Annons
Annons

Hallå Sverige! Vakna nu!Häng på USA och förbjud transfetter!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
27 november, 2013

Idag i Svenska Dagbladet kan man läsa att det amerikanska livsmedelverket Food and drug administration FDA anser att transfetter inte är säkert att äta.
Och det är efter ett flertal bevis och forskning som under en längre tid har granskats av större organisationer, och som alla har kommit fram till att transfetter som bildas vid partiell härdning är skadligt. Detta har utalats av Hawardproffesorn Walter Willet, en av världens ledande forskare inom området mat och hälsa. Även FDA:s avdelningschef Dennis Keefe har kommenterat i fallet och säger att det kommer att bli ett förbud för konstgjord industridiellt tillverkat transfett i mat i framtiden. Man vill med det förhindra 20 000 hjärtinfarkter, 7000 dödsfall i hjärtsjukdomar, samt motverka diabetes och fetma. Omräknat till Sveriges folkmängd skulle det förhindra ca 570 hjärtinfarkter och ett par hundra dödsfall per år.

Man har i Sverige på senare år frivilligt minskat användandet av transfetter, men det säljs ändå fortfarande många produkter med höga halter transfetter, som i exempelvis kex och kaffebröd med lång hållbarhet, micro popcorn och frityrolja i gatuköken. man hittar det även i mängder av andra så kallad färdigmat och halvfabrikat. Många stora grupper konsumenter får därför i sig det farliga fettet i höga doser.

För två år sedan beslutade en majoritet om ett förbud mot transfetter i rikstaden, men regeringen valde att blockera den. Istället för ett förbud tonar Svergies livsmedelsverk ner riskerna med transfetter och inväntar istället EU:s avgörande i saken.

Annons

Transfett är från början en fleromättad fettsyra som i en reaktortank behandlas med vätgas. Syftet med det är att fettet ska bli mer mättat och fastare i konsistensen, samt att det ska få en längre hållbarhet.

Så när ska svenska livsmedelverket och regeringen vakna?

/ Mia

 

Annons
Annons