Annons
Annons

(O)fräscha- giftiga- tropiska- besprutade frukter till jul?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
9 december, 2013

(O)fräscha- giftiga- tropiska- besprutade frukter till jul?

Har du tänkt på vad du fick i dig genom där goda saftiga apelsinen du åt till frukost eller mellis? Du äter frukt för att få i dig viktiga C-vitaminer, och tror att du har gjort ett väldigt nyttigt val, men tänker kanske inte alltid på att den även innehåller massor av gifter som du får i dig, genom bekämpningsmedel?

Jag brukar ofta fråga i butiker jag handlar i, efter ekologiskt odlad frukt och grönt. För när man kommer in i en matbutik finns det ett stort urval av icke ekologiskt. Sen ligger det lite frukt och grönt i en disk och skramlar på sidan av den vanliga besprutade frukten där man hittar lite KRAV. Och alltför ofta finns det inte att tillgå det man vill ha, så man får tänka om matsedeln. Tråkigt tycker jag!

Hur vore det om butikerna bullade upp med ekologiskt som de gör med det icke ekologiska? För som sagt, det är inte bara bananer som är giftiga.

Annons

Många exotiska frukter är mycket hårt besprutade. Och med besprutad frukt och grönt får vi i oss bekämpningsmedel som ökar cancerrisken, rubbar våra hormoner och ger oss ett försvagat immunförsvar.

Och det är faktiskt inte bara dig eller oss konsumenter det drabbar. Det drabbar även dem som jobbar på, eller bor runt omkring fruktodlingar. Och det drabbar även miljön hårt i och med att gifterna sprider sig med vind och vatten, dödar fiskarna i vattendrag och djurlivet på land. Ta te x Costa Rica, som vi importerar ananas ifrån. De använder mest bekämpningsmedel i hela världen.

Flera av dessa medel är så giftiga att de är förbjudna inom EU. Allt för att det ska vara ett billigt pris ut till konsument. Hur konstigt blir det inte då, att det är förbjudet att använda här, men är okej att importera? Snacka om dubbelmoral.

Sen säger svensk handel att vi inte vill ha ekologisk odlad frukt? Är det verkligen sant? Jag vill det. Och jag tror att många med mig vill ha det? Ellerhur? Vad säger ni? Och om vi alla säger NEJ till att importera icke ekologiskt, måste väl politikerna och EU lyssna? Eller? Fast det är klart! Jag har inte mycket till över för vare sig politiker eller EU faktiskt. Inte efter larm om att de låter oss vaccineras med oprövat vaccin som de visste riskerna med innan, eller att de tillåter bönder gödsla med slam som innehåller tusentals farliga gifter. Eller att de överhuvudtaget tillåter inport av giftig eller genmanipulerad föda. Det har verkligen gjort att jag är både besviken på och har tappat förtroendet för myndigheter.

Nu går Naturskyddsföreningen hårt ut mot att inportera besprutad föda. Det tycker jag är så bra. Heja! Men de måste ha politiker och folket med sig!

Jag bojkottar iallafall den importerade besprutade frukten, och om fler gör det, tvingas svenska butiker att tänka om. Om ingen säger något, så händer inget.

Iallafall jag är beredd att betala några kronor extra för att jag och mina barn och barnbarn ska få äta giftfri mat. Och där tycker jag att svenska förskolor och skolor ska tänka till. Ge barnen

EKOLOGISKT och bra mat, utan transfetter och socker! Ett krav som vi föräldrar faktiskt kan ställa!

 

// Mia

 

Annons
Annons