Riktig mat & hälsa

Varför bör man äta ekologiskt odlad mat?

Naturskyddsföreningen skriver idag om olika kemiska ämnen som kan finnas i den mat vi äter. Det är verkligen skrämmande läsning!
I EU: s senaste tester hittade man hundratals rester av olika bekämpningsmedel i maten. Svenska myndigheter
anser inte att det är någon fara eftersom att resterna oftast ligger under gränsvärdet av det som EU bestämmer att den människa ska klara av. Jag tycker att det är så skrämmande! Vadå ingen fara? Hur tänker dem?

Men samtidigt finns det inga säkra gränser för de ämnen som är hormonstörande, och man tar inte hänsyn till att människor måste klara av hundratals kemikalier från många olika håll varje dag år ut och år in. Flera forskare oroas angående effekterna, framförallt på våra barn. Världens jordbruk använder enorma mängder skadliga kemikalier.

Naturskyddsföreningen berättar om tre exempel av kemiska ämnen som kan hittas i vår mat. Ämnen som kan orsaka cancer, vara hormonstörande och reproduktionsstörande. Men det är endast tre kemiska ämnen av flera hundra andra som finns i vår mat.

Karbendazim som är förbjudet att använda i Sverige används för att mota svampangrepp. Men eftersom att mycket frukt och grönt är importerat, får vi det serverat ändå. I Sverige använder man istället ett ämne som heter tiofanatmetyl. Men restämnerna av det blir ändå Karbentazim. Ämnet går inte att skölja bort med vatten utan verkar inifrån växten. Man hittar Karbedazim i äpplen, persikor, tomater, jordgubbar, mandariner och apelsiner, gurka päron spenat osv.

Ett annat ämne som ofta förekommer i havre och råg, vindruvor och päron är Klormekvat som man använder sig av på ej ekologiska odlingar, när man har konstgödslat sina grödor. Konstgödsel gör så att allt växer så det knakar. Det botar man med att spruta på Klormekvat så att spannmål håller sig lagom höga. Blir de för långa är de svårt att skörda dem. Helt sjukt!

Klomekvat stör djurs förmåga att få ungar. Man får använda det i EU på olika spannmål. I Svergie får man “endast” använda ämnet på råg.

Ditiokarbamater är ett annat ämne som är cancerframkallande och reproduktionsstörande. Ditiokarbamater är ett svampmedel som används mycket flitigt på världens jordbruk. Man hittar det i äpplen, sallad, persikor, tomater och jordgubbar, men även i potatis och lök. I Sverige är dock användningen av ämnet begränsat till potatis och lök. Men man har minskat användningen av det.

Naturskyddsföreningen kämpar för att maten vi äter ska vara fri från miljögifter!

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]