Annons
Annons

Ett glas rött innan frukost ger en glad mun!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
26 september, 2013
Ett glas rödbetsjuice

Jag ska erkänna att jag dricker ett glas rött varje morgon innan frukost! Jag är beroende av rödbetsjuice! 🙂

 

Ett glas rödbetsjuice
Foto: Mia Hagenmalm

 

Annons

Innan jag skjutsade min dotter till skolan i morse drack jag ett glas rödbetssaft. Efteråt var jag på affären och inhandlade yoghurt. Många männoskor log åt mig, och jag log naturligtvis tillbaka. Men jag funderade på varför de tittade så på mig. När jag kom hem och såg mig i spegeln fick jag svaret. Två röda streck i varje mungipa och en liten röd mustasch. Ha, ha! Det blev dagens skratt! Piiiinsamt!

Varför är då rödbetor så himla bra?

Rödbetor i sig är en väldigt nyttig rotfrukt som innehåller massor av nyttiga fytonäringsämnen som nitrat och betain och kryllar av bra antioxidanter. Jag bara älskar den . Jag äter den iallafall två-tre gånger i veckan, då oftast råriven med lite olivolja och ibland pressad citronsaft. Eller så dricker jag det som juice innan frukost på morgonen.
Nitratet i rödbetan omvandlas av bakteriefloran i munhålan till nitrit, vilket i sin tur omvandlas till kväveoxid i magsäcken. Kväveoxid har en blodtryckssänkande och kärlvidgande effekt, vilket bidrar till att förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Betain ökar syreupptaget i blodet, som ökar prestationsförmågan och uthålligheten vid hård träning.
Rödbetor renar även gallblåsan och levern från toxiner, och rensar tarmen. Enligt nya studier kan den även motverka cancer. Ja den har många bra egenskaper, rödbetan.

Ha en fin dag! Mia

Annons
Annons