Annons
Annons

EKO-bananer eller fulbananer? Det är frågan!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
14 april, 2016
Bananer i monter

Så långt tillbaka i tiden jag kan minnas har jag alltid fått magkatarr av att äta bananer.
Jag har även sedan länge fått sveda, klåda och små blåsor på fingrarna av att skala en apelsin eller av att plocka med frukt och grönt som när jag arbetade i livsmedelsbutiker. Kiwi och vindruvor har orsakat svullen tunga och klåda i halsen hos mig.
Jag trodde att jag var allergisk mot dessa frukter, men sedan jag gått över till ekologiskt får jag inte magkatarr av bananer, blåsor av apelsiner eller svullen tunga av kiwi och vindruvor. Jag kan äta av allt utan minsta besvär.
Så det måste absolut vara kemikalier som man besprutar frukten med som gör mig allergisk och som ger mig magkatarr.
Jag har vid tillfälle ätit oekologisk banan. Rena giftet för magen. Jag har även skalat oekologiska apelsiner och ätit besprutad kiwi och tagit en enstaka giftig vindruva. Jag får genast en reaktion.

Jag köper numer ekologiskt så långt jag bara kan.

Annons

Kemikalier i maten orsakar cancer och andra sjukdomar och exempelvis bananer, vindruvor och kaffe är oerhört giftigt. Samtidigt tänker jag på de som arbetar på fälten, de som bor i närområden kring odlingar och som utsätts för dessa gifter dagligen.
Många tycker att det är dyrt med eko, men skulle det vara så att den ekologiska gurkan som jag vill ha kostar femtio kronor kilot, köper jag den inte. Jag omprioriterar. Men jag köper inte heller den gurka som är tjugo kronor billigare och är oekologisk. Då väntar jag tills den ekologiska gurkan blir billigare, om jag nu måste ha en gurka.

Jag handlar i första hand på COOP, för jag litar mer på dem när det gäller ekologiska livsmedel. På COOP- iallafall i min stad finns det exempelvis bara ekologiska bananer och KRAV-bananer. De ekologiska är lite billigare än KRAV, och de säljer inte icke ekologiska bananer över huvud taget. De har överlag mycket KRAV-odlat vilket jag känner mig trygg med.

Bananer i monter
Foto: Mia Hagenmalm

Häromdagen var jag och handlade på ICA. Här hade man både ekologiska och icke ekologiska bananer. Okej! Vill folk köpa fulbananer så är det upp till var och en.

(Läs mer här, hur mycket frukt och grönt besprutas:Man plastar in bananerna och sprutar gift i påsen)
Men det som störde mig var att man lagt de icke ekologiska tillsammans med EKO-bananer i samma hylla. För det första: Kemikalierna smittar!
För det andra! Hur ska jag som kund veta, när bananerna ligger huller om buller med varandra, vilken banan som är vilken? Ja de låg huller om buller. Det blir så när kunderna rotar efter bästa klasen bananer.
Jag kan säga att jag ratade all frukt och grönt och åkte förbi COOP och köpte mina frukt och grönsaker istället.

 

Annons
Annons