Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Akupunktur bra eller placebo? Har lust att gå till motattack!

Ibland läser man saker som får en att nästan krypa ur skinnet av ilska! Ja, jag är uppriktigt förbannad just nu!

Läste just en artikel i DN om en forskning man gjort på bebisar med kolik och akupunktur. Man delade in bebisarna i tre olika grupper. I två av grupperna får bebisarna olika behandling med akupunktur och den tredje gruppen får ingen behandling alls. Föräldrarna är under denna tid omedvetna om vilken behandling barnet får för att undvika placeboeffekten. Under tiden ska föräldrarna även föra en loggbok där man noterar hur barnet mår.

Så! Allt väl! Det har ju visat sig att kolikbebisarna mår bättre med akupunktur.

Men! Så uttalade sig en läkare i fallet! All Akupunktur är hokuspokus enligt honom och akupunktur har smygit sig in för lättvindligt inom skolmedicinen. I de bästa studierna ser man ingen skillnad mellan placeboeffekten och riktiga nålar säger han. Visst får människan ha sin åsikt! Men har han då någon forsking som visar att det inte hjälper eller har han träffat någon/några som har blivit hjälpta av denna metod? Visst kan vi vuxna läka oss själva genom att tro. Men! Jag har genomgått en väldig massa behandlingar för min Wiplasch-skada. En av dem  som funkat bäst är just akupunktur. Varför skulle jag må bäst av det? Jag har trott och hoppats på alla alternativa behandlingar jag har genomgått.

Min fråga är då!!! Hur kan en bebis som är helt ovetande plötsligt bli bra om det inte hjälper? Eller ett djur som får akupunktur som blir bättre!

Hur kan man yttra sig och säga att det är placeboeffekten det beror på? Jag skulle vilja ha en bra förklaring av honom!

 

 

 


24 comments on “Akupunktur bra eller placebo? Har lust att gå till motattack!

 1. Lotta on

  Bra skrivet Mia!
  Jag blir också så arg o besviken på att tron på det alternativa inte
  har kommit längre här i Sverige. En metod som akupunktur som funnits i 5000 år måste fungera, annars hade den inte existerat nu.
  Det är bara i Sverige som barn inte får behandlas med något så ofarligt som akupunktur.

  Svara
 2. Tobias on

  Sverige är det enda landet i Europa där barn under 8 år inte får behandlas med akupunktur (samma regler för leg personal). Allt måste vara evidensbaserat. Kajsa Landgren gör ett utmärkt arbete med sin studie & jag vet personligen att resultaten är väldigt bra. Idag har vi nästan 90 % positiva resultat. Men det görs för lite forskning & fortfarande för få föräldrar som vill ställa upp i forskningsstudierna med sina barn, eller vet om det.
  Ta en titt på denna länken här är ingående fakta om studien :)http://kurera.se/tusen-nalar/2013/03/18/spadbarnskolik/

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Tobias! Tack för tips!Jag har tydligen missat artikeln i Kurera pga semester.
   Jag vet också personligen att akupunktur kan lindra spädbarnskolik.

   Det jag tycker är beklagligt i det hela är att det finns hjälp att få, och eftersom att en baby inte behöver mer stimulans än att man försiktigt sticker in nålen och drar ut den omedelbart, kan man fundera på, vad är det egentligen mot timmar av magont? Både barn och föräldrar får lida. Oftast känner barnet knappt sticket.
   Lotta! Jag håller med! Hur kan en metod som funnits i över 5000 år, fortfarande existera om den inte fungerar? Och på vilket sätt kan metoden vara farlig?
   Över huvud taget, allt som ingår inom det alternativa finns det så mycket regler och förordningar om i Sverige. Ibland kokar man över när man hör att myndigheter eller läkare helt sågar metoder eller tillskott som man vet funkar.
   Men som tur är, finns det fler och fler läkare som anammar det alternativa.

   Svara
 3. Martin on

  Lotta: huruvida en metod har funnits i 5 år eller 5000 år har exakt 0 inverkan på dess effekt utöver placebo. Homeopati används till exempel fortfarande trots den mängd studier som visar att det inte fungerar.

  Mia: Tyvärr är inte akupunktur inte en ofrarlig behandling. Infektioner/smittspridning/pneumothorax och t o m dödsfall finns beskrivet i litteraturen. Då ser jag det som självklart att man i alla fall inte skall behandla barn med en metod som i stora och välgjorda studier inte har visat sig ha någon vidare effekt utöver placebo.
  Sedan har anekdoter/personliga upplevelser inte någon plats när man skall bestämma över medicinska behandlingsalternativ.

  Med vänlig hälsning, Martin

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Det infektioner/smittspridningar osv, som nu finns beskrivet i litteraturen torde inte existera om akupunktur utförs av välutbildad och licencierade praktiker som använder sig av sterila engångsnålar, vilket det finns en lag på att man måste. Jag vet också att det finns/fanns sådana fall innan man införde en lag på att man måste använda sterila nålar.Och det finns säkert också oseriösa praktiker inom akupunkturen. MEN! Om utbildad sjukvårdspersonal ger barnen akupunktur för spädbarnskolik, torde inga infektioner eller smittspridningar ske. Icke dödsfall heller. Det jag vill säga angående mitt inlägg här, är att akupunktur ger ytterst, ytterst sällan biverkningar. Metoden innehåller inga gifter. Och återigen! Ett spädbarn eller ett djur blir inte bättre från sina symtom med akupunktur om det skulle vara palcebo eftersom att de är omedvetna.
   Inte bara jag personligen har blivit hjälpt av akupunktur, utan jag har genom nästan 20 års tid på nära håll sett många, många bli symtomfria eller fått lindring.
   Mvh/ Mia

   Svara
  • Lotta on

   Martin: Jag har arbetat med akupunktur i 27 år o aldrig vare sig dödat någon el givit någon en infektion så det anser jag vara högst ovanligt. Tänk på hur dessa små bebisar lider av sin magknip i månader för att sjukvården inget kan göra. Då är små nålstick som knappt känns lindrigt i jämförelse. Barnet mår bättre o föräldrarna slipper må dåligt o känna sig maktlösa. En win win situation!
   Som Tobias skrev så är Sverige det enda land som inte behandlar spädbarn…Varför? I Finland så ges zonterapi på spädbarn mot kolik vilket också hjälper o man slipper nålstick med risk för “infektioner o dödsfall” som följd.
   /Lotta

   Svara
 4. katharina dehnzon on

  När Någon vare sig det är en läkare eller en rörmokare gör ett sådant uttlande, MÅSTE personen ifråga vara grymt insatt och påläst om det ämnet innan man uttlar sig överhuvudtaget.Men de är de ju oftast inte, de bara tror!!!

  Svara
 5. Martin on

  Hej igen!

  Lotta: Jag vet att det är ovanligt med biverkningar på akupunktur, jag ville bara påvisa att det inte är någon helt ofarlig behandling. Frågan man måste ställa sig, som vid alla behandlingar, är huruvida risken uppväger en ev nytta. Metaanalyser av tillgängliga studier av akupunktur visar ingen till liten effekt på exv nedre ryggsmärtor och illamående men samtidigt verkar detta vara i stort sett bara placeboeffekt. (http://www.bmj.com/content/338/bmj.a3115 , http://www.sciencebasedmedicine.org/can-we-finally-just-say-that-acupuncture-is-nothing-more-than-an-elaborate-placebo/)

  Angående att behandla kolikbarn med akupunktur ter sig stödet för detta vara mycket svagt vilket även SBU håller med om. (http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/akupunktur-i-tva-sekunder-minskade-spadbarnskolik-med-tva-minuter/)

  Mia: Barn kan påverkas av placeboeffekten och även djur verkar kunna påverkas av den; Placebo by proxy (http://www.sciencebasedmedicine.org/is-there-a-placebo-effect-for-animals/)
  Sedan vet jag inte vilka behandlingar du menar som skulle innehålla gifter?

  Slutligen tvivlar jag inte på att Ni båda har träffat människor som har blivit hjälpta av akupunktur eller t o m själva tycker att det fungerar. Som jag sade i mitt förra inlägg så har personliga upplevelser/anekdoter inget bevisvärde angående om en behandling fungerar eller inte. Det ser man genom väl konstruerade vetenskapliga studier.

  Med vänlig hälsning Martin

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Martin!När jag pratar om en giftfri metod, menar jag att man med akupunktur kan uppnå en god effekt utan smärtstillande läkemedel.Ta bara en vanlig alvedon.Alvedon kan påverka levern, ge ödem, nässelutslag och andningssvårigheter som biverkning.Om man tar alvedon för tillfällig värk eller feber en eller två dagar, må vara hänt. Men ska man äta läkemedel för kronisk smärta varje dag, förgiftar man sakta sin kropp. En värktablett lindrar smärtan, men när den slutat värka är det onda kvar. Den botar alltså inte symtomen. Dessutom kan biverkningar av medicinen påverka att jag måste ta medicin för mina biverkningar. Ytterligare gifter alltså.Efter en tids användande av värktabletter avtar effeketen och jag måste ta starkare och starkare medel för att kunna fungera i vardagen. Tar jag däremot akupunkturbehandlingar ett ex antal gånger, slipper jag mycket av min värk helt naturligt utan gifter och effekten av behandlingen ger lindring så pass att jag slipper äta värktabletter, i flera månader. Jag har även genom akupunktur och zonterapi blivit av med olika krämpor som kronisk bihåleinflammation, upprepade urinvägsinfektioner och fått behålla barn efter återupprepade missfall.Något som inte sjukvården kunde hjälpa till med.Jag tycker att Kajsa Landgren gör ett ytterst bra jobb med sin studie av akupunktur för spädbarnskolik. Även om läkaren så sarkastiskt helt sågar metoden, är inte studien klar på långa vägar. Och om det nu visar sig att akupunktur är placebo och hokuspokus, så är jag glad att placebo och hokuspokus har en så enormt bra effekt som funkar. Både för mig, spädbarn med kolik, djur och andra.

   Svara
 6. Lotta on

  Hej Martin!
  Under mina år som akupunktör så har jag önskat att jag skulle få göra en studie på mina behandlingar. Jag tycker att jag får mycket bra resultat.
  Vad det gäller placebo så har du rätt. Men tänk OM nu dessa kolikbarn blir friska o även om det är placebo, så mår de ju bättre.
  Det är det som är huvudsaken tycker jag.
  Med vänlig hälsning, Lotta

  Svara
 7. Lotta on

  Martin, vad det gäller infektioner o dödsfall i samband med akupunktur så tror jag att det inte går att jämföra med hur många som faktiskt dör på sjukhus efter behl av en läkare, efter en operation osv.
  Infektioner på sjukhus, t ex stafylokocker är inte ovanligt med långa medicineringar o besvär för patienten.
  Söker du på dödsfall inom det alternativa o dödsfall pga läkares misstag så vet jag att det är fler dödsfall inom sjukvården men det blir inte lika stora rubriker när en läkare gör misstag el så tystas det ner!

  Svara
 8. Martin on

  Mia: Alla mediciner som har en verkan har också en risk för biverkningar. Biverkningarna får man bedöma i relation till de ursprungliga besvären man har, boten skall inte vara värre än soten osv. Jag betvivlar fortsatt inte att vissa tycker sig ha hjälp av akupunktur och zonterapi men då det inte finns några bra evidens för dess effektivitet utöver placebo bör det kanske inte bekostas av allmänna medel. Ett barn har inte någon möjlighet att välja behandling av sina besvär och där måste vi ge behandling som är bevisat effektiv och säker. Sedan håller jag inte med om att du kallar mediciner som bevisat hjälper människor vid sjukdom gifter, och om vi nu är inne på “naturliga” behandlingar så kommer många läkemedel från växtriket från början.

  Lotta: De välgjorda studierna av akupunktur visar inte någon stor effekt över placebo. Angående infektioner och dödsfall på sjukhus är det alltid en risk med operationer vid exv cancer, hjärtkärlsjukdom mm, denna risk går man igenom med patienten innan ingreppet. Däremot håller jag inte med om att misstag i sjukvården tystas ner. En snabb googling ger många artiklar angående detta.
  Angående att ge en behandling utan bevisad effekt eller enbart verkar genom placeboeffekten är det oärligt mot patienten samt icke-fungerande behandling kan göra att ett sjukdomstillstånd progredierar eller inte utreds ordentligt.

  MVH Martin

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Martin!
   Vad jag menar är att jag föredrar en naturlig metod utan gifter framför att äta värktabletter. För du kan väl inte på allvar mena att värktabletter som kan orsaka skador på levern inte är giftig? Vid långvarigt bruk, blir en sådan tablett farlig, eftersom att den kan orsaka skador på inre organ.Dessutom är en enkel, receptfri tablett som vanlig alvedon, på sikt beroendeframkallande. Men nu var det inte det jag egentligen ville ha sagt. Det var effekten av akupunktur. Eftersom att man fortfarande studerar akupunktur på spädbarn kan inte studien anses vara studien färdigutredd, och jag hoppas att man forskar mer, eftersom att det bevisligen har så god effekt på många. Sen om det visar sig att det inte hjälper mot spädbarnskolik, tycker jag det är en självklarhet att inte sticka små bebisar med nålar i onödan.
   Mvh/ Mia

   Svara
 9. Martin on

  Hej igen Mia.

  Det låter som att vi kan enas om att det krävs bra evidens innan vi börjar behandla spädbarn med nålstick. Om det skulle visa sig att det är effektivt och säkert så kommer jag naturligtvis ändra åsikt.

  Angående paracetamol (panodil/alvedon) är det en i allt väsentligt ofarlig medicin om man använder den i rätt dos. Leverskador kan uppkomma vid överdosering och i kombination med alkohol men inte om man använder rekommenderade doser. Man har diskuterat ev njurpåverkan vid långtidsanvändning men detta har ej kunnat styrkas. Paracetamol är ej beroendeframkallande.
  Sedan kan man ju även argumentera att det är mycket i vardagen som är farligt vid överdosering; bordssalt, muskot, d-vitamin, och vanligt vatten mm.

  MVH Martin

  Svara
 10. Lotta on

  Jag lovar aldrig någon en förbättring av mina behandlingar, de väljer själva om de vill gå på akupunktur el inte. Däremot har många läst om dessa alternativa behandlingar innan de kontaktar mig o en del har inte fått hjälp inom vården. Titta på t ex Tyskland, där samarbetar sjukvården o alternativa metoder. Det ger människor en valmöjlighet i sitt sökande efter bättre hälsa. Vi borde oxå kunna arbeta åt samma håll, nämligen att få människor friska. Det är iaf mitt mål med mina behandlingar.
  Mvh Lotta

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Lotta! ja visst vore det förträffligt om sjukvården och det alternativa kunde samarbeta som ex i Tyskland. Håller med dig till fullo. Det finns så många duktiga, utbildade inom det alternativa som verkligen kan sin sak.Det gör mig både förbannad och ledsen att det oftast avslås som hokuspokus och placebo när man verkligen ser att det funkar. För mig är det naturligt att välja det alternativa inom de områden, där sjukvården inte kan hjälpa till. Och jag väljer hellre akupunktur och kosttillskott som jag vet funkar för att lindra smärta framför att äta värktabletter.

   Martin! Alvedon är visst beroendeframkallande enligt erfarenhet. Sen får du ha din åsikt. När det gäller bra evidens, dvs slutresultat på om akupunktur hjälper mot spädbarnskolik, så hoppas jag att man också får slutföra sina studier. Man har fått upp till 90% positiva resultat, och det borde vara bevis nog. Man ska inte såga en studie innan man hunnit lägga fram ett resultat.
   Mvh Mia

   Svara
 11. Martin on

  Hej Lotta!

  Om man arbetar med patienter skall man givetvis förklara varför man behandlar och vad man förväntar sig uppnå med behandlingen. Detta tycker jag gäller både hälso- och sjukvården och sk alternativa behandlingar. De som inte tycker sig bli hjälpta av vården i stort kanske kan känna sig hjälpta av alternativa metoder. Min mening är dock att detta inte bör bekostas av det allmänna om det inte finns bra belägg för att det fungerar utöver placebo.
  Att man i Tyskland har samarbete med alternativa metoder är inte ett argument för att vi skall införa dessa metoder här om det inte finns evidens för dem.
  Angående att jobba åt samma håll är detta självklart och det ingår i den vetenskapliga modellen att anpassa sig efter nya rön/metoder som det finns belägg för.

  MVH Martin

  Svara
 12. Martin on

  Hej igen!

  Sophie: Ja, jag är läkare.

  Mia: Alvedon/panodil är inte beroendeframkallande, om det var det skulle det troligen säljas på plattan för 200 kronor tabletten istället för på apoteket för 3kr/st. Däremot kan man diskutera hur effektiv den är som smärtstillande efter 2-3 månaders konstant användning, men det betyder inte att den är beroendeframkallande. Har du några vetenskapliga belägg för att den skulle vara beroendeframkallande får du gärna länka till din källa. Möjligtvis blandar du ihop det men citodon/panocod som ju innehåller kodein förutom paracetamol, och kodein har ju absolut en potential för beroende.
  Återigen; om en välgjord studie (prospektiv, dubbelblindad mm) visar att akupunktur hjälper mot kolik och att detta resultat sedan går att reproducera kommer jag att ändra åsikt i frågan. Anledningen till att läkaren i artikeln du nämner i ditt inlägg ovan är kritisk är troligen det svaga bevisläget för akupunktur i allmänhet.

  MVH Martin

  Svara
 13. Lotta on

  Martin: Jag skulle inte ha arbetat med alternativa metoder så pass länge som jag har gjort ifall jag aldrig fick några positiva resultat.
  Det är näst intill kränkande att läsa detta att det är “svagt bevisläge”.
  Jag har så många tacksamma o glada klienter som blivit av med t ex migrän, ryggvärk, allergier, mensvärk, magvärk/IBS ja t om kvinnor som har blivit gravida med min hjälp. Det du skriver här att bevisläget är svagt, menar du då att jag “lurar” mina klienter? Tror du på fullaste allvar att en kvinna kan blir gravid, få igång mens och ägglossning bara av placeboeffekt?
  Placebo finns till viss del med i vissa lägen men när en allergi förvinner helt för att aldrig komma tillbaka, elller en migrän, då kan det knappast handla om placebo. Hur förklarar du att sjukgymnaster som arbetar för Landstinget använder sig av akupunktur som smärtlindring?
  H Lotta

  Svara
 14. Martin on

  Hej Lotta!

  Vad tråkigt att du känner dig kränkt. Jag menar inte att du lurar dina patienter medvetet, jag tror också att dina patienter verkligen känner sig bättre. Men det du tar upp i ditt inlägg är anekdotisk bevisföring vilket inte är ett giltigt sätt att bedöma en behandlingsmetods effektivitet. Personen som blev gravid kanske skulle ha blivit det ändå? Ev allergier (om det nu var allergier) kan fluktuera i sitt förlopp och IBS, ryggvärk m fl tillstånd kan ju också förbättras av sig själv. Jag skulle gärna vända på frågan och undra om du på fullaste allvar tror att nålstick i icke påvisbara energipunkter i huden skulle göra en kvinna gravid?
  Jag påstår fortsatt att bevisläget för akupunktur är svagt men om evidensläget ändras så kommer även jag att ändra mig.
  Att landstinget godkänner akupunktur som smärtlindring är bitvis lite problematiskt men det finns ju svaga evidens för vissa smärttillstånd och i fallet med smärta en plausibel förklaring till hur det fungerar. Jämför med hur att blåsa/smeka på huden där man har slagit sig för att minska upplevelsen av smärta.

  MVH Martin

  Svara
 15. Lotta on

  En kvinna som gjort 9 st IVF:er plus frysförsök, med en störd menscykel i många år. Hon får ordningg på sin menscykel o 2 månader därefter är hon gravid. Det kallar inte jag en slump.
  Men jag tror mer på alternativa behandlingar än på livslång medicinering där bara symptomen tas bort, inte ORSAKEN till sjukdomen. Där har du skillnaden, vi jobbar med orsaken till varför patienten mår dåligt, därför blir många friska/re.

  Svara
 16. Martin on

  Hej igen Lotta!

  Anledningen till att vi använder vetenskapliga studier istället för anekdoter för att bestämma om någonting fungerar är just för att i möjligaste mån eliminera slumpen. Detta kan mycket väl ha varit slumpmässigt. Bara för att något händer efter något annat betyder det inte att det ena orsakade det andra (post hoc ergo propter hoc).
  I möjligaste mån mån behandlar vi inom skolmedicinen bakomliggande sjukdomar, inte bara symtom på sjukdom, om det var detta du ville antyda.

  MVH Martin

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)