Riktig mat & hälsa

Hallå Sverige! Vakna nu!Häng på USA och förbjud transfetter!

Idag i Svenska Dagbladet kan man läsa att det amerikanska livsmedelverket Food and drug administration FDA anser att transfetter inte är säkert att äta.
Och det är efter ett flertal  bevis och forskning som under en längre tid har granskats av större organisationer, och som alla har kommit fram till att transfetter som bildas vid partiell härdning är skadligt. Detta har utalats av Hawardproffesorn Walter Willet, en av världens ledande forskare inom området mat och hälsa. Även FDA:s  avdelningschef Dennis Keefe har kommenterat i fallet och säger att det kommer att bli ett förbud för konstgjord industridiellt tillverkat transfett i mat i framtiden. Man vill med det förhindra 20 000 hjärtinfarkter,  7000 dödsfall i hjärtsjukdomar, samt motverka diabetes och fetma. Omräknat till Sveriges folkmängd skulle det förhindra ca 570 hjärtinfarkter och ett par hundra dödsfall per år.

Man har i Sverige på senare år frivilligt minskat användandet av transfetter, men det säljs ändå fortfarande många produkter med höga halter transfetter, som i exempelvis kex och kaffebröd med lång hållbarhet, micro popcorn och frityrolja i gatuköken. man hittar det även i mängder av andra så kallad färdigmat och halvfabrikat. Många stora grupper konsumenter får därför i sig det farliga fettet i höga doser.

För två år sedan beslutade en majoritet om ett förbud mot transfetter i rikstaden, men regeringen valde att blockera den. Istället för ett förbud tonar Svergies livsmedelsverk ner riskerna med transfetter och inväntar istället EU:s avgörande i saken.

Transfett är från början en fleromättad fettsyra som i en reaktortank behandlas med vätgas. Syftet med det är att fettet ska bli mer mättat och fastare i konsistensen, samt att det ska få en längre hållbarhet.

Så när ska svenska livsmedelverket  och regeringen vakna?

/ Mia

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]