Riktig mat & hälsa

Lax med chilitäcke och spenat-&basilikasås

I fredags blev det lax hemma hos mig. Jag panerade den med chili, citron, honung och dill. Till det blev det en jättegod kall spenat och basilikasås. Enkelt och Supergott!

Chilipanerad lax
2 portioner.

400 g lax av mittenbit
1/2 röd chilifrukt EKO
1/2 dl dill, EKO finhackad
1/2 citron, EKO rivet skal av
2 msk olivolja EKO
1 tsk honung eller agavesirap
svartpeppar och himalyasalt.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Gnugga  citronen noga i vinäger och skölj av den i vatten. Riv skalet av halva citronen. Blanda med övriga ingredienser och klappa in kryddorna på den skinnfria sidan av laxen. Lägg i smörad form och sätt in i mitten av ugnen ca 15-20  minuter eller tills laxen är genomstekt.

Spenat-&basilikasås
50 g spenat, fryst och hackad. (Gärna hel)
1/2 dl basilika, färsk hackad
1 liten vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche
1/2 tsk dijonsenap
1 krm tabasco
flingsalt

Laxbit spenatsås och potatis på en vit tallrik

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Tina spenaten och pressa ur vätskan från den genom en sil. Mixa alla ingredienser i en mixer. Smaka av med flingsalt. Servera med kokt potatis och en sallad.

Ha en trevlig dag!/ Mia


One comment on “Lax med chilitäcke och spenat-&basilikasås

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]