Riktig mat & hälsa

Hasselnötsglass med kolasås utan socker, blommor och gratulationer!

Glass med kolasås i vit djup skål

Foto: Mia Hagenmalm

Idag har jag fått blommor! Två gånger med bud! Den ena buketten var från Kureragänget (Tack Kurera), och den andra från systrar och mamma! Det värmer! Tack!! 🙂 

Härom veckan gjorde jag en jättegod kolasås på kokossocker och grädde. Ställer man den kallt blir den som en seg kola! Supergott! Ät den lite varm med glass och gärna nötter. Är den kall, så stelnar den när den kommer på den kalla glassen, vilket är mindre lyckat.
 
Glass med hasselnötter utan socker.
2 dl vispgrädde
0,5 dl gammaldags mjölk
1 tsk vaniljpulver EKO
3 äggulor
0,75 dl kokossockerca 
1 dl rostade hasselnötter, krossade eller malda
Tips! Rör ner 2 msk bakepro om du inte har glassmaskin så blir inte glassen isig.

Gör så här:
Vispa ägg och kokossocker poröst. Koka upp grädden med mjölken och vaniljpulvret. Låt svalna och blanda ner äggfluffet. Ställ på spisen och låt sjuda medan du rör hela tiden, tills gräddsmeten börjar tjockna.  OBS! Den får absolut inte koka. Ställ kastrullen i vattenbad och låt den svalna av. Häll i bakepro om du ska ha det i. Rör om. Lägg plastfilm över kastrullen och ställ den kallt i 6-7 timmar.
 
I glassmaskin:
Kör glassmeten ca 30 minuter i glassmaskinen När glassen börjat få fast konsistens häller du ner de malda nötterna. När glassen är klar, ställ i frysen 1 timme innan servering. 
Utan glassmaskin:
Frys smeten 3-4 timmar i en plastbytta. Efter halva tiden eller när glassen börjar få fast konsistens, ta ut och rör ner de malda nötterna. Ställ in och frys igen. 

Kolasås gjord på kokossocker
50 g smör
0,75 dl kokossocker
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver EKO 
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser utom vaniljpulver. Koka upp och låt sedan sjuda under ständig omrörning i ca 10-15 minuter eller tills såsen tjocknat något.Häll ner vaniljpulver och rör om. Låt svalna lite. Servera med glass!

 
Må så fint! / Mia

 
Servera med kolasås och eventuellt nötter! Såå gott!


2 comments on “Hasselnötsglass med kolasås utan socker, blommor och gratulationer!

 1. Ove on

  Hej Mia,
  Såg ditt trevliga recept och skall verkligen prova detta om någon vecka då jag fått min glassmaskin levererad 😉
  Med maskin på ingång blir man ju väldigt inspirerad och söker på recept både här och där. Vad jag klurar på är varför det ibland är så att recepten (som ditt) säger att man skall “koka” ihop smeten, och sedan förvara kallt till dagen efter, medan andra recept bara vispar ihop “rubbet” kallt och sedan slår det rakt i maskinen.

  Jag lyckas inte finna skillnaden i slutresultaten, oavsett kokat eller ej. Ser i mina ögon ut att gälla både glass och gelato, oavsett vilket forum jag letat i.

  Vad missar jag?

  Tack!! Mvh / Ove

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Ove!
   Trevligt att du frågar!
   Ärligt talat vet jag inte varför man ska koka smeten. Tror det är för att döda eventuella bakterier i ägg. Jag kan bara anta,men efter egen erfarenhet så tycker jag att glassen blir krämigare/lenare i smaken/konsistensen. Det kan bero på att när man tex gör en sås med äggula så tjocknar ju såsen under uppvärming. Dessutom tycker jag att man behöver mindre socker,och smaksättning av tex vanilj smakar mer om man värmer/kokar. Däremot är det med försiktighet man ska värma glassmeten när man tillsätter äggulan så att den inte skär sig/grynar till sig. Att sen förvara den kallt några timmar, ska man göra för att smakerna ska sätta sig.

   En annan sak som kan vara bra att veta är att inte använda äggvita i glassen, då hållbarheten blir kortare och glassen blir mer isig. Dessutom innehåller rå
   äggvita avidin vilket är en antinutrient protein som reducerar upptaget av biotin, (ett B-vitamin) i kroppen/tarmen!Avidin förstörs vid upphettning. Man ska alltså inte äta rå äggvita allt för ofta. Hoppas att du är nöjd med svaret?

   Mvh/ Mia

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]