Annons
Annons

Frestar med en superfräsch räk&nektarinsallad till lunch i värmen!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
1 augusti, 2013
Räksallad på blått vacker fat

Räksallad på vackert blått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Oj vad varmt det varit de sista dagarna här i Nynäshamn. Kvalmig, tryckande och dallrande värme! I förrgår kom regnet och det blev mycket svalare. Det blev lättare att andas. Riktigt skönt att sova utan att behöva vakna för att det varit för varmt i sovrummet. Men jag gillar värmen, så jag hoppas att den kommer tillbaka. Jag vill att sommaren ska vara lång. Får alltid lite lätt panik i september när hösten börjar närma sig och det går mot mörkare tider. Jag är ingen vinterälskare!

Det här med solen! Man ska ju vara försiktig och inte bränna sig. Jag har dessutom fått förmaningar av en hudläkare att inte bevistas i solen utan hög solskyddsfaktor efter att jag varit och fryst min näsa en gång. Hade en solskada, ett sår på näsan som ofta blödde och kliade. Det var inte cancer, men kan bli. Och det första jag gjorde på Gotland var att bränna mig rejält. Hade glömt solskyddscremen hemma, och höll mig i skuggan. Det hjälpte inte alls. På Gotland tar solen som utomlands. Jag vet ju det! Nu har mitt sår kommit tillbaka, så jag får nog uppsöka läkare igen. Var försiktig när ni solar och smörj in er om ni är ute mitt på dagen. Att bevistas i skugga hjälper föga.

Annons

När det är varmt är det såå gott med något svalkande och saftigt i matväg.
Och nu är det nektarinerna och persikornas tid. Det är fantastiskt jättegott att göra en god matig sallad på. Jag använde det i min lunch igår. Marinerade räkor i lime, vitlök och chili, fräste i het stekpanna någon minut och skar ner några nektariner, galiamelon och blandade med rödlök, sallad och avocado. Kokade ett ägg och åt till. Smarrigt, fräscht och enkelt!

Nektarin&Melonsallad med chili/limemarinerade räkor.
2 portioner:
250 g räkor
2 msk olivolja
1 röd chilifrukt
1 msk agavesirap
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 msk riven ingefära
1 limefrukt
himalayasalt

1 nektarin
1/2 galiamelon
1 liten rödlök
1/4 gurka
1 avocado
80g sugarsnaps
5 dl sallad, blandad
1 ägg, hårdkokt
1 nypa rostade solroskärnor
Gör så här:

Skala räkorna och hacka chilifrukten fint. Blanda räkor och chili med olivolja, ingefära, vitlök och saften från 1 lime i en skål. Låt stå en stund och dra. Fräs allt snabbt, ca 1 minut, salta lätt och häll över allt i en skål. Se till att få med även såsen som blir. Skala och skär nektarin, avocado, gurka och melon i mindre bitar. Finhacka löken. Koka sugarsnaps i lättsaltat vatten 1 minut. Slå på kallt vatten, och låt svalna. skölj och skär sallad. Blanda samman alla ingredienser. Tänk på att få med all sås som räkorna ligger i. Strö över solroskärnor. Smaka av med salt och peppar och eventuellt chiliflakes. Ät salladen som den är, eller gör en fräch vinegrette om du vill. Jag åt min ägghalva vid sidan om!

Vinegrette:
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk limesaft
1 tsk örtkryddor
1 tsk agavesirap
Salt och svartpeppar

Blanda samman och häll upp på ren burk med tätslutande lock.

:-)/ Mia

 

Annons
Annons