Riktig mat & hälsa

Frestar med en superfräsch räk&nektarinsallad till lunch i värmen!

Räksallad på vackert blått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Oj vad varmt det varit de sista dagarna här i Nynäshamn. Kvalmig, tryckande och dallrande värme! I förrgår kom regnet och det blev mycket svalare. Det blev lättare att andas. Riktigt skönt att sova utan att behöva vakna för att det varit för varmt i sovrummet. Men jag gillar värmen, så jag hoppas att den kommer tillbaka. Jag vill att sommaren ska vara lång. Får alltid lite lätt panik i september när hösten börjar närma sig och det går mot mörkare tider. Jag är ingen vinterälskare!

Det här med solen! Man ska ju vara försiktig och inte bränna sig. Jag har dessutom fått förmaningar av en hudläkare att inte bevistas i solen utan hög solskyddsfaktor efter att jag varit och fryst min näsa en gång. Hade en solskada, ett sår på näsan som ofta blödde och kliade. Det var inte cancer, men kan bli. Och det första jag gjorde på Gotland var att bränna mig rejält. Hade glömt solskyddscremen hemma, och höll mig i skuggan. Det hjälpte inte alls. På Gotland tar solen som utomlands. Jag vet ju det! Nu har mitt sår kommit tillbaka, så jag får nog uppsöka läkare igen.  Var försiktig när ni solar och smörj in er om ni är ute mitt på dagen. Att bevistas i skugga hjälper föga.

När det är varmt är det såå gott med något svalkande och saftigt  i matväg.
Och nu är det nektarinerna och persikornas tid. Det är fantastiskt  jättegott att göra en god matig sallad på. Jag använde det i min lunch igår. Marinerade räkor i lime, vitlök och chili, fräste i het stekpanna någon minut och skar ner några nektariner, galiamelon och blandade med rödlök, sallad och avocado. Kokade ett ägg och åt till. Smarrigt, fräscht och enkelt!

Nektarin&Melonsallad med chili/limemarinerade räkor.
2 portioner:
250 g räkor
2 msk olivolja
1 röd chilifrukt
1 msk agavesirap
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 msk riven ingefära
1 limefrukt
himalayasalt

1 nektarin
1/2 galiamelon
1 liten rödlök
1/4 gurka
1 avocado
80g sugarsnaps
5 dl sallad, blandad
1 ägg, hårdkokt
1 nypa rostade solroskärnor
Gör så här:

Skala räkorna och hacka chilifrukten fint. Blanda räkor och chili med olivolja, ingefära, vitlök och saften från 1 lime i en skål. Låt stå en stund och dra. Fräs allt snabbt, ca 1 minut, salta lätt och häll över allt i en skål. Se till att få med även såsen som blir. Skala och skär nektarin, avocado, gurka och melon i mindre bitar. Finhacka löken. Koka sugarsnaps i lättsaltat vatten 1 minut. Slå på kallt vatten, och låt svalna. skölj och skär sallad. Blanda samman alla ingredienser. Tänk på att få med all sås som räkorna ligger i. Strö över solroskärnor. Smaka av med salt och peppar och eventuellt chiliflakes. Ät salladen som den är, eller gör en fräch vinegrette om du vill. Jag åt min ägghalva vid sidan om!

Vinegrette:
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk limesaft
1 tsk örtkryddor
1 tsk agavesirap
Salt och svartpeppar

Blanda samman och häll upp på ren burk med tätslutande lock.

:-)/ Mia

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]

Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Blogginlägg

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt. Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. […]

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

Blogginlägg

Allt liv kommer från jorden Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten. Så börjar filmen Sista skörden! Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket […]