Riktig mat & hälsa

Tankar om förlorad självkänsla och broccolisoppa till lunch

Taskig självkänsla kan återfås av bara några få ord och positiv feedback! Det har jag fått erfara många gånger. Ibland när man börjar tvivla på sig själv och sin förmåga, kan det behövas en liten puff i rätt riktning.

Nu när tävlingarna för VM är nära, tappade jag helt plötsligt min självkänsla totalt! Även om  jag vet att jag ingår i en av världens bästa körer och att publiken älskar oss! De väntar och längtar  faktiskt på att få se oss på Hawaii! Vad har lilla jag att bidra till kören? Är jag verkligen en A+ sångerska? Sjunger jag verkligen i nivå med mina körsystrar? Kan jag prestera och göra ännu bättre ifrån mig än vad jag/vi gjorde i VM i Houston 2011, då vi kom tvåa och blev publikfavoriter? Tankar blev till tvivel,  jag tappade bort både sångröst och sångteknik och var nära att hoppa av tåget!

I en sådan stund i mitt liv, kommer min dotter hem och säger att hon inte vill gå till sångpedagogen denna termin. Hon vill ägna sin tid till dansen som hon tycker är roligare. En tanke slog mig, att jag ju kunde höra om jag kunde ta över hennes tid för sånglektioner. Det gick jättebra. Så nu får jag lite egobost varje tisdag innan körrepet med egna sånglektioner. Där sjunger jag inte barbershop, där blir det pop och balader. Min andra lektion var igår. Jag sjöng, hörde min egen röst, vilket kan vara svårt när man står omgiven av 140 tjejer som också sjunger. Och  jag njöt! Jag njöt av både låten som jag älskar att sjunga och faktiskt av min egen röst! Och sångpedagogen fick ståpäls av min sång! Positiva rysningar  som tur var. 🙂
Jag tror att det fanns en mening med att min dotter kom hem den där dagen och inte ville ta sina lektioner. Jag behövde det bättre än hon.

Så igår kändes det extra kul att repa med kören! Jag tycker i och för sig alltid att det är kul, men tvivlar man, har man ändå ett litet ok på sina axlar. Är det någon ide`att ens försöka om man själv tycker att man inte duger? Det gäller att man hittar sina egna verktyg för att återfinna sin självkänsla tillbaka. Jag behövde bara sångpedagogens beröm, och få höra min röst och det jag presterade i sången för att hitta den.
Nu  är jag jättetaggad! Igår sjöng jag jätte bra på kören, gjorde koreografin utmärkt och med känsla och jag kände att jag strålade som en stjärna! 🙂

Jag hade ingen matlåda klar till  idag, så plockade ihop lite grönsaker av det jag hade hemma i kylen.
Hade tänkt göra en broccoligratäng ikväll, men broccolin  fick bli soppa till min  lunch idag. Snabbt och enkelt. Bara att koka och mixa. Sparade lite av den färska broccolin som jag marinerade i olivolja och citron, och stekte upp några bitar halloumi som tillbehör för att få lite att tugga. Det syrliga från den citronmarinerade broccolin tillsammans med sältan från halloumin skapar en smaksensation i munnen. MMM! Riktigt gott!

Broccolisoppa toppad med halloumi

Foto: Mia Hagenmalm

 Broccolisoppa med halloumi
2 portioner:
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1/2 gul lök i skivor
1 broccolistånd
1/2 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
lite olivolja till stekning
1/2 tsk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
Tillbehör:
100 g halloumi
1 msk olivolja
8 små broccolibuketter
1 msk olivolja
3 msk citronsaft
salt och chiliflakes
Gör så här:
Skölj och skär broccolin i mindre bitar. Bryn broccoli, lök och vitlök några minuter i en kastrull i olivolja.
Häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Koka ca 10 minuter.
Blanda under tiden soppan kokar ihop olivolja med citronsaft, salt och chiliflakes och lägg ner broccolibuketterna. Rör om ordentligt så att broccolin suger åt sig allt. Skär halloumi i tärningar och stek i olivolja tills det fått färg.
Mixa soppan direkt i grytan med stavmixer. Smaka av med vinäger,  salt och peppar. Toppa med halloumi och broccoli.

 


2 comments on “Tankar om förlorad självkänsla och broccolisoppa till lunch

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]