Riktig mat & hälsa

Varför bör man äta ekologiskt odlad mat?

Naturskyddsföreningen skriver idag om olika kemiska ämnen som kan finnas i den mat vi äter. Det är verkligen skrämmande läsning!
I EU: s senaste tester hittade man hundratals rester av olika bekämpningsmedel i maten. Svenska myndigheter
anser inte att det är någon fara eftersom att resterna oftast ligger under gränsvärdet av det som EU bestämmer att den människa ska klara av. Jag tycker att det är så skrämmande! Vadå ingen fara? Hur tänker dem?

Men samtidigt finns det inga säkra gränser för de ämnen som är hormonstörande, och man tar inte hänsyn till att människor måste klara av hundratals kemikalier från många olika håll varje dag år ut och år in. Flera forskare oroas angående effekterna, framförallt på våra barn. Världens jordbruk använder enorma mängder skadliga kemikalier.

Naturskyddsföreningen berättar om tre exempel av kemiska ämnen som kan hittas i vår mat. Ämnen som kan orsaka cancer, vara hormonstörande och reproduktionsstörande. Men det är endast tre kemiska ämnen av flera hundra andra som finns i vår mat.

Karbendazim som är förbjudet att använda i Sverige används för att mota svampangrepp. Men eftersom att mycket frukt och grönt är importerat, får vi det serverat ändå. I Sverige använder man istället ett ämne som heter tiofanatmetyl. Men restämnerna av det blir ändå Karbentazim. Ämnet går inte att skölja bort med vatten utan verkar inifrån växten. Man hittar Karbedazim i äpplen, persikor, tomater, jordgubbar, mandariner och apelsiner, gurka päron spenat osv.

Ett annat ämne som ofta förekommer i havre och råg, vindruvor och päron är Klormekvat som man använder sig av på ej ekologiska odlingar, när man har konstgödslat sina grödor. Konstgödsel gör så att allt växer så det knakar. Det botar man med att spruta på Klormekvat så att spannmål håller sig lagom höga. Blir de för långa är de svårt att skörda dem. Helt sjukt!

Klomekvat stör djurs förmåga att få ungar. Man får använda det i EU på olika spannmål. I Svergie får man "endast" använda ämnet på råg.

Ditiokarbamater är ett annat ämne som är cancerframkallande och reproduktionsstörande. Ditiokarbamater är ett svampmedel som används mycket flitigt på världens jordbruk. Man hittar det i äpplen, sallad, persikor, tomater och jordgubbar, men även i potatis och lök. I Sverige är dock användningen av ämnet begränsat till potatis och lök. Men man har minskat användningen av det.

Naturskyddsföreningen kämpar för att maten vi äter ska vara fri från miljögifter!

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]