Riktig mat & hälsa

Vad äter skolbarnen? Näringsfattig Potatis och pruttbullar eller snabbmat??

Jag fick just frågan från en läsare: Om jag hade haft mina barn på dagis i dag, hur skulle jag ställa mig till att ta med hemlagad mat till barnen. Jag skulle faktiskt ta med hemlagad mat, beroende på hur maten på dagis lagas.

För hur står det egentligen till när myndigheter  ska bestämma att våra barn ska äta gifter som kan ge dem hjärnskador, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter? Är det inte deras ansvar att ta reda på och informera allmänheten om det, eller mörkar man sånt? Javisst ja! Det är för dyrt med “hemlagat”! Då håller vi tyst!

Jag tar några exempel! Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst egentligen.
Varje år sätter vi svenskar i oss tusentals ton industritillverkade köttbullar. Industritillverkade köttbullar innehåller ofta ett väldigt  lågt köttinnehåll, endast 65-70%, och massor av tillsatser som stabiliseringsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. Hur kan den då smaka så mycket? Ja det är ju där man tillsätter smakförstärkare i form av aromer/köttprotein/glutamat. Läs gärna mitt inlägg om glutamat och dess skadliga inverkan här/
Dessutom är de små köttbullarna  friterade, inte stekta, och då i palmolja, vilket är väldigt ovänligt mot miljön. Finns det ens skolor/dagis där man lagar mat från grunden och där skolbarnen får handdrillade köttbullar på sin tallrik? Kanske, men då är de få!

Visste du att en fjärdedel av skolbarnens eneriintag i Sverige idag består av snabba kolhydrater i form av godis, snabbmat och snacks som de äter istället för skolmaten? Jag minns själv att jag och mina kompisar gick och köpte småfrallor och sköljde ner med läsk ibland på lunchrasten istället för att äta lunch i skolan.

Och om man då jämför godis och snabbmat från korvkiosken med vad  barnen får för mat i skolan? Är det så mycket bättre? Massproducerad storköksmat med massor av tillsatser och E-ämnen? Ja det beror ju på hur man ser det! För man kan man ju lugnt påstå att maten i skolorna är ganska näringslös på grund av att det är just färdigmat som också tillbringar en långvarig tid i värmeskåp,  och på det sätt den tillagas. Javisst kan man tycka att de äter näringrik mat när man ser en matsedel. Men vad ser man? Inte maten och dess näringsinnehåll på tallriken, utan maten i råvara, innan tillagning. Vitaminerna i födan reduceras upp till 75% när man håller maten varm i värmeskåp. Kokta grönsaker ska väl vara okej, men om de kokas för länge i för mycket vatten, försvinner vitaminerna.  Hälften av vitaminerna  i den C-vitaminberikade potatisen försvinner när man skalar den, då mycket av näringen sitter precis under skalet.  Men detta är också en knivig fråga. Potatis är en av de mest besprutade grönsaker/rotfrukter i Sverige. Får barnen ekologisk odlad mat i skolan? Tveksamt! Ska man då skala den och få en mindre näringrik potatis, eller skala för att få en mindre giftig potatis? Ja det är ju frågan! Vilket är bäst? Oskalad ekologisk förstås!
Får då barnen i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler för att orka jobba i skolan och hålla sig friska?  Om man sen tänker steget längre kan vitamin-och mineralbrist vara orsak till många sjukdomar, depression, värk och annat.Och tillsatser och E-ämnen kan orsaka hjärnskador. Och om man tänker steget ännu längre, är den dåliga maten i skolorna och kanske i hemmen, en av orsakerna till  att så många tonåringar/barn idag behöver äta antidepressiva medel?

Jag kan säga att jag är helt, helt övertygad om det!

Må gott!/ Mia

 


4 comments on “Vad äter skolbarnen? Näringsfattig Potatis och pruttbullar eller snabbmat??

  1. Anna on

    Intressant. Förövrigt gjorde jag ett expriment. Min mamma jobbar i förskolekök, hon lagar all mat från grunden utom pannkakorna, De köper hon färdiga, jag fick hem några stycken som blev över eftersom min man älskar dem. Jag ställde fram dem på matbordet till honom, eftersom han jobbade över och inte åt med oss. Han åt dem aldrig och de blev stående hela kvällen och hela dagen efter. De var lika mjuka, såg saftiga ut och hade ingen tendens alls att bli torra. Så nu får de stå tills de möglar tänker jag. Vilket jag tvivlar på aldrig händer…;C Ha en bra dag

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Anna!
      Intressant det där med pannkakorna. Färdigköpta sådana innehåller massor av läskiga ämnen. Så som konserveringsmedel förtjockningsmedel,surhetsreglerande ämnen, emulgeringsmedel och ibland även xtangummi. Kanske därför som pannkakorna inte kryper iväg av sig själva?
      Jag gjorde ett experiment med en färdigköpt sockerkaka en gång i tiden.
      2 år efter utgånget datum såg den lika fin ut, och var lika mjuk som när jag köpte den.
      Mvh/ Mia

      Svara
  2. Lotta on

    Hej Mia ( igen ) ! 🙂
    Jag är så inne på din linje och jag har tänkt länge på den stackars skolmaten som våra barn trycker i sig varje dag och mår så dåligt av. Tanken på det gör mig rädd och förtvivlad. Det var därför som jag kände att jag ville fråga dig angående att ta med sig hemlagad mat till sina barn i skolan och på dagis. ( jag förstår också att ju äldre man blir så vill man nog inte ha med sig en liten “låda” hemifrån och sticka ut bland sina kompisar, men jag tyckte om att läsa ditt svar om din dotter som har kunskapen om vad hon kan “hoppa” över och vad som är lite bättre att välja bland maten i skolan. )
    Barnen lär sig i skolor och på dagis hur dem tror tex köttbullar, dillkött och annat ska smaka och kanske maten även hemma ser likadan ut. Det är inte klokt hur det har kunnat bli så här.
    Jag bestämde mig för ett halvår sedan att nu får det vara nog och ska nu skola om mig efter 15 år i en helt annan bransch att läsa till friskvård och kostkonsult och med en vidare utbildning till kostrådgivare. Jag vill gärna dela med mig av min kunskap till skolor och kommuner. Även om mitt intresse för hälsa och kost är stor känns det oseriöst att inte ha en utbildning i ryggen innan man sprider information vidare, för det är ju där problematiken ligger, okunskap. Man litar blint på alla livsmedel som står i hyllorna och har någon tillverkat något så är det säkert okej att inta.
    För jag tror att utan att veta statistik så kan nog alla “räcka upp handen ” på att de har problem med sin mage på många olika sätt och springer till vårdcentraler och på akuten och många undersökningar görs. Gastroskopi, coloskopi , kapselkamera you name it…. och vad kostar inte detta för samhället och det värsta av allt är att man får “hjälp” i tablett form och fortsätter sitt intag av dålig kost.
    Man kan sammanfatta denna långa kommentar med att de som sitter och bestämmer över våra/sina nära och kära har inte kunskapen som du MIa tar upp, och varför får man då ta och bestämma över en sådan här allvarlig sak??!!
    Tack för att du tar upp viktiga, intressanta ämnen och framför allt är det jätte roligt att få ta del av din kunskap.
    Ha en skön sommar! 🙂
    Lotta

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej igen Lotta!
      Ursäkta sent svar. Har inte varit inne på bloggen på ett tag. Jag tackar och bockar. Jag håller med dig till fullo i det du skriver angående problematikenoch alla sjukdomar som uppstår pga färdigmaten. Lycka till med din utbildning. Önskar dig en solig och skön sommar! 🙂

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]