Riktig mat & hälsa

Hur mycket socker innehåller en traditionell svensk frukost?

Nu är vi inne på sista veckan av sockerutmaningen!

Tyvärr har jag haft lite strul med bloggen på grund av min dator, så det har inte blivit så många inlägg senaste tiden.

Jag har skrivit om det gömda sockret tidigare i min blogg, men eftersom att det just nu är högaktuellt, tycker jag att det kan vara lämpligt att ta upp det igen, så här inför slutspurten på sockerutmaningen.

Vi äter 40-50 kg socker person/år! Det är stora mängder! Hela 85% av sockret kommer från maten i form av kolhydrater.
Vi behöver alla, näringsämnen i form av föda och vätska som ger energi. Energi behövs för musklernas funktion och för att hålla rätt kroppstemperatur. Kroppen behöver energi från kolhydrater och fett.
Tillsatt socker tillför kroppen ingen som helst näring! Bara tomma kalorier och snabba kolhydrater! Socker har ett GI på 97 och framställs av sockerbetor eller sockerrör.Socker kan på sikt  orsaka många sjukdomar som hjärt/kärlsjukdomar, diabetes 2 och övervikt.


Det  finns tillsatt socker i nästan allting idag.
Jag var ute med förstoringsglaset i en matbutik i helgen och kollade in ingredienser på varor och produkter för  en typisk svensk frukost!
Snacka om sockerbomber!   

Musli som man tror ska vara hälsosamt att äta till frukost, innehåller oftast massor av socker. Samma sak gäller förstås olika frukostpuffar som exempelvis kalaspuffar, och flingor som Kellogg`s Corn Flakes, All Brain och Special F fullkorn, eller Start frukostflingor som innehåller massor av socker och andra otrevliga  ämnen samt dåliga fetter. Det finns naturligvis undantag, även om jag inte hittade en enda, men läs innehållsförteckningarna noga!

Jag letade även bland pålägg, som skinka, kalkon, salami och korv. Där fanns det tillsatt socker som smakförstärkare! I alla! Jag hittade ingen utan socker.
Yoghurt med bär, filmjölk med bär! Socker! Sylten till gröten innehåller socker! Köpt bröd innehåller också oftast socker. Det bästa är förstås att laga sin egen mat från grunden. Göra sin egen musli, baka sitt eget bröd, äta yoghurt naturell med färska bär osv.

Jag har fått frågan vad man ska använda för ersättning istället för socker, så här kommer en liten lista på GI-värdet på olika sorters socker!

Vanlig raffinerat vitt socker har ett GI på 97
Rårörsocker har också ett GI på 97
Agavesirap är sött men ger en minimal höjning av blodsokret och har ett GI på 30-50
Honung Gi är ca 70
Kokossocker kommer från kokosblommor, innehåller massor av bra antioxidanter och smakar lite som kola. Kokossocker har ett GI på ca 35
Stevia kommer från en växt och har ett GI-värde på 0!
Sukrin som är baserad på sockeralkoholen erythriol från bär och frukt har liksom stevia ett GI på 0.

Jag använder oftast sukrin när jag bakar. Eller agavesirap. Och jag bakar aldrig med vete.

En liten lista på vad din frukost kan innehålla i sockerbitar:
2 dl fruktyoghurt= 5 sockerbitar
100g Kaviar = 3 sockerbitar
Oboy = 7 sockerbitar
1 msk marmelad= 4 sockerbitar
1 msk sylt= 2 sockerbitar
2 dl kräm i pulverform= 10 sockerbitar
2 dl kalaspuffar = 4 sockerbitar

Man får verkligen se upp! 🙁

Hur mycket socker innehåller då godis, läsk och choklad?
1 hg godis innehåller 14 sockerbitar
5 dl läsk= 17 sockerbitar
100 g choklad= 13 sockerbitar.

Må så gott! Utan socker! 🙂

Mia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]