Riktig mat & hälsa

Röda lökar är gott till grillat men även bra för att hitta ditt resonansutrymme!

Alldeles nyss vräkte regnet ner, men nu skiner solen igen! Lite blixt och dunder var det tydligen också, men det var ingenting jag märkte.

Har varit hos min sjukgymnast och fått välbehövlig akupunktur i dag. Det var ett tag sedan. Blev lite smått trött och dåsig efter behandlingen, men det är som det ska vara. Man ska dricka mycket vatten efteråt. Och gärna vila.

Ännu är det sommar ute, trots att det idag kändes lite kyligare än det gjort på länge.Tycker inte att det varit någon så där jättevarm sensommarkväll ännu i år. Det blir så kallt när solen går ner.  Men visst kommer det många fler tillfällen att tända grillen innan hösten gör sin antågan! Väder eller årstid har ingen betydelse! Man kan grilla året runt! Ett jätte smaskigt tillbehör till övrig mat kan vara att fylla en röd lök med lite gott och grilla i ett foliepaket.  Detta behöver dock lite tid på grillen. Jag gjorde tre stycken.

Tre fyllda grillade röda lökar på ett grått fat.

Foto: Mia hagenmalm

Fylld grillad rödlök
3 st
3 röda medelstora rödlökar
1 ägg
50g parmesanost. Riven
1 msk persilja, finhackad
1 msk basilika, finhackad
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
3 små coctailtomater
herbamare örtsalt och chiliflakes

Gör så här:
Skär av toppen på löken och gröp ur den med en gaffel. Låt de två-tre yttersta lagren på löken vara kvar.

Urgröpt röd lök

Foto: Mia hagenmalm

 

Hacka basilika och persilja fint. Blanda med uppvispat ägg, parmesan, kryddor och balsamvinäger. Fördela fyllninge i lökarna. Skär tomater i små bitar och tryck ner dem i blandningen. Lägg varje lök på en bit alluminiumfolie. Ringla över olivolja, strö ev över lite flingsalt och gör små paket. Lägg på grillen. Känn med gaffel efter ca 15 minuter om det är klart. Löken ska ha blivit mjuk. Servera! 🙂

Röda lökar får mig att tänka på att jag idag har rep med kören! Varför? När vi ska sjunga upp börjar vi ofta med röstträning. Vi pratar i resonansutrymmet. Ofta kör vår Eva Stahl en ramsa just om röda lökar. Röda lökar flöt i pölen! 🙂 Eller bagare Bob bakar bara brända bullar bakom bergen blå! Jätte bra att börja med för att hitta instrumentet, alltså våra röster i resonansutrymmet.

Ikväll  blir vi coachade av bästa Jan Alexandersson i vår nya låt där vi ska ha mer koreografi/dans. Janne är en otroligt duktig koreograf! Känner mig oerhört priviligerad att vi har en så bra coach som hjälp  på vår väg att nå vårat mål i tävlingarna på Hawaii!

Må så gott! / Mia

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]