Annons
Annons

Nyttiga Rödbetsbiffar med fetaostcrème

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
4 juli, 2013
Rödbetsbiffar med potatis och fetaostcreme i en lila skål på en grön tallrik

Det har inte blivit så mycket bloggande senaste veckan. Har haft mycket att göra och har saknat både inspiration och motivation att laga något nytt samtidigt som jag haft idètorka. Men häromdagen lagade jag rödbetsbiffar, vilket ju kan passa på bloggen.

Rödbetsbiffar med potatis och fetaostcreme i en lila skål på en grön tallrik
Mia Hagenmalm

Rödbetor i sig är en väldigt nyttig rotfrukt som innehåller massor av nyttiga fytonäringsämnen som nitrat och betain och kryllar av bra antioxidanter. Jag bara älskar den . Jag äter den iallafall två-tre gånger i veckan, då oftast råriven med lite olivolja och ibland pressad citronsaft.
Nitratet i rödbetan omvandlas av bakteriefloran i munhålan till nitrit, vilket i sin tur omvandlas till kväveoxid i magsäcken. Kväveoxid har en blodtryckssänkande och kärlvidgande effekt, vilket bidrar till att förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Betain ökar syreupptaget i blodet, som ökar prestationsförmågan och uthålligheten vid hård träning.
Rödbetor renar även gallblåsan och levern från toxiner, och rensar tarmen. Enligt nya studier kan den även motverka cancer. Ja den har många bra egenskaper, rödbetan.

Annons

I dessa biffar blandade jag även i kikärtor. 🙂

Rödbetsbiffar med fetostcreme och valnötter
2 Portioner
380g kikärtor, kokta
3 rödbetor ca 300g,
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk fiberhusk
1 ägg
herbamare örtsalt och svartpeppar

Jag köpte färdigkokta kikärtor på tetra. Skölj kikärtorna ordentligt och låt dem rinna av. Skala och skölj rödbetorna. Riv dem fint. Mixa kikärtorna. Tillsätt ägg och fiberhusk och blanda väl. Vänd ner vitlök och rödbetor och smaka av med herbamare örtsalt och svartpeppar. Forma till ca 4 biffar. Stek på svag värme i lite smör ca 5 minuter sida.

Fetaostcrème med valnötter
75 g fetaost
1 dl creme fraiche
20 g valnötter, hackade
salt och peppar

Smula sönder fetaosten och blanda med creme fraiche och hackade valnötter. Smaka av med salt och peppar.
Servera rödbetsbiffarna med fetaostcrèmen och nykokt färskpotatis och sallad.

Må så gott!/ Mia

 

Annons
Annons