Riktig mat & hälsa

Hasselnötsglass med kolasås utan socker, blommor och gratulationer!

Glass med kolasås i vit djup skål

Foto: Mia Hagenmalm

Idag har jag fått blommor! Två gånger med bud! Den ena buketten var från Kureragänget (Tack Kurera), och den andra från systrar och mamma! Det värmer! Tack!! 🙂 

Härom veckan gjorde jag en jättegod kolasås på kokossocker och grädde. Ställer man den kallt blir den som en seg kola! Supergott! Ät den lite varm med glass och gärna nötter. Är den kall, så stelnar den när den kommer på den kalla glassen, vilket är mindre lyckat.
 
Glass med hasselnötter utan socker.
2 dl vispgrädde
0,5 dl gammaldags mjölk
1 tsk vaniljpulver EKO
3 äggulor
0,75 dl kokossockerca 
1 dl rostade hasselnötter, krossade eller malda
Tips! Rör ner 2 msk bakepro om du inte har glassmaskin så blir inte glassen isig.

Gör så här:
Vispa ägg och kokossocker poröst. Koka upp grädden med mjölken och vaniljpulvret. Låt svalna och blanda ner äggfluffet. Ställ på spisen och låt sjuda medan du rör hela tiden, tills gräddsmeten börjar tjockna.  OBS! Den får absolut inte koka. Ställ kastrullen i vattenbad och låt den svalna av. Häll i bakepro om du ska ha det i. Rör om. Lägg plastfilm över kastrullen och ställ den kallt i 6-7 timmar.
 
I glassmaskin:
Kör glassmeten ca 30 minuter i glassmaskinen När glassen börjat få fast konsistens häller du ner de malda nötterna. När glassen är klar, ställ i frysen 1 timme innan servering. 
Utan glassmaskin:
Frys smeten 3-4 timmar i en plastbytta. Efter halva tiden eller när glassen börjar få fast konsistens, ta ut och rör ner de malda nötterna. Ställ in och frys igen. 

Kolasås gjord på kokossocker
50 g smör
0,75 dl kokossocker
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver EKO 
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser utom vaniljpulver. Koka upp och låt sedan sjuda under ständig omrörning i ca 10-15 minuter eller tills såsen tjocknat något.Häll ner vaniljpulver och rör om. Låt svalna lite. Servera med glass!

 
Må så fint! / Mia

 
Servera med kolasås och eventuellt nötter! Såå gott!


2 comments on “Hasselnötsglass med kolasås utan socker, blommor och gratulationer!

 1. Ove on

  Hej Mia,
  Såg ditt trevliga recept och skall verkligen prova detta om någon vecka då jag fått min glassmaskin levererad 😉
  Med maskin på ingång blir man ju väldigt inspirerad och söker på recept både här och där. Vad jag klurar på är varför det ibland är så att recepten (som ditt) säger att man skall “koka” ihop smeten, och sedan förvara kallt till dagen efter, medan andra recept bara vispar ihop “rubbet” kallt och sedan slår det rakt i maskinen.

  Jag lyckas inte finna skillnaden i slutresultaten, oavsett kokat eller ej. Ser i mina ögon ut att gälla både glass och gelato, oavsett vilket forum jag letat i.

  Vad missar jag?

  Tack!! Mvh / Ove

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Ove!
   Trevligt att du frågar!
   Ärligt talat vet jag inte varför man ska koka smeten. Tror det är för att döda eventuella bakterier i ägg. Jag kan bara anta,men efter egen erfarenhet så tycker jag att glassen blir krämigare/lenare i smaken/konsistensen. Det kan bero på att när man tex gör en sås med äggula så tjocknar ju såsen under uppvärming. Dessutom tycker jag att man behöver mindre socker,och smaksättning av tex vanilj smakar mer om man värmer/kokar. Däremot är det med försiktighet man ska värma glassmeten när man tillsätter äggulan så att den inte skär sig/grynar till sig. Att sen förvara den kallt några timmar, ska man göra för att smakerna ska sätta sig.

   En annan sak som kan vara bra att veta är att inte använda äggvita i glassen, då hållbarheten blir kortare och glassen blir mer isig. Dessutom innehåller rå
   äggvita avidin vilket är en antinutrient protein som reducerar upptaget av biotin, (ett B-vitamin) i kroppen/tarmen!Avidin förstörs vid upphettning. Man ska alltså inte äta rå äggvita allt för ofta. Hoppas att du är nöjd med svaret?

   Mvh/ Mia

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]