Annons
Annons

Regn i jordgubbstårtan på skolavslutningen.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
13 juni, 2013
Jordgubbstårta

Vad tråkigt det blir på en skolavslutning när man får stå i regnet och frysa. Men! Det finns inget dåligt väder, bara fel kläder om man säger! Nu är det sommarlov för barnen! I Nynäshamn i allafall.

Min moster brukar ibland göra en tårta som jag tycker är så himla god. Botten är gjord på sockerkakssmet överdraget med maräng. Jag ville testa att göra denna tårta utan socker och vetemjöl, så gårdagskvällen ägnade jag åt att baka tårtbotten och höll sen tummarna till idag, att den skulle gå att äta. Det är lite vanskligt när man byter ut ingredienser. Man vet inte hur resultatet blir. Men! Tårtan blev väldigt god, så det var ett lyckat första försök. 🙂 Hemkommen från avslutningen fyllde jag den med vispad grädde och färska jordgubbar och mosade även i banan för att få lite sötma. Den här tårtan passar bra att bjuda på till kalas! Kanske till midsommar?

Jordgubbstårta 026

Evelyns avslutningstårta 8-10 bitar

Annons

Tårtbotten:
1,5 dl sukrin melis
5 ägg
125 g smält smör
1 dl vatten
1,5 tsk vaniljpulver
1dl fiberhusk
0,25 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis riktigt pösigt. Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål.
Häll ner i äggsmeten och slå ner smör och vatten. Blanda väl. Häll smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.

Maräng:
3 äggvitor
1 krm ättikssprit
1,5 dl sukrin

Gör så här:
Vispa äggvitorna tillsammans med ättikssprit tills det blir hårt och vitt. Det kan ta upp till 10 minuter. Tillsätt sukrin melis och fortsätt att vispa ett tag till. Smeten ska bli som hårt vispad grädde. Bred marängen över ”sockerkakssmeten” och ställ in emellan nedre delen och mitten av ugnen på 175 grader ca 25-30 minuter.
När den svalnat, dela kakan på mitten så att du får två bottnar.

Fyllning:
500g jordgubbar.
6 dl grädde
1 banan

Gör så här:
Mosa jordgubbarna med gaffel. Ta hälften av bärmoset och mosa med en banan. Bre fruktpuren över en av tårtbottnarna. Ta den andra hälften av moset och blanda ordentligt med ca 3 dl av grädden. Bred det ovanpå bärmoset. Lägg över den andra botten och bred resten av grädden över. Dekorera med jordgubbar eller annan bär/ frukt.

Ha det fint! / Mia

Annons
Annons