Riktig mat & hälsa

Jag vill utmana dig på Kurera Facebook! Klarar du att skippa socker under 21 dagar?

Äter du för mycket socker? Både i form av godis, snabba kolhydrater och det gömda sockret i maten? Vet du att vi i Sverige äter 40-50 kilo socker person/år? Socker tillför inte kroppen några som helst näringsämnen. Bara tomma kalorier.Och det är inte bara på grund av karies som för mycket socker är farligt för oss människor. Det skadar även vår hälsa.

Därför tänker jag köra en utmaning! Jag kommer att varje dag under en 3 veckors period peppa dig som vill försöka vara/bli sockerfri på Kureras Facebooksida med början Måndag den 26/8!

De regler som gäller är att du varje kväll ger en kommentar under mitt inlägg på facebook om du lyckats vara sockerfri under dagen. Vi kommer också att köra en utlottning  till en av er som klarar de 21 dagarna utan socker.�

Du ska undvika: *Socker *Godis *Fikabröd *Läsk *Glass *Choklad *Oboy Och naturligtvis annat som innehåller socker, som exempelvis yoghurt med bär, flingor, marmelad, saft och sylt.

Under tiden kommer jag att peppa dig till ett sockerfritt liv genom att ge tips på hur du ska minska ditt sockersug samt informera om socker och dess skadliga inverkan på kroppen. Jag kommer också att ge tips och information på hur du kan undvika det gömda sockret i maten och lägga ut smarta tips och sockerfria recept på min blogg.

Lite tips innan du börjar! Laga all mat från grunden. Undvik färdigmat och halvfabrikat, snabba kolhydrater i te x vitt bröd, pasta och vitt ris. Samt socker förstås. Både raffinerat och sk aspartam. Det är viktigt att äta en bra frukost, och ett mellanmål mellan frukost och lunch,  samt mellanmål mellan lunch och middag för att minska sötsuget och hålla blodsockret på en jämn nivå. Det är när du får lågt blodsocker som sötsuget börjar göra sig påmind. Då är det bättre att ta en frukt eller lite nötter än att svulla i sig en chokladkaka. Det vet vi ju. Men kanske låter man sötsuget styra vad man vill stoppa i munnen just då.

Tre jätte viktiga saker som som underlättar och är bra att veta om man vill bli av med sitt sockersug!
*Att motionera *Att äta regelbundet *Bra sömn!
Kika gärna in på min blogg under veckan! Jag kommer att lägga ut några bra sockerfria  frukostar och mellanmål att börja med, samt  lite mer information.
Ha det gott, så hörs vi på måndag! / Mia

49 comments on “Jag vill utmana dig på Kurera Facebook! Klarar du att skippa socker under 21 dagar?

  1. Maria on

    Denna utmaning kom precis i rätt tid för mig. Skulle ha slutat helt med socker i måndags, men det har inte gått så bra. Jag behöver all hjälp jag kan få och hänger självklar på utmaningen. Tack för denna chans till bättre hälsa och ökat välbefinnande

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Daniela! Visst kan man använda de produkter du nämner, beroende på hur sockerberoende man är. Äter man väldigt mycket socker i sin vardag kan det vara bättre att iallafall under dessa tre veckor välja att äta bär framför frukt, som kan trigga igång sötsuget. Samtidigt är det förstås mycket bättre med frukt som innehåller bra fibrer och näring, vilket ju inte socker tillför.
      Svår fråga,som kanske är individuell. När jag själv slutade med socker, uteslöt jag endast det raffinerade sockret och snabba kolhydrater från ris, pasta vitt bröd osv. Mina bakverk sötade/sötar jag med sukrin och kokossocker, samt agave. Men jag har aldrig egentligen varit så mycket för socker så jag hade ganska lätt för att sluta. Men jag tycker nog att det är helt ok att använda dessa produkter. Det är socker i dess vita form,som vi ska undvika! 🙂

      Svara
  2. Eli Ros on

    Jag vill absolut deltaga. Vet det kan bli svårt avstå den lilla mörka chokladbiten till kaffet, men det SKA gå. Kanske lika bra ta bort kaffet också. För det är ju ingen höjdare heller.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Vad roligt att du vill hänga på Eli! Chokladen ska du skippa förstås, men kaffe utan socker och mjölk kan faktiskt både minska sötsuget, därför att det är beskt, och öka förbränningen. I måttlig mängd vill säga. För andra som gärna äter något sött till kaffet, kan det dock ge fel signaler till hjärnan och man går igång och blir sugen på något sött till. Man får helt enkelt experimentera själv. 🙂
      Besk choklad med hög kakaohalt kan också dämpa suget. men då ska det vara en besk sak.

      Svara
  3. Cilla Karlström on

    Åh vad jag skulle behöva detta! Och det är ju aldrig något bra tillfälle. Så nu eller aldrig. Jag ger det ett försök 🙂 Jag är på.

    Svara
  4. Erika on

    HeJ

    Har försökt såååå många gånger, men jag trillar alltid dit på det ena eller andra sättet. Behöver all hjälp jag kan få 🙂

    Svara
  5. Eli Ros on

    Jag är tacksam få veta vilken choklad du skulle rekommendera som har hög kakaohalt och är bitter? Har läst olika tips från tidningen “Hälsa” och “Må Bra”, men blev inte mycket klokare.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Eli!Kakao-nibs köps som små kulor.Superfruit har en bra. De är väldigt bittra i sin smak är raw och gjort på 100% Crillo- en fin kakao. Annars finns det en nibs från samma märke med chokladöverdrag,(Nibs+choklad) som också är väldigt bitter. Man vill bara ha en eller två små kulor, jag lovar. Men gott är det ändå på något sätt, och det stillar defenitivt sötsuget. Kan man inte få tag på det, välj en choklad som exempel Green&Blacks som finns i 80% kakao. Ju högre kakaohalt, desto mer bitter. 🙂

      Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Birgitta! jag svarade dig igår via min telefon, men det ser inte ut som om svaret gått igenom. Eftersom att du inte kommer in på Kurera facebook, så kan du svara här varje kväll. Det är lite synd att du inte kommer in, för det är där vi peppar varandra varje dag. Du har inte facebook själv? Om du har får du gå in och gilla Kurera facebook så har du tillgång till sidan. Kul att det går bra för dig med utmaningen
      // Mia

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]