Annons
Annons

Vilda biffar med lingonsmör och två och en halv vecka kvar till Hawaii!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
11 oktober, 2013
Älgfärsbiffar, potatis och lingonsmör med sallad på vit tallrik

Nu är det verkligen höst! Oktobermörkret har infunnit sig och det är mörkt när jag går hem från mitt arbete på kvällen. Men det är otroligt vackert med alla höstfärger och idag skiner solen från en klarblå himmel. Ska ta mig en härlig promenad på lunchrasten. Det är så skönt att komma ut i friska luften.

Just nu har jag en tendens till stress och jag har lite resfeber! På tisdag i nästa vecka är det bara två veckor tills planet lyfter mot New York och Hawaii!
Det känns som ett spännande äventyr förstås, men också mycket pirrigt inför VM-tävlingarna i barbershop. Jag får dock några dagar på Hawaii att varva ner innan det sätter igång. Det är trots allt mer stress inför själva resan och allt som ska göras innan vi åker. Håller just nu på att kolla upp olika sevärdheter på Hawaii. Ett måste är Pearl Harbor, vilket jag struntade i förrra gången vi var på Hawaii. En av dagarna ska vi åka och snorkla. Det har jag aldrig gjort, så det kommer att bli en upplevelse. Titta på fiskarna i havet! 🙂
New York ja! Jag är där i bara 20 timmar. Men jag vill in till Time Square där några av mina vänner ska bo. Jag vill se och uppleva Central Park och Manhattan. Fihetsgudinnan får vänta till en annan gång. Har hört om bussar som som åker guidade turer runt stan, så vi kanske hoppar på en sån.

Älgfärsbiffar, potatis och lingonsmör med sallad på vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

I går blev det biffar gjorda på älgfärs till middag. Kanske ett litet tips på middag i helgen?
Älgkött kan vara ganska torrt, så för att få den lite fetare, tillsatte jag grädde istället för sedvanliga fläskfärsen.
OBS! Gör lingonsmöret först.

Älgfärsbiffar med lingonsmör:
2 portioner:

250g älgfärs
1 liten gul lök
1 ägg
1 dl vispgrädde
3 enbär
2 krm rosmarin
1 tsk vinäger
1 msk potatismjöl
Salt och vitpeppar
Rapsolja och smör till stekning

Gör så här:
Rör ut potatismjölet ordentligt med grädden. Krossa enbär i en mortel och riv löken. Arbeta in kryddor, lök, grädde och ägg i färsen. Provstek gärna en liten bit för att kolla om det håller ihop och det är tillräckligt kryddat. Forma till biffar och stek i smör och rapsolja på medelhög värme ca 3-4 minuter sida. Servera med kokt potatis, gärna mandelpotatis, sås eller sky och lingonsmör.

Lingonsmör:
50 g smör
2 msk färska lingon, mosade
2 msk persilja, hackad

Gör så här:
Blanda smör med lingon. Forma den till en korv. Rulla i persilja och slå in den i smörpapper. Lägg i frysen. Strax innan servering ta ut aromsmöret och skär i bitar.
TIPS: För att det ska hålla sig och inte smälta och kladda, kan du lägga aromsmörbitarna i en skål med kallt vatten och is.

Trevlig Helg! Mia

 

Annons
Annons