Riktig mat & hälsa

Tre kryddor som balanserar ditt blodsocker, men som också har andra bra egenskaper.


Att krydda maten kan vara ett sätt att balansera blodsockret på. 

Kanel är en krydda som har använts i århundraden och kommer från det inre barskiktet från träd som växer vilt i tropiska delar av Asien. Kanel har en positiv påverkan på matsmältningen, blodcirkulationen, andningsvägar och urinvägar. Kanel har också enligt studier visat sig balansera blodsockret efter måltid, väldigt bra. Så att ha kanel på gröten eller i maten är faktiskt ingen dum idè! Det beror på att det finns polyfenoler i kanel. Polyfenoler är vattenlösliga antioxidanter som verkar i kroppens muskler och lever med en insulinliknande effekt, vilket gör att kroppen inte behöver lika mycket insulin som vanligt för att balansera blodsockret.

Jag brukar krydda min mat med gurkmeja väldigt ofta, därför att gurkmeja har en mycket stark antiinflammatiorisk effekt. Men det har också visat sig i studier att råttor med diabetes fick ett mer balanserat blodsocker när de fick äta gurkmeja än de som inte fick gurkmeja.

Curry är också en bra krydda i mat. Curry består ju av olika kryddor och där ingår gurkmeja som ger curry sin gula färg, men ofta även bockhornsköver, som förutom att balansera blodsockret även har många andra bra egensakper. Bockhornsklöver verkar också bra för minnet, huvudvärk och migrän och kan hämma uppkomsten av cancer.

 

Ha en underbar dag/ Mia


One comment on “Tre kryddor som balanserar ditt blodsocker, men som också har andra bra egenskaper.

  1. Basit Meer on

    Hej Mia,
    Tack för din blogg. Det jag undrar är vilka studier du baserar dina påstående över? Hur vet du att curry och andra kryddor är bra för blodsocker?

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]