Riktig mat & hälsa

Vad äter skolbarnen? Näringsfattig Potatis och pruttbullar eller snabbmat??

Jag fick just frågan från en läsare: Om jag hade haft mina barn på dagis i dag, hur skulle jag ställa mig till att ta med hemlagad mat till barnen. Jag skulle faktiskt ta med hemlagad mat, beroende på hur maten på dagis lagas.

För hur står det egentligen till när myndigheter  ska bestämma att våra barn ska äta gifter som kan ge dem hjärnskador, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter? Är det inte deras ansvar att ta reda på och informera allmänheten om det, eller mörkar man sånt? Javisst ja! Det är för dyrt med "hemlagat"! Då håller vi tyst!

Jag tar några exempel! Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst egentligen.
Varje år sätter vi svenskar i oss tusentals ton industritillverkade köttbullar. Industritillverkade köttbullar innehåller ofta ett väldigt  lågt köttinnehåll, endast 65-70%, och massor av tillsatser som stabiliseringsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. Hur kan den då smaka så mycket? Ja det är ju där man tillsätter smakförstärkare i form av aromer/köttprotein/glutamat. Läs gärna mitt inlägg om glutamat och dess skadliga inverkan här/
Dessutom är de små köttbullarna  friterade, inte stekta, och då i palmolja, vilket är väldigt ovänligt mot miljön. Finns det ens skolor/dagis där man lagar mat från grunden och där skolbarnen får handdrillade köttbullar på sin tallrik? Kanske, men då är de få!

Visste du att en fjärdedel av skolbarnens eneriintag i Sverige idag består av snabba kolhydrater i form av godis, snabbmat och snacks som de äter istället för skolmaten? Jag minns själv att jag och mina kompisar gick och köpte småfrallor och sköljde ner med läsk ibland på lunchrasten istället för att äta lunch i skolan.

Och om man då jämför godis och snabbmat från korvkiosken med vad  barnen får för mat i skolan? Är det så mycket bättre? Massproducerad storköksmat med massor av tillsatser och E-ämnen? Ja det beror ju på hur man ser det! För man kan man ju lugnt påstå att maten i skolorna är ganska näringslös på grund av att det är just färdigmat som också tillbringar en långvarig tid i värmeskåp,  och på det sätt den tillagas. Javisst kan man tycka att de äter näringrik mat när man ser en matsedel. Men vad ser man? Inte maten och dess näringsinnehåll på tallriken, utan maten i råvara, innan tillagning. Vitaminerna i födan reduceras upp till 75% när man håller maten varm i värmeskåp. Kokta grönsaker ska väl vara okej, men om de kokas för länge i för mycket vatten, försvinner vitaminerna.  Hälften av vitaminerna  i den C-vitaminberikade potatisen försvinner när man skalar den, då mycket av näringen sitter precis under skalet.  Men detta är också en knivig fråga. Potatis är en av de mest besprutade grönsaker/rotfrukter i Sverige. Får barnen ekologisk odlad mat i skolan? Tveksamt! Ska man då skala den och få en mindre näringrik potatis, eller skala för att få en mindre giftig potatis? Ja det är ju frågan! Vilket är bäst? Oskalad ekologisk förstås!
Får då barnen i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler för att orka jobba i skolan och hålla sig friska?  Om man sen tänker steget längre kan vitamin-och mineralbrist vara orsak till många sjukdomar, depression, värk och annat.Och tillsatser och E-ämnen kan orsaka hjärnskador. Och om man tänker steget ännu längre, är den dåliga maten i skolorna och kanske i hemmen, en av orsakerna till  att så många tonåringar/barn idag behöver äta antidepressiva medel?

Jag kan säga att jag är helt, helt övertygad om det!

Må gott!/ Mia

 


4 comments on “Vad äter skolbarnen? Näringsfattig Potatis och pruttbullar eller snabbmat??

  1. Anna on

    Intressant. Förövrigt gjorde jag ett expriment. Min mamma jobbar i förskolekök, hon lagar all mat från grunden utom pannkakorna, De köper hon färdiga, jag fick hem några stycken som blev över eftersom min man älskar dem. Jag ställde fram dem på matbordet till honom, eftersom han jobbade över och inte åt med oss. Han åt dem aldrig och de blev stående hela kvällen och hela dagen efter. De var lika mjuka, såg saftiga ut och hade ingen tendens alls att bli torra. Så nu får de stå tills de möglar tänker jag. Vilket jag tvivlar på aldrig händer…;C Ha en bra dag

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Anna!
      Intressant det där med pannkakorna. Färdigköpta sådana innehåller massor av läskiga ämnen. Så som konserveringsmedel förtjockningsmedel,surhetsreglerande ämnen, emulgeringsmedel och ibland även xtangummi. Kanske därför som pannkakorna inte kryper iväg av sig själva?
      Jag gjorde ett experiment med en färdigköpt sockerkaka en gång i tiden.
      2 år efter utgånget datum såg den lika fin ut, och var lika mjuk som när jag köpte den.
      Mvh/ Mia

      Svara
  2. Lotta on

    Hej Mia ( igen ) ! 🙂
    Jag är så inne på din linje och jag har tänkt länge på den stackars skolmaten som våra barn trycker i sig varje dag och mår så dåligt av. Tanken på det gör mig rädd och förtvivlad. Det var därför som jag kände att jag ville fråga dig angående att ta med sig hemlagad mat till sina barn i skolan och på dagis. ( jag förstår också att ju äldre man blir så vill man nog inte ha med sig en liten “låda” hemifrån och sticka ut bland sina kompisar, men jag tyckte om att läsa ditt svar om din dotter som har kunskapen om vad hon kan “hoppa” över och vad som är lite bättre att välja bland maten i skolan. )
    Barnen lär sig i skolor och på dagis hur dem tror tex köttbullar, dillkött och annat ska smaka och kanske maten även hemma ser likadan ut. Det är inte klokt hur det har kunnat bli så här.
    Jag bestämde mig för ett halvår sedan att nu får det vara nog och ska nu skola om mig efter 15 år i en helt annan bransch att läsa till friskvård och kostkonsult och med en vidare utbildning till kostrådgivare. Jag vill gärna dela med mig av min kunskap till skolor och kommuner. Även om mitt intresse för hälsa och kost är stor känns det oseriöst att inte ha en utbildning i ryggen innan man sprider information vidare, för det är ju där problematiken ligger, okunskap. Man litar blint på alla livsmedel som står i hyllorna och har någon tillverkat något så är det säkert okej att inta.
    För jag tror att utan att veta statistik så kan nog alla “räcka upp handen ” på att de har problem med sin mage på många olika sätt och springer till vårdcentraler och på akuten och många undersökningar görs. Gastroskopi, coloskopi , kapselkamera you name it…. och vad kostar inte detta för samhället och det värsta av allt är att man får “hjälp” i tablett form och fortsätter sitt intag av dålig kost.
    Man kan sammanfatta denna långa kommentar med att de som sitter och bestämmer över våra/sina nära och kära har inte kunskapen som du MIa tar upp, och varför får man då ta och bestämma över en sådan här allvarlig sak??!!
    Tack för att du tar upp viktiga, intressanta ämnen och framför allt är det jätte roligt att få ta del av din kunskap.
    Ha en skön sommar! 🙂
    Lotta

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej igen Lotta!
      Ursäkta sent svar. Har inte varit inne på bloggen på ett tag. Jag tackar och bockar. Jag håller med dig till fullo i det du skriver angående problematikenoch alla sjukdomar som uppstår pga färdigmaten. Lycka till med din utbildning. Önskar dig en solig och skön sommar! 🙂

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]