Riktig mat & hälsa

Vad äter skolbarnen? Näringsfattig Potatis och pruttbullar eller snabbmat??

Jag fick just frågan från en läsare: Om jag hade haft mina barn på dagis i dag, hur skulle jag ställa mig till att ta med hemlagad mat till barnen. Jag skulle faktiskt ta med hemlagad mat, beroende på hur maten på dagis lagas.

För hur står det egentligen till när myndigheter  ska bestämma att våra barn ska äta gifter som kan ge dem hjärnskador, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter? Är det inte deras ansvar att ta reda på och informera allmänheten om det, eller mörkar man sånt? Javisst ja! Det är för dyrt med "hemlagat"! Då håller vi tyst!

Jag tar några exempel! Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst egentligen.
Varje år sätter vi svenskar i oss tusentals ton industritillverkade köttbullar. Industritillverkade köttbullar innehåller ofta ett väldigt  lågt köttinnehåll, endast 65-70%, och massor av tillsatser som stabiliseringsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. Hur kan den då smaka så mycket? Ja det är ju där man tillsätter smakförstärkare i form av aromer/köttprotein/glutamat. Läs gärna mitt inlägg om glutamat och dess skadliga inverkan här/
Dessutom är de små köttbullarna  friterade, inte stekta, och då i palmolja, vilket är väldigt ovänligt mot miljön. Finns det ens skolor/dagis där man lagar mat från grunden och där skolbarnen får handdrillade köttbullar på sin tallrik? Kanske, men då är de få!

Visste du att en fjärdedel av skolbarnens eneriintag i Sverige idag består av snabba kolhydrater i form av godis, snabbmat och snacks som de äter istället för skolmaten? Jag minns själv att jag och mina kompisar gick och köpte småfrallor och sköljde ner med läsk ibland på lunchrasten istället för att äta lunch i skolan.

Och om man då jämför godis och snabbmat från korvkiosken med vad  barnen får för mat i skolan? Är det så mycket bättre? Massproducerad storköksmat med massor av tillsatser och E-ämnen? Ja det beror ju på hur man ser det! För man kan man ju lugnt påstå att maten i skolorna är ganska näringslös på grund av att det är just färdigmat som också tillbringar en långvarig tid i värmeskåp,  och på det sätt den tillagas. Javisst kan man tycka att de äter näringrik mat när man ser en matsedel. Men vad ser man? Inte maten och dess näringsinnehåll på tallriken, utan maten i råvara, innan tillagning. Vitaminerna i födan reduceras upp till 75% när man håller maten varm i värmeskåp. Kokta grönsaker ska väl vara okej, men om de kokas för länge i för mycket vatten, försvinner vitaminerna.  Hälften av vitaminerna  i den C-vitaminberikade potatisen försvinner när man skalar den, då mycket av näringen sitter precis under skalet.  Men detta är också en knivig fråga. Potatis är en av de mest besprutade grönsaker/rotfrukter i Sverige. Får barnen ekologisk odlad mat i skolan? Tveksamt! Ska man då skala den och få en mindre näringrik potatis, eller skala för att få en mindre giftig potatis? Ja det är ju frågan! Vilket är bäst? Oskalad ekologisk förstås!
Får då barnen i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler för att orka jobba i skolan och hålla sig friska?  Om man sen tänker steget längre kan vitamin-och mineralbrist vara orsak till många sjukdomar, depression, värk och annat.Och tillsatser och E-ämnen kan orsaka hjärnskador. Och om man tänker steget ännu längre, är den dåliga maten i skolorna och kanske i hemmen, en av orsakerna till  att så många tonåringar/barn idag behöver äta antidepressiva medel?

Jag kan säga att jag är helt, helt övertygad om det!

Må gott!/ Mia

 


4 comments on “Vad äter skolbarnen? Näringsfattig Potatis och pruttbullar eller snabbmat??

 1. Anna on

  Intressant. Förövrigt gjorde jag ett expriment. Min mamma jobbar i förskolekök, hon lagar all mat från grunden utom pannkakorna, De köper hon färdiga, jag fick hem några stycken som blev över eftersom min man älskar dem. Jag ställde fram dem på matbordet till honom, eftersom han jobbade över och inte åt med oss. Han åt dem aldrig och de blev stående hela kvällen och hela dagen efter. De var lika mjuka, såg saftiga ut och hade ingen tendens alls att bli torra. Så nu får de stå tills de möglar tänker jag. Vilket jag tvivlar på aldrig händer…;C Ha en bra dag

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Anna!
   Intressant det där med pannkakorna. Färdigköpta sådana innehåller massor av läskiga ämnen. Så som konserveringsmedel förtjockningsmedel,surhetsreglerande ämnen, emulgeringsmedel och ibland även xtangummi. Kanske därför som pannkakorna inte kryper iväg av sig själva?
   Jag gjorde ett experiment med en färdigköpt sockerkaka en gång i tiden.
   2 år efter utgånget datum såg den lika fin ut, och var lika mjuk som när jag köpte den.
   Mvh/ Mia

   Svara
 2. Lotta on

  Hej Mia ( igen ) ! 🙂
  Jag är så inne på din linje och jag har tänkt länge på den stackars skolmaten som våra barn trycker i sig varje dag och mår så dåligt av. Tanken på det gör mig rädd och förtvivlad. Det var därför som jag kände att jag ville fråga dig angående att ta med sig hemlagad mat till sina barn i skolan och på dagis. ( jag förstår också att ju äldre man blir så vill man nog inte ha med sig en liten “låda” hemifrån och sticka ut bland sina kompisar, men jag tyckte om att läsa ditt svar om din dotter som har kunskapen om vad hon kan “hoppa” över och vad som är lite bättre att välja bland maten i skolan. )
  Barnen lär sig i skolor och på dagis hur dem tror tex köttbullar, dillkött och annat ska smaka och kanske maten även hemma ser likadan ut. Det är inte klokt hur det har kunnat bli så här.
  Jag bestämde mig för ett halvår sedan att nu får det vara nog och ska nu skola om mig efter 15 år i en helt annan bransch att läsa till friskvård och kostkonsult och med en vidare utbildning till kostrådgivare. Jag vill gärna dela med mig av min kunskap till skolor och kommuner. Även om mitt intresse för hälsa och kost är stor känns det oseriöst att inte ha en utbildning i ryggen innan man sprider information vidare, för det är ju där problematiken ligger, okunskap. Man litar blint på alla livsmedel som står i hyllorna och har någon tillverkat något så är det säkert okej att inta.
  För jag tror att utan att veta statistik så kan nog alla “räcka upp handen ” på att de har problem med sin mage på många olika sätt och springer till vårdcentraler och på akuten och många undersökningar görs. Gastroskopi, coloskopi , kapselkamera you name it…. och vad kostar inte detta för samhället och det värsta av allt är att man får “hjälp” i tablett form och fortsätter sitt intag av dålig kost.
  Man kan sammanfatta denna långa kommentar med att de som sitter och bestämmer över våra/sina nära och kära har inte kunskapen som du MIa tar upp, och varför får man då ta och bestämma över en sådan här allvarlig sak??!!
  Tack för att du tar upp viktiga, intressanta ämnen och framför allt är det jätte roligt att få ta del av din kunskap.
  Ha en skön sommar! 🙂
  Lotta

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej igen Lotta!
   Ursäkta sent svar. Har inte varit inne på bloggen på ett tag. Jag tackar och bockar. Jag håller med dig till fullo i det du skriver angående problematikenoch alla sjukdomar som uppstår pga färdigmaten. Lycka till med din utbildning. Önskar dig en solig och skön sommar! 🙂

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Övrigt

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm. Lördag 7 december kl 19 Söndag 8 december kl 14 Söndag 8 december kl 17,30 Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en […]

Rödbestsfräs med ugnsbakad pumpa

Varför du ska äta D-vitamin och vegetarisk mat

Blogginlägg

Novembermörkret ligger verkligen som en blöt, grå matta över  Sverige just nu och det blir knappt ljust.  Det känns nästan som att det är skymning hela dagarna. Därför tänkte jag påminna om att äta extra D-vitamin eftersom att vitaminet bildas framförallt med hjälp av solen. Och nu under vinterhalvåret i norden har vi inte så […]

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]