Riktig mat & hälsa

Frestar med en superfräsch räk&nektarinsallad till lunch i värmen!

Räksallad på vackert blått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Oj vad varmt det varit de sista dagarna här i Nynäshamn. Kvalmig, tryckande och dallrande värme! I förrgår kom regnet och det blev mycket svalare. Det blev lättare att andas. Riktigt skönt att sova utan att behöva vakna för att det varit för varmt i sovrummet. Men jag gillar värmen, så jag hoppas att den kommer tillbaka. Jag vill att sommaren ska vara lång. Får alltid lite lätt panik i september när hösten börjar närma sig och det går mot mörkare tider. Jag är ingen vinterälskare!

Det här med solen! Man ska ju vara försiktig och inte bränna sig. Jag har dessutom fått förmaningar av en hudläkare att inte bevistas i solen utan hög solskyddsfaktor efter att jag varit och fryst min näsa en gång. Hade en solskada, ett sår på näsan som ofta blödde och kliade. Det var inte cancer, men kan bli. Och det första jag gjorde på Gotland var att bränna mig rejält. Hade glömt solskyddscremen hemma, och höll mig i skuggan. Det hjälpte inte alls. På Gotland tar solen som utomlands. Jag vet ju det! Nu har mitt sår kommit tillbaka, så jag får nog uppsöka läkare igen.  Var försiktig när ni solar och smörj in er om ni är ute mitt på dagen. Att bevistas i skugga hjälper föga.

När det är varmt är det såå gott med något svalkande och saftigt  i matväg.
Och nu är det nektarinerna och persikornas tid. Det är fantastiskt  jättegott att göra en god matig sallad på. Jag använde det i min lunch igår. Marinerade räkor i lime, vitlök och chili, fräste i het stekpanna någon minut och skar ner några nektariner, galiamelon och blandade med rödlök, sallad och avocado. Kokade ett ägg och åt till. Smarrigt, fräscht och enkelt!

Nektarin&Melonsallad med chili/limemarinerade räkor.
2 portioner:
250 g räkor
2 msk olivolja
1 röd chilifrukt
1 msk agavesirap
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 msk riven ingefära
1 limefrukt
himalayasalt

1 nektarin
1/2 galiamelon
1 liten rödlök
1/4 gurka
1 avocado
80g sugarsnaps
5 dl sallad, blandad
1 ägg, hårdkokt
1 nypa rostade solroskärnor
Gör så här:

Skala räkorna och hacka chilifrukten fint. Blanda räkor och chili med olivolja, ingefära, vitlök och saften från 1 lime i en skål. Låt stå en stund och dra. Fräs allt snabbt, ca 1 minut, salta lätt och häll över allt i en skål. Se till att få med även såsen som blir. Skala och skär nektarin, avocado, gurka och melon i mindre bitar. Finhacka löken. Koka sugarsnaps i lättsaltat vatten 1 minut. Slå på kallt vatten, och låt svalna. skölj och skär sallad. Blanda samman alla ingredienser. Tänk på att få med all sås som räkorna ligger i. Strö över solroskärnor. Smaka av med salt och peppar och eventuellt chiliflakes. Ät salladen som den är, eller gör en fräch vinegrette om du vill. Jag åt min ägghalva vid sidan om!

Vinegrette:
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk limesaft
1 tsk örtkryddor
1 tsk agavesirap
Salt och svartpeppar

Blanda samman och häll upp på ren burk med tätslutande lock.

:-)/ Mia

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]