Annons
Annons

Färsbiff med kantarelltopping

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
15 augusti, 2013
Färsbiff med kantarelltopping på salladsbädd på vitt fat

Färsbiff med kantarelltopping på salladsbädd på vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

I morse tog jag en lite längre promenad med hunden. Luften är så hög och klar och det känns lätt att andas. Solen skiner i dag, och man får ta vara på denna sista sommarmånad, för innan man vet ordet av är det höst igen. Jag har en otroligt vacker väg på min promenad bara bakom hörnet. En väg som kan skifta i färg från en timme till en annan. Skärgården och havet är underbart vacker och när jag flyttade hit till Nynäshamn för några år sedan, uppfyllde jag min egen dröm att få bo med närheten till havet.

Kantareller
Foto: Mia hagenmalm
Annons

På torget står man och säljer grönsaker, och igår när jag gick förbi hade de kantareller. Vilken lyx! Jag bara älskar svamp i alla dess olika sorter, men kantareller är något alldeles extra gott. Så igår till middag blev det färsbiffar som jag toppade med kantareller och åt med en smarrig sallad gjord på zuccini och morötter.

Färsbiffar med kantarelltopping:
2 personer
250 g nötfärs,
1 ägg
3 msk mjölk
1/2 gul lök, finhackad
1/2 tsk herbamare örtkrydda
1 krm svartpeppar
smör och rapsolja till stekning

Gör så här:
Blanda alla ingredienser ordentligt med färsen. Forma till två biffar och bryn dem i smör och rapsolja ca 4 minuter på varje sida. Tag upp och lägg på ett ugnssäkert fat.

Kantarelltopping:
400 g kantareller
1 charlottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk creme fraiche
1 äggula
2 dl parmesanost, riven

Gör så här:
Rensa kantareller från jord och skräp, skölj gärna. Låt steka i smör tillsammans med lök och vitlök ca 5 minuter utan omrörning. Blanda de övriga ingredienserna i en skål och rör till en sås. När svampen är färdigstekt rör i dem i såsen. Toppa biffarna med svampröran och sätt in i ugnen på 225 grader i 5-8 minuter. Blir det något över av röran kan du ju äta den vid sidan av.

Salladen gjorde min dotter Evelyn på en halv grovriven zucchini, två grovrivna morötter, 1 näve ruccola
som hon blandade med 1 msk olivolja, en msk balsamvinäger lite örtsalt och svartpeppar.
Fördela salladen på tallrikar och lägg biffen över. Njut! 🙂

Ha en bra dag!/ Mia

 

Annons
Annons