Riktig mat & hälsa

Prinsessgryta med riven zucchini

Prinsessgryta med riven zucchini på blått fat

Foto: Mia Hagenmalm

Den här grytan kallade mina vuxna barn, prinsessgryta när de var små. Jag kommer dock inte ihåg hur namnet uppkom. Men det var kanske för att det var ett lite lyxigare alternativ till pastan istället för köttfärssåsen. Vi åt alltid fjäriljspasta till. Nu har jag ju slutat äta vanlig vit pasta, så ibland river jag zucchini som jag kokar en sekund i saltat vatten och äter till. Eller så marinerar jag zucchini i lite olivolja och citron och äter den kall. Naturligtvis kan man ju ha fullkornspasta till!

 
Prinsessgryta med zucchini
2 portioner:
200g lövbiff i strimlor
1 liten gul lök
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 grönsaksbuljong, tärning, ekologisk
2 dl vatten

salt och vitpeppar
1 stor eller två små zucchini
 
Gör så här:
Stek lövbiffen snabbt i smör i en stekgryta. Skiva löken och låt den steka med en kort stund. Salta och peppra.  Slå vatten över köttet och lägg i buljongtärningen Låt småkoka ca 10-15 minuter så att köttet blir mört. Rör ner creme fraiche och pressa i vitlöksklyftan. Låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar och smula eventuellt ner mer av buljongtärningen. Det ska smaka gott!
 
Riv zucchini i strimlor.Salta. Koka upp en gryta med vatten. Lägg ner zucchinin i vattnet och ta upp omedelbart. Servera med prinsessgryta och en sallad.
 
Gör en bra dag!/ Mia

One comment on “Prinsessgryta med riven zucchini

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]