Annons
Annons

Zucchinibiffar med dill-tsatsiki och detox

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
2 oktober, 2012
Blomkålsmos
Foto: M. Hagenmalm

I går var det första dagen på en ny månad och första dagen på
en ny vecka. Jag brukar detoxa- rena kroppen från gifter, ett snällare alternativ till fasta, minst en gång i kvartalet annars.
Men nu har det gått ett halv år sen sist, så igår fick jag för mig
att börja en kur och ska hålla på i 20 dagar. Jag kör Methodraine Detox för jag upplever att den funkar bra på mig. Första dagarna får jag lite huvudvärk, men det är för att jag glömmer att dricka ordentligt. Man spär ut ca 12ml koncentrat av detoxen i 1-1 1/2l vatten. Men sen gäller det att dricka minst en liter vatten till på det. Och så ska man reducera intaget av koffein, det svåraste av allt för en kaffekärring som mig. Samma gäller såklart socker alkohol osv. Eller: Ät nyttigare, helt enkelt!

Annons
Foto: Mia Hagenmalm

Efter förra veckans förkylning har jag inhandlat diverse kosttillskott också, för att hålla mig frisk i höst och vinter. Så nu blir det zink, C-vitamin, D-vitamin och Probi Frisk, som innehåller bra lactobakterier och som har en dokumenterad effekt på immunförsvaret. Ger Probi Frisk till dottern också. Det går så mycket olika virus i skolan, och jag tycker att hon håller sig friskare när hon äter den. Ett tips är att ta 2 msk kokosfett varje morgon för att hålla virus borta. Omega-3 äter vi året runt förstås.
I dag till lunch åt jag resterna av gårdagens middag. Zucchinibiffar med dill-tsatsiki! Supergott, även om dottern inte gillade det lika mycket som jag. De smakade nästan ännu bättre i dag tyckte jag.

Zucchinibiffar med dill-tsatsiki

1 stor zucchini ca 300 g
20 oliver
1 liten gul lök
ca 50 g haluomiost
1 msk fiberhusk
1 ägg
rapsolja och smör till stekning
Havssalt och svartpeppar

Gör så här:
Riv zucchinin grovt och pressa eller krama ur vätskan.
Blanda alla ingredienser i en skål och salta och peppra efter behag. Forma till biffar och stek på medelsvag värme ca 6 minuter/sida.

Dill-Tsatsiki:
1/2 urkärnad och riven gurka
1 pressad vitlöksklyfta
2 1/2 dl turkisk Yoghurt
2 msk hackad dill
1/2 msk vitvinsvinäger
havssalt och svartpeppar.

Gör så här:
Pressa ur vätskan ur gurkan och blanda samman alla ingredienser och
smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra 1 timme i kylen.

Annons
Annons