Annons
Annons

Varför bör man äta ekologiskt odlad mat?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
21 november, 2013

Naturskyddsföreningen skriver idag om olika kemiska ämnen som kan finnas i den mat vi äter. Det är verkligen skrämmande läsning!
I EU: s senaste tester hittade man hundratals rester av olika bekämpningsmedel i maten. Svenska myndigheter
anser inte att det är någon fara eftersom att resterna oftast ligger under gränsvärdet av det som EU bestämmer att den människa ska klara av. Jag tycker att det är så skrämmande! Vadå ingen fara? Hur tänker dem?

Men samtidigt finns det inga säkra gränser för de ämnen som är hormonstörande, och man tar inte hänsyn till att människor måste klara av hundratals kemikalier från många olika håll varje dag år ut och år in. Flera forskare oroas angående effekterna, framförallt på våra barn. Världens jordbruk använder enorma mängder skadliga kemikalier.

Naturskyddsföreningen berättar om tre exempel av kemiska ämnen som kan hittas i vår mat. Ämnen som kan orsaka cancer, vara hormonstörande och reproduktionsstörande. Men det är endast tre kemiska ämnen av flera hundra andra som finns i vår mat.

Annons

Karbendazim som är förbjudet att använda i Sverige används för att mota svampangrepp. Men eftersom att mycket frukt och grönt är importerat, får vi det serverat ändå. I Sverige använder man istället ett ämne som heter tiofanatmetyl. Men restämnerna av det blir ändå Karbentazim. Ämnet går inte att skölja bort med vatten utan verkar inifrån växten. Man hittar Karbedazim i äpplen, persikor, tomater, jordgubbar, mandariner och apelsiner, gurka päron spenat osv.

Ett annat ämne som ofta förekommer i havre och råg, vindruvor och päron är Klormekvat som man använder sig av på ej ekologiska odlingar, när man har konstgödslat sina grödor. Konstgödsel gör så att allt växer så det knakar. Det botar man med att spruta på Klormekvat så att spannmål håller sig lagom höga. Blir de för långa är de svårt att skörda dem. Helt sjukt!

Klomekvat stör djurs förmåga att få ungar. Man får använda det i EU på olika spannmål. I Svergie får man ”endast” använda ämnet på råg.

Ditiokarbamater är ett annat ämne som är cancerframkallande och reproduktionsstörande. Ditiokarbamater är ett svampmedel som används mycket flitigt på världens jordbruk. Man hittar det i äpplen, sallad, persikor, tomater och jordgubbar, men även i potatis och lök. I Sverige är dock användningen av ämnet begränsat till potatis och lök. Men man har minskat användningen av det.

Naturskyddsföreningen kämpar för att maten vi äter ska vara fri från miljögifter!

 

 

Annons
Annons