Riktig mat & hälsa

Hallå Sverige! Vakna nu!Häng på USA och förbjud transfetter!

Idag i Svenska Dagbladet kan man läsa att det amerikanska livsmedelverket Food and drug administration FDA anser att transfetter inte är säkert att äta.
Och det är efter ett flertal  bevis och forskning som under en längre tid har granskats av större organisationer, och som alla har kommit fram till att transfetter som bildas vid partiell härdning är skadligt. Detta har utalats av Hawardproffesorn Walter Willet, en av världens ledande forskare inom området mat och hälsa. Även FDA:s  avdelningschef Dennis Keefe har kommenterat i fallet och säger att det kommer att bli ett förbud för konstgjord industridiellt tillverkat transfett i mat i framtiden. Man vill med det förhindra 20 000 hjärtinfarkter,  7000 dödsfall i hjärtsjukdomar, samt motverka diabetes och fetma. Omräknat till Sveriges folkmängd skulle det förhindra ca 570 hjärtinfarkter och ett par hundra dödsfall per år.

Man har i Sverige på senare år frivilligt minskat användandet av transfetter, men det säljs ändå fortfarande många produkter med höga halter transfetter, som i exempelvis kex och kaffebröd med lång hållbarhet, micro popcorn och frityrolja i gatuköken. man hittar det även i mängder av andra så kallad färdigmat och halvfabrikat. Många stora grupper konsumenter får därför i sig det farliga fettet i höga doser.

För två år sedan beslutade en majoritet om ett förbud mot transfetter i rikstaden, men regeringen valde att blockera den. Istället för ett förbud tonar Svergies livsmedelsverk ner riskerna med transfetter och inväntar istället EU:s avgörande i saken.

Transfett är från början en fleromättad fettsyra som i en reaktortank behandlas med vätgas. Syftet med det är att fettet ska bli mer mättat och fastare i konsistensen, samt att det ska få en längre hållbarhet.

Så när ska svenska livsmedelverket  och regeringen vakna?

/ Mia

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]