Riktig mat & hälsa

Kan man vara beroende av fett och socker?

Begreppet sockerberoende är egentligen inte erkänt av svenska myndigheter!
Ändå finns det så många med ätstörningar som bullemi och hetsätning,  vilket missbrukas precis som  droger.
Många har begär efter sötsaker som ger den största njutningen, vilket är kombinationen socker och fett och finns som en perfekt blandning helst i  godis, kakor, glass och choklad. Och som jag skrivit i tidigare inlägg, så utsöndras endorfiner i hjärnan av socker, vilket är ett lugnande hormon som även ger vällust! Belöningshormonet dopamin ökar också när du äter socker och det ger även det vällust och meningsfullhet!  Signalsubstansen serotinin  gör dig lycklig och nöjd när du äter socker! ( Klicka på länken, så kan du läsa mer om dessa hormoner och vad de står för: //kurera.se/mias-mat-och-bakblogg/2013/08/22/sotsuget-sitter-i-hjarnan-tre-saker-som-ar-bra-att-veta/ ).

En studie på möss har visat att kombinationen fett och socker intresserade dem på en nivå som var lika lockande som suget efter drogerna alkohol, heroin och kokain.

Även den som kanske inte äter socker i vardagen, kan känna sug efter sött! Exempel på det är efter storhelger som jul, då det serveras choklad från Alladinasken, knäck, kola och ischoklad. Man tar några stycken varje dag i någon veckas tid. När godiset är slut, känner man suget och rotar i skåpen efter mer, eller köper den där goda chokladkakan man inte alls tänkt köpa. Suget är där! Man vill ha mer!
Visst känner många igen sig? Alla kan bli mer eller mindre sockerberoende. Den som inte äter socker i sin ursprungliga form kanske inte tänker på att det finns så mycket gömt socker och smakförstärkare i färdigmat och halvfabrikat. Äter du en fralla, som är bakat på vete, pasta eller vitt ris, får du snabba kolhydrater som också är socker! Listan kan göras lång!

Så visst är socker en drog! Och det är många som är beroende på ett eller annat sätt!

Ha det fint! / Mia


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]