Riktig mat & hälsa

Hur mycket socker innehåller en traditionell svensk frukost?

Nu är vi inne på sista veckan av sockerutmaningen!

Tyvärr har jag haft lite strul med bloggen på grund av min dator, så det har inte blivit så många inlägg senaste tiden.

Jag har skrivit om det gömda sockret tidigare i min blogg, men eftersom att det just nu är högaktuellt, tycker jag att det kan vara lämpligt att ta upp det igen, så här inför slutspurten på sockerutmaningen.

Vi äter 40-50 kg socker person/år! Det är stora mängder! Hela 85% av sockret kommer från maten i form av kolhydrater.
Vi behöver alla, näringsämnen i form av föda och vätska som ger energi. Energi behövs för musklernas funktion och för att hålla rätt kroppstemperatur. Kroppen behöver energi från kolhydrater och fett.
Tillsatt socker tillför kroppen ingen som helst näring! Bara tomma kalorier och snabba kolhydrater! Socker har ett GI på 97 och framställs av sockerbetor eller sockerrör.Socker kan på sikt  orsaka många sjukdomar som hjärt/kärlsjukdomar, diabetes 2 och övervikt.


Det  finns tillsatt socker i nästan allting idag.
Jag var ute med förstoringsglaset i en matbutik i helgen och kollade in ingredienser på varor och produkter för  en typisk svensk frukost!
Snacka om sockerbomber!   

Musli som man tror ska vara hälsosamt att äta till frukost, innehåller oftast massor av socker. Samma sak gäller förstås olika frukostpuffar som exempelvis kalaspuffar, och flingor som Kellogg`s Corn Flakes, All Brain och Special F fullkorn, eller Start frukostflingor som innehåller massor av socker och andra otrevliga  ämnen samt dåliga fetter. Det finns naturligvis undantag, även om jag inte hittade en enda, men läs innehållsförteckningarna noga!

Jag letade även bland pålägg, som skinka, kalkon, salami och korv. Där fanns det tillsatt socker som smakförstärkare! I alla! Jag hittade ingen utan socker.
Yoghurt med bär, filmjölk med bär! Socker! Sylten till gröten innehåller socker! Köpt bröd innehåller också oftast socker. Det bästa är förstås att laga sin egen mat från grunden. Göra sin egen musli, baka sitt eget bröd, äta yoghurt naturell med färska bär osv.

Jag har fått frågan vad man ska använda för ersättning istället för socker, så här kommer en liten lista på GI-värdet på olika sorters socker!

Vanlig raffinerat vitt socker har ett GI på 97
Rårörsocker har också ett GI på 97
Agavesirap är sött men ger en minimal höjning av blodsokret och har ett GI på 30-50
Honung Gi är ca 70
Kokossocker kommer från kokosblommor, innehåller massor av bra antioxidanter och smakar lite som kola. Kokossocker har ett GI på ca 35
Stevia kommer från en växt och har ett GI-värde på 0!
Sukrin som är baserad på sockeralkoholen erythriol från bär och frukt har liksom stevia ett GI på 0.

Jag använder oftast sukrin när jag bakar. Eller agavesirap. Och jag bakar aldrig med vete.

En liten lista på vad din frukost kan innehålla i sockerbitar:
2 dl fruktyoghurt= 5 sockerbitar
100g Kaviar = 3 sockerbitar
Oboy = 7 sockerbitar
1 msk marmelad= 4 sockerbitar
1 msk sylt= 2 sockerbitar
2 dl kräm i pulverform= 10 sockerbitar
2 dl kalaspuffar = 4 sockerbitar

Man får verkligen se upp! 🙁

Hur mycket socker innehåller då godis, läsk och choklad?
1 hg godis innehåller 14 sockerbitar
5 dl läsk= 17 sockerbitar
100 g choklad= 13 sockerbitar.

Må så gott! Utan socker! 🙂

Mia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]