAT, som är en tillsats i färdigmat och mycket annat som chips, en del kryddor, buljong osv där det verkar som en smakförstärkare.

I kroppen finns 20 aminosyror varav en av dem är aminosyran glutamat. Glutamat behöver kroppen för musklernas och nervsystemets funktion och även för immunsystemet och mag-tarmfunktionen. I hjärnans  fungerar den som en signalsubstans, och  då i vätskan som omger hjärncellerna, de så kallade Gliacellerna. Glutamat är ingenting vi behöver tillsätta i maten, för kroppen kan själv tillverka ämnet i exakt den mängd den behöver.

Livsmedelsindustrin tillverkar dock ett kemiskt glutamat, vilket orsakar både skada och blir ett stort problem om man överkonsumerar och överdoserar allt för mycket.
Dom här gliacellerna har väldigt starka skyddsmekanismer. Men om skyddsmekanismerna blir allt för överbelastade, stiger glutamathalten i hjärnan vilket orsakar att glutamat öppnar cellväggen och släpper in calcium. Vilket dödar cellen.
Speciellt barn är känsliga mot glutamat, då deras små kroppar är mer känsliga för gifter. Dessutom påverkar glutamat starkt de delar av hjärnan som styr både motoriken och uppmärksamhet.

Det som gör glutamat så farligt är att det vid överkonsumtion fungerar som ett exitotoxin eller stimuleringsgift.
Effekten av exitoxin i hjärnan påminner mycket om droger som te x kokain, dock utan berusning vill jag tillägga. Man kan inte bli inte drogad, men däremot blir effekten att nervcellerna börjar att signalera okontrollerat till varandra. Glutamat ett nervgift, som kan ge hjärnskador. Och det är bevisat enligt internationella forskningsrön.

Glutamat ingår i högre doser i olika grillkryddor, smaksalter och finns i färdigmat, halvfabrikat, pulversåser, burksoppor osv, som så kallade smakförstärkare. Kolla förpackningarna noga, och välj bort E-ämnet E621, natriumglutamat. Även närliggande ämnen som innehåller glutamat hittar du nedan. Ibland står det dessutom bara smakförstärkare.

* E620 glutaminsyra
* E621 natriumglutamat 
* E622 kaliumglutamat
* E623 kalciumdiglutamat
* E624 monoammoniumglutamat
* E625 magnesiumdiglutamat

Det finns även dolda benämningar på glutamat eftersom livsmedelsindustrin valt att dölja att de har glutamat i maten pågrund av det ökade köpmotståndet. Riktigt fult! Hydroliserat protein, hydroliserat soyaprotein och hydroliserat växtprotein så kallat spjälkat protein är också glutamat. Du kan också hitta dold glutamat i en del råvaror som tillexempel fryst kyckling. Kolla efter E441 och 407.

I USA lockar många restauranger idag sina gäster med mat som är fri från glutamat. Där har även forskare som undersökt barn med ADHD-liknande symtom upptäckt att de hade lagrat allt för mycket glutamat i hjärnan.  Skräckläsning! I Thailand är det faktiskt förbjudet att tillsätta i maten. Men i Sverige och i EU är det fortfarande tillåtet. Jag tycker att EU är så snabba på att förbjuda olika naturmedel. Men nervgift ska vi alltså få äta? Varför blundar man för detta? Varför kan inte Sverige ta ett eget beslut om att förbjuda detta gift?

Vi människor kan skapa en överkänslighet mot glutamat, och vid överkonsumtion får vi sjukdomar av det. Det har visat sig att Glutamat i högre doser kan ge astma, diabetes, IBS, depressioner, övervikt, ADHD, autism och migrän.

Glutamat finns också naturligt i en del föda. Naturlig glutamat är ofta bundet i  proteiner och som i kroppen tas upp långsamt till skillnad mot tillsatt kemiskt glutamat som i kroppen har ett snabbare upptag och når då lättare farliga nivåer.  

Må så gott och ät glutamatfritt!

Trevlig helg! Mia 🙂


5 comments on “Det här med glutamat i dagis- och skolmat! Ska våra barn äta det?

 1. Lotta on

  Hej Mia!
  Man blir så ledsen och arg på samhället och alla som sitter och bestämmer över våra barn och äldre som får äta denna skräpmat varje dag och flera gånger per dag. Har själv två små barn som går på dagis och det känns inget kul att dem blir matade med denna ” kost”. Hemma lagas allt från grunden och noga utvalda råvaror, maten är fokus i vår familj och där vi umgås och har det trevligt. Vi har flyttat till en mindre by där allt blir mycket känsligare, men jag undrar och vill ställa en fråga till dig Mia.
  Hade du tagit med dig lagad mat till dagis eller skola till dina barn?
  Nu är dina barn stora men om du hade spolat tillbaka bandet. 🙂
  Tack för en super bra blogg! Lotta

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Lotta!
   Tack så mycket!
   Det är en svår fråga du ställer och Du kanske tycker att jag ger ett tvetydigt svar.Jag har arbetat på dagis under två perioder i mitt liv. Mitt första jobb och senare. När jag jobbade som artonåring hade vi endast hemlagad mat. Alltså en kock i köket som tillagade allt från grunden. När jag ett tiotal år senare jobbade på en förskola, hade vi också en egen kock, men maten kom färdig i lådor och hon behövde i princip bara slänga in det i värmeskåp. Ja sallad och potatis osv blev tillagat från grunden.

   Jag har en yngre dotter också som börjar högstadiet till hösten. När hon började dagis och skolan hade jag inte den information jag har i dag. Jag visste att färdigmaten inte var OK, men inte hur farlig. Om jag idag skulle se till att min dotter fick med sig mat hemifrån, skulle hon slå bakut.Jag har försökt. Det skulle vara “skämmigt” och de andra barnen skulle reta henne. I skolåldern är det så mycket svårare. Men samtidigt märker jag att hon är påverkad av maten vi äter hemma, då hon ibland berättar vad hon lägger på tallriken i skolan, vad hon undviker att äta av, osv, och det är för att hon har fakta hemifrån. Jag är glad att hon tagit det till sig.

   När jag var yngre var jag en person som inte riktigt vågade sticka ut ur mängden. Men om jag utgår från den person jag är idag och med min erfarenhet och med den information jag har i dagsläget, vill jag kämpa för att barnen ska få äta en hälsosam kost.Försöka få dagis/skola att förstå hur maten påverkar negativt genom till exempel skolans matråd. Detta skapar ju faktiskt en ångest hos föräldrar eftersom att det är svårt att påverka själv. Man behöver absolut vara fler som skriker för att det ska nå fram.
   Många föräldrar rycker ju också på axlarna och blundar för fakta, för att de inte orkar ta in informationen. Det man inte vet….

   Hade jag haft barn på dagis i dag, hade jag ifrågasatt maten och om det inte hade hjälpt, tagit med egen mat till mina barn. Eller kanske sökt en dagmamma/dagis med samma insikter/åsikter som jag.Jag har mer skinn på näsan nu.
   Detta blir som sagt svårare och svårare ju äldre barnen blir. För i skolåldern vill barnen inte sticka ut från mängden. Jag förstår också de som bor i mindre orter som inte har samma utbud som de som bor i storstäder.
   Och de föräldrar som inte riktigt vågar.Man vill inte bli betraktad som konstig.Detta är ett svårt dilemma för många.
   Hoppas att du är nöjd med mitt svar.
   Mia

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]