Annons
Annons

Njut en bit mörk choklad, men undvik de med aromer!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
14 september, 2013
Njut en bit mörk choklad, men undvik de med aromer!

Vem älskar inte choklad? Och egentligen är choklad nyttigt! Om den är mörk med hög kakaohalt vill säga. Kakao innehåller mycket bra antioxidanter, flavonoider och vitaminer. Flavonoider har en bra verkan på blodfetter, sänker det dåliga kolesterolet och blodtrycket. Det är också bra för hjärta och kärl.

Däremot innehåller många chokladsorter mycket socker. Och socker orsakar blodsockersvängningar, ökar risken för insulinresistens och övervikt. Det innebär förstås att man ska äta choklad med måtta!

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Man bör välja en choklad med hög kakaohalt. Från 70% och uppåt. Ju högre halt kakao, desto nyttigare är den.

Annons
Foto: Mia hagenmalm
Foto: Mia hagenmalm

Så var det då sockret i chokladen. Det är bättre med rörsocker som innehåller mer antioxidanter än vitt socker som inte har några nyttigheter alls.
Däremot har både vitt socker och rörsocker samma GI-halt: 97 . Det finns även de som är sötade med kokossocker, och det är ännu bättre. Kokossocker har ett GI på ca 35. Man ska också tänka på att hitta en choklad med få ingredienser. Du får en sämre choklad ju längre ingredienslistan är och ju fler aromer den innehåller. Bäst är också om chokladen är ekologisk.

En annan fördel med choklad som har en hög kakaohalt är att den är bitter, vilket gör att man inte äter lika mycket av den som av en ljus choklad. 🙂

SEKRET FRÅN BÄVER KALLAS IBLAND NATURLIG AROM!
När det gäller aromer så som naturlig vaniljarom, naturlig jordgubbsarom osv, har matfusket just avslöjat att många av dessa naturliga aromer som i smaksatt vatten, eller vaniljarom i choklad, faktiskt kan komma från bävergäll, vilket är ett sekret från en körtel nära bäverns anus, och som den markerar revir med. Bävergäll har en stark, stinkande myskaktig arom, skriver matfusket. Ja visst är bävergäll naturligt men jag personligen skulle föredra att ingredienser måste skrivas ut så som det är. Det ska inte stå naturlig arom, utan arom från bävergäll vore faktiskt mer rätt för att klargöra innehållet.

Ha en trevlig helg!/ Mia

 

Annons
Annons