Riktig mat & hälsa

Tankar om förlorad självkänsla och broccolisoppa till lunch

Taskig självkänsla kan återfås av bara några få ord och positiv feedback! Det har jag fått erfara många gånger. Ibland när man börjar tvivla på sig själv och sin förmåga, kan det behövas en liten puff i rätt riktning.

Nu när tävlingarna för VM är nära, tappade jag helt plötsligt min självkänsla totalt! Även om  jag vet att jag ingår i en av världens bästa körer och att publiken älskar oss! De väntar och längtar  faktiskt på att få se oss på Hawaii! Vad har lilla jag att bidra till kören? Är jag verkligen en A+ sångerska? Sjunger jag verkligen i nivå med mina körsystrar? Kan jag prestera och göra ännu bättre ifrån mig än vad jag/vi gjorde i VM i Houston 2011, då vi kom tvåa och blev publikfavoriter? Tankar blev till tvivel,  jag tappade bort både sångröst och sångteknik och var nära att hoppa av tåget!

I en sådan stund i mitt liv, kommer min dotter hem och säger att hon inte vill gå till sångpedagogen denna termin. Hon vill ägna sin tid till dansen som hon tycker är roligare. En tanke slog mig, att jag ju kunde höra om jag kunde ta över hennes tid för sånglektioner. Det gick jättebra. Så nu får jag lite egobost varje tisdag innan körrepet med egna sånglektioner. Där sjunger jag inte barbershop, där blir det pop och balader. Min andra lektion var igår. Jag sjöng, hörde min egen röst, vilket kan vara svårt när man står omgiven av 140 tjejer som också sjunger. Och  jag njöt! Jag njöt av både låten som jag älskar att sjunga och faktiskt av min egen röst! Och sångpedagogen fick ståpäls av min sång! Positiva rysningar  som tur var. 🙂
Jag tror att det fanns en mening med att min dotter kom hem den där dagen och inte ville ta sina lektioner. Jag behövde det bättre än hon.

Så igår kändes det extra kul att repa med kören! Jag tycker i och för sig alltid att det är kul, men tvivlar man, har man ändå ett litet ok på sina axlar. Är det någon ide`att ens försöka om man själv tycker att man inte duger? Det gäller att man hittar sina egna verktyg för att återfinna sin självkänsla tillbaka. Jag behövde bara sångpedagogens beröm, och få höra min röst och det jag presterade i sången för att hitta den.
Nu  är jag jättetaggad! Igår sjöng jag jätte bra på kören, gjorde koreografin utmärkt och med känsla och jag kände att jag strålade som en stjärna! 🙂

Jag hade ingen matlåda klar till  idag, så plockade ihop lite grönsaker av det jag hade hemma i kylen.
Hade tänkt göra en broccoligratäng ikväll, men broccolin  fick bli soppa till min  lunch idag. Snabbt och enkelt. Bara att koka och mixa. Sparade lite av den färska broccolin som jag marinerade i olivolja och citron, och stekte upp några bitar halloumi som tillbehör för att få lite att tugga. Det syrliga från den citronmarinerade broccolin tillsammans med sältan från halloumin skapar en smaksensation i munnen. MMM! Riktigt gott!

Broccolisoppa toppad med halloumi

Foto: Mia Hagenmalm

 Broccolisoppa med halloumi
2 portioner:
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1/2 gul lök i skivor
1 broccolistånd
1/2 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
lite olivolja till stekning
1/2 tsk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
Tillbehör:
100 g halloumi
1 msk olivolja
8 små broccolibuketter
1 msk olivolja
3 msk citronsaft
salt och chiliflakes
Gör så här:
Skölj och skär broccolin i mindre bitar. Bryn broccoli, lök och vitlök några minuter i en kastrull i olivolja.
Häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Koka ca 10 minuter.
Blanda under tiden soppan kokar ihop olivolja med citronsaft, salt och chiliflakes och lägg ner broccolibuketterna. Rör om ordentligt så att broccolin suger åt sig allt. Skär halloumi i tärningar och stek i olivolja tills det fått färg.
Mixa soppan direkt i grytan med stavmixer. Smaka av med vinäger,  salt och peppar. Toppa med halloumi och broccoli.

 


2 comments on “Tankar om förlorad självkänsla och broccolisoppa till lunch

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]