Annons
Annons

Alla goda ting är tre! Jättegoda röror till grillat!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
15 juli, 2013
En grön pestoröra i vit skål, en tomatsalsa i vit skål, en aioli i vit skål
En grön pestoröra i vit skål, en tomatsalsa i vit skål, en aioli i vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Det är så härligt väder i dag, men jag håller mig inomhus för att vara sällskap till min dotter som ligger sjuk i soffan och ser på TV. Tänkte passa på att blogga lite. Snart tar vi båten över till hemön-Gotland. Ska bli riktigt mysigt! Två av mina döttrar är redan där med sina familjer. Och så ska jag snart bli mormor igen. I augusti kommer det en liten kille till. Är så spännande! Jag hoppas att det inte sker när vi är borta bara.

Alla goda ting är tre heter ett ordspråk! Och jag måste dela med mig av tre goda röror. Dessa passar utmärkt till grillat, till brödet, till bakpotatis, och som dip. Bara fantasin sätter gränser. Det är lite pyssel med det, men det är värt besväret. Jag gjorde rörorna till grillad kyckling och ugnsrostad potatis i går. Att göra tre stycken ger variation för smaklökarna och matupplevelsen. I peston bytte jag ut pinjenötter mot solroskärnor. Sist jag gjorde pesto på pinjenötter fick jag såkallad pinjemun. I flera dagar hade jag en otäck smak på tungan och allt jag åt smakade konstigt. Fick ett tips av en vän att skölja munnen med vinäger och det funkade faktiskt. Det var riktigt äckligt att ha smaken i munnen. Det funkar lika bra med solroskärnor, för det dröjer nog tills jag äter pinjenötter igen.

 

Annons

Pesto med kronärtskocka:
2 kronärtskockor
2 tsk salt, till varje liter vatten
1/2 citron

En grabbnäve ruccolasallad
1 vitlöksklyfta
1/2 dl solroskärnor
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 dl parmesanost, riven
Gör så här:
Skölj skockorna väl i vatten. Bryt av skaften och se till att de grova trådarna följer med. Rensa bort de nedersta bladen. Ta en kniv och jämna till botten på skockorna. Lägg ner dem i en kastrull och häll kokande vatten över så att det täcker dem. Tillsätt salt och en halv citron. Koka ca 40 minuter eller tills det går lätt att lossa på bladen.. Ta upp skockorna och lägg dem upp och ner
för att rinna av. plocka av bladen och skrapa av den köttiga delen längst ner på bladen. Ta försiktigt bort den skäggiga delen på botten av skockorna och låt svalna.

Mixa sedan ruccola kronärtskockor, solroskärnor, vitlök, och salt i små intervaller. Tillsätt parmesan och olivolja och mixa till en slät kräm.

Het tomat&paprikasalsa
1/2 röd paprika
1 tomat
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 chilifrukt
1 msk citron
1/2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin, mald

Gör så här:
Grilla paprikan tomat, vitlök och chili antingen på grillen eller i ugn. Passa så grönsakerna inte bränns. I ugn på 225 grader ca 10 minuter eller tills grönsakerna får färg. Olika grönsaker tar olika tid, så man får passa och kolla dem. Ansa och skala när de svalnat. Låt bli kallt. Mixa grönsakerna tillsammans med citron, olja och spiskummin.

Annorlunda aioli med jordärtskocka:
ca 1 dl
100 g jordärtskockor
1/2 msk colemans senapspulver
1/2 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
salt och chiliflakes

Gör så här:
Skölj jordärtskockorna väl och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt svalna lite innan du skalar dem.Låt bli rumsvarmt Mixa sedan alla ingredienser utom olivolja och kryddor. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle eller droppvist medan du fortsätter att mixa. Kör till en jämn och blank majonäs. Smaka av med salt och chiliflakes.

 

 

 

Annons
Annons