Riktig mat & hälsa

Sparris med citrusdressing innan köravslutning!

I lördags var jag i Årsta då The Entertainmen, den manliga halvan av Stjärnjulskören hade sin terminsavslutning. De gav en bejublande konsert i eftermiddagssolen på Årsta torg. Trevligt!

The Entertaimen sjunger på Årsta torg sommarne 2013

Foto: Mia Hagenmalm

Och Igår hade vi avslutning och fest med min kör Rönninge Show Chorus. Dock utan konsert, och nu väntar några månaders sommarlov innan vi drar igång igen i augusti. Det var en fin kväll igår, och jag var hemma nästan vid midnatt. Det ska bli skönt faktiskt att få lite vila, samtidigt som jag kommer att sakna att få sjunga och träffa alla mina fina körsystrar. Barbershopvärlden och kören är inte bara en hobby. Det är något mycket större och mer än så. En livsstil helt enkelt, som jag älskar!

RSC sjunger utanför Britt-Helenes hus i Rönninge

Foto: Mia Hagenmalm

Här sjunger några tjejer taggar på kvällskvisten. Ja det sjungs mycket när det är fest! Och här har bara kvällen börjat. 🙂

Ibland blir det lite stressigt mellan jobb och kör, men samtidigt vill jag äta ordentlig mat för att orka genomföra våra repetioner som kan vara ganska tuffa. Ja vi sjunger ju inte endast utan vi har en hel del koreografi i våra låtar. Rörelser och dans, samt sång på hög nivå är riktigt svettigt. Det ska inte bara se bra ut, vi måste ju låta bra också. Och fejset ska var på hela tiden. Vi blir ordentligt drillade av våra dirigenter. Inget fusk går igenom om man säger. Vi kan sjunga igenom en fras eller stycke 6-7 gånger innan de är nöjda. 🙂

Igår blev det en middag av det man tager vad man haver i kylen. Skivade en zucchini som jag stekte i olja med örtsalt, rev lite färska rödbetor och kokade sparris som jag gjorde en riktigt god dressing till. Till det åt jag några skivor parmaskinka.

Sparrisen skulle man mycket väl kunna använda som en läcker förrätt. Väldigt lyxigt att äta till middag så där på en tisdagskväll. 🙂

Sparris med citrusdresing:
1 knippe sparris
Dressing:
1 msk olivolja
1 msk honung
0,5 msk citronsaft
0,5 msk apelsinsaft
0,5 msk apelsin, skal av
herbamare örtsalt
chiliflakes

Gör så här:
Skär av roten på sparrisen och koka den några minuter i lite saltat vatten. Gnugga apelsinen i vinäger, vilket är ett bra sätt att avlägsna kemikalier/ bekämpningsmedel. Skölj sedan i vatten. Riv skalet från apelsinen. Blanda alla ingredienser till dressingen. Lägg upp den varma sparrisen på ett fat och toppa med dressing. Dekorera eventuellt med bitar av apelsin. Smaklig måltid.

Sparris på vitt fat med apelsindressing

Foto: Mia Hagenmalm

Ikväll kommer jag att ägna min tid i köket, för att fixa lite gott inför midsommar. Så du är välkommen att titta in under morgondagen eller eventuellt sent ikväll. Lite spännande bakverk utan socker förstås, och tips på plockmat står på agendan.

Ha en fin dag! Mia

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]